Odla favoriterna i grönsaksdisken själv - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla favoriterna i grönsaksdisken själv

Strunta i att köpa importerade grönsakerna från länder långt bort - odla dem hemma istället. Här tipsar jag om tre enkla grönsaker.

Flera av grönsakerna som säljs i grönsaksdisken är importerade från andra länder. Jag har skrivit ett tidigare blogginlägg om det, läs gärna Förskräckt i grönsaksavdelningen om du missat. Jag väljer att odla grönsaker hemma istället för att köpa och genom att odla smart kan vi ha egenodlat under hela året.

Idag tipsar jag om tre favoriter som ger skörd både sommar, höst och vinter.

 

inplastade sockerärter i en butikshylla

Utan ursprungsmärkning vet kunden inte hur länge ärterna legat i sin förpackning eller var de kommer ifrån. Skördade i den egna trädgården behöver man inte gissa.

 

Brytsockerärter/sockerärter

Brytsockerärterna på bild är importerade från Zimbabwe. Det är en lätt grönsak att odla hemma. De kan skördas både som platta baljor, likt sockerärter, och med uppsvällda härliga ärter i. Då kan hela baljan ätas. Barnens favorit.

Välj sorter som inte blir så höga. Så några frön i varje kruka och sätt ut plantorna på friland eller i växthus när de vuxit till sig lite. Ge plantorna något att klättra på så trivs de extra bra. Sådder jag gör i mars ger skörd under våren i tunnelväxthuset och sådder i augusti hinner ge skörd i oktober här i odlingszon 3.

De går förstås också bra att så direkt på friland är jorden hunnit värmas upp något. Det är lättare att skydda de späda plantorna mot bland annat sniglar om de förodlas i kruka.

 

Ett berg av rädisor i butik.

Det stora berget av rädisor i butik kommer från Holland. Hemodlade är mycket godare och det finns fröer till många olika färger på rädisorna.

 

Rädisor

Rädisorna ovan är odlade i Nederländerna och det stora berget vittnar om att många, många vill köpa rädisor, De är lätta att odla själv under vår och sensommar. Under sommaren går de lätt i blom, men det finns sorters om kan odlas då med. Under tidig vår och sensommar går det fint att så rädisor och få bra skörd. Så rädisorna med 1-2 centimeters mellanrum i rader direkt i jorden eller förodla dem i något tråg. Plantorna kan då sättas ut när det finns plats ledig i landet. Rädisorna blir bäst om de får mycket vatten. Läs mer om hur du lyckas med rädisorna i blogginlägget: Peppriga rädisor och milda rädisor.

Rädisor är perfekt att odla mycket av. Vi använder dem främst i sallader och som smörgåsgrönsak.
En fin sort att odla både tidigt och sent på säsongen är '18 dagar' som blir skördeklar mycket snabbt.

 

Inplastad machesallat i butik.

Den här machesallaten är odlad i Frankrike och importerad. Köp inte! Det är en av de allra bästa grönsakerna att odla för höst- och vinterskörd i Sverige.

 

Machesallat/vintersallat

På svenska heter mache vintersallat eller fältsallat och det är de namnen du ska söka på när du letar efter fröer. Det är en ultimat grönsak och jag kan inte för mitt liv förstå att inte fler väljer att odla den. Till skillnad från många andra grönsaker är den här extremt köldtålig.

Vintersallat kan sås hela året, i ganska täta rader på friland eller i små pluggbrätten för senare utplantering. Växten tar lite tid på sig att gro och växa den första tiden, men ger inom några månader skörd av underbart goda bladrosetter. Dessa kan stå kvar i landet under hela vintern, också under ett täcke av snö och kan ge skörd både under vintern och våren.

Sorten 'Vit' har lite ljusare blad än andra sorter och är mycket dekorativ i blandade sallader med mörkare blad från till exempel grönkål och svartkål.

Inte krångligt odla själv - bara roligt!
Så här ser grönsakerna ut när de odlats hemma i trädgården. Själv tycker jag de är bra mycket finare än de som köps i plastförpackning!

 

Skörd av sockerärt på en lastpall.

Sockerärter av olika sorter skördas för infrysning.

 

Rädisor på ett fat tillsammans med blandad sallat.

Rädisor kan skördas i mängder, om de såtts i mängder. Sorten heter 'French Breakfast'.

 

Täta rader av gröna blad.

Machesallat/vintersallat i täta rader i tunnelväxthuset. Bilden är tagen januari 2016.

 

Så, varför köpa importerat från Zimbabwe, Nederländerna och Frankrike när de godaste grönsakerna kommer från det egna landet? Att odla grönsaker hemma behöver inte alls vara besvärligt eller tidsödande. Satsa på några grönsaker du gillar, prova dig fram och ge inte upp om något går dåligt. Du kommer att få lön för mödan!
/Sara Bäckmo

09. juli 2016

10 svar till “Odla favoriterna i grönsaksdisken själv”

 1. Marcus skriver:

  Machesallad ska jag prova på i år. Var jag nu ska få plats med den... men det löser sig säkert :). Jag hoppas också att jag hinner få några sockerärter (zon V).

 2. Ulrica skriver:

  Håller med dig fullt ut Sara. Squash tycker jag också fler borde prova, så lätt och kul när de stora frukterna kommer fram. I år är jag självförsörjande på oregano / kungsmynta. + att jag lyckats riktigt bra med ruccola i år. Kul. Har sått en rad portlak också.

 3. Eva Möttus skriver:

  Yes, nu kan jag så och plantera där nypotatis och jordgubbar skördats.

 4. Kicki Fredriksson skriver:

  Sara, jag blir så himla glad när jag läser det du skriver,!!! ???
  Du inspirerar verkligen och får en nybörjare som mig att bli ännu mer intresserad och entusiastisk. När jag tittar på dina lärorika youtube-klipp så blir allting så mycket lättare att förstå och ta till sig.
  Tack för att du delar med dig av ditt stora kunnande!!! ❤️❤️❤️

 5. Ulla Toll skriver:

  Du har helt rätt Sara! Sverige borde bli mycket mer självförsörjande. Just nu är jag dock glad över många fina grönsaker, som lätt går att köpa. Vi har för länge sedan dött , om vi skulle varit självförsörjande.

 6. Cecilia skriver:

  Förväller du sockerärtorna innan du fryser dom, eller fryser du in dom direkt?

 7. Moa skriver:

  Inspirerande! Om jag inte har växthus, kan det funka ändå..? Mvh nymedträdgård

 8. AnnSofi Danielsson skriver:

  Min övervintrade vintersallat gick snabbt i blom när det började bli lite varmt. Kan jag bara klippa ner o hoppas på återväxt eller ska jag så nytt. Till hösten? Och så little gem och annat nu?

 9. Cathrin Elovsson skriver:

  Kan man frysa sockerärtorna som dom är eller ska man förvälla dem först?

 10. […] Läs mer: Odla favoriterna i grönsaksdisken själv […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *