Märgärter - odla gröna ärterna själv - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Märgärter - odla gröna ärterna själv

Stor skörd i kombination med att de i princip sköter sig själva under säsongen gör bland annat ärterna till en guldgruva. Här är odlingstips.

En stor korg med gröna ärter i.

Skörd av märgärter i en korg. Dessa ska sedan spritas, förvällas och frysas.

 

Jag har aldrig varit förtjust i gröna ärter. Fy. Men när jag en gång för några år sedan behövde fylla ut yta i baljväxtkvarteret sådde jag några rader märgärter (så heter gröna ärter när de odlas) och sen var jag fast. Märgärter är ett måste i köksträdgården nu.

 

Sommarblomma i blått bredvid ärtskidor.

Ärterna är roliga att kombinera med sommarblommor. Här en blå spanska jungfrun som såddes samtidigt som ärterna.

 

Matmässigt är gröna ärter galet bra. De är nyttiga som tusan, lätta att ta fram ur frysen som tillbehör, enkla att fylla ut väldigt många maträtter med och dessutom sätter de färg på tallriken.

Odlingsmässigt är de nästan ännu bättre. De fångar upp kväve från luften och transporterar det till jorden (liksom andra baljväxter också gör), är lätta att direktså, sköter sig själva under växtperioden om jag väljer rätt sorter, är lätta att avgöra när de kan skördas och producerar mängder av växtmaterial till täckodling och olika slags gröngödsling.

 

Krukor med sådd av märgärter.

Den som har mycket sniglar i trädgården eller av andra skäl vill förså, gör det enkelt i krukor för att sätta ut i landet då plantorna kommit upp en bit.

 

Olika märgärter

Det finns mängder av olika sorter att välja mellan. Högväxta, lågväxta, stora ärter, små ärter. Jag tycker det är mest praktiskt att odla låga sorter, de behöver nämligen inte så mycket hjälp med växtstöd. Därmed blir de lättodlade. De högväxta sorterna är däremot riktigt vackra när de leds uppför fina klätterstöd och kan användas som avgränsare till olika kvarter. Se klippet nedan.

 
 

Oftast odlar jag sorter som ger små ärter, de är som pyttesmå gröna karameller på tallriken. De är förstås pilligare att plocka ur skidan men det bekommer mig inte så mycket. Den sort jag odlar mest av heter 'Waverex' och jag gillar den för att den är både lätt att odla och jättegod. De år jag odlar sorter i olika storlekar är jag noga med att frysa dem var för sig, eftersom koktiden varierar.

 

Enkel sådd

Jag sår ärterna i minst två omgångar, med några veckors intervaller. På så sätt förlänger jag skördeperioden. I klippet nedan visar jag hur jag sår ärter i dubbelrader, vilket är ett mycket bra sätt för att få stor skörd på begränsad yta.

 
 

Ärterna kan förstås skördas i många olika stadier och under flera veckors tid. Eftersom merparten ska frysas in försöker jag begränsa skörden till två tillfällen, med ungefär två veckors intervaller, per sådd. Jag är noga med att vänta in precis rätt tillfälle, för att ärtan ska vara så stor som möjligt inuti baljan. Det brukar vara just när skidan skiftar från en slät och lite glansig yta till en något knagglig historia. Men det blir inte bra att vänta för länge, då börjar ärterna torka till och blir inte goda.

 

Två ärtskidor bredvid varandra, varav de ena har ett något knaggligare yttre.

Den övre ärtans skida har börjat bli lite knagglig och är redo att skördas.

 

Larver från ärtvecklare

Ärter är lätta att odla och drabbas sällan av angrepp som ställer till problem. Nåja, sniglar gillar förstås späda plantor men det brukar bli nog över ändå. Däremot upptäcks ofta larver inuti ärterna när de skördas. Det är ärtvecklarens larver som mumsar. Jag har läst någonstans att angreppen blir mindre om skörden görs tidigt, men jag tycker sällan att de hinner ställa till så stor skada att det är något jag tänker särskilt på. När ärterna rensas pillar jag helt enkelt bort de ärter som är angripna och sen är det inte mer me det.

Så. Nu när vi står inför en ny säsong och vänder och vrider på planerna. Odla ärter! Förra året fick jag närmare sex kilo ärter på den dubbelrad som såddes i klippet ovan. Mycket mat! God mat!
/Sara Bäckmo

 

04. januari 2017

10 svar till “Märgärter - odla gröna ärterna själv”

 1. Tomas skriver:

  Bör man inte ha en sjuårig växtföljd för ärtväxter för att undvika "vissnesjuka"? Har läst det någonstans, men jag vet inte hur vanligt det är.

 2. Anna skriver:

  Hej!!
  När man har plockat ut de goda ärtorna och ska frysa in de,ska man koka de innan eller är de bara att slänga in i frysen?
  Odlar Märgärt för första året, spännande..:-)

  Tack för en superbra inspirerande blogg som bidrar till mer expriment i trädgården för min del..<3 Kram Anna

  • Sara Bäckmo skriver:

   Precis! Stoppa ner ärterna i kokande vatten en minut eller två, spola sedan i kallt vatten och lägg på bricka med bakplåtspapper. Blir så bra! Lycka till! /Sara

 3. Helena skriver:

  Hej Sara du är så inspirerande!!undrar hur många meter dina rader med ärtor är i klippen? Mvh Helena nybörjaren?

 4. Safaa skriver:

  Hi. Where are you located exactly and would love to come over and collect green peas.
  Thanks:)

 5. Rea Cegel skriver:

  Kan jag odla ärter där jag hade bondbönor förra somras?

 6. Sonja Jonsson skriver:

  Att koka hela ärtskidorna i lätt saltat vatten för att sedan doppa hela ärtskidan i en äggkopp med smält smör är en sann delikates. Denna rätt kallar vi för släpärtor och vi använder då märgärtor eller åkerärtor.

 7. Tack för ett inspirerande inlägg. Sår märgärt för första året, så det är lite spännande.
  Kram Kajsa

 8. […] Läs mer: Tips om att så och odla märgärter […]

 9. Fredrik skriver:

  Hej Sonja,

  Jag driver sedan ett par månader tillbaka en liten Lanthandel och hade en hel del frågor kring släpärtor under säsongen. Är det någon speciell märgärta eller åkerärta du odlar? Tänkte skapa mig en egen liten odling i Lanhandelns trädgård.

  Mvh
  Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *