15. augusti 2014

Odla jordärtskockor

Jag odlar jordärtskocka på ny plats varje år. Det tycker en del är vansinne och hänvisar till att de sprider sig så väldigt. De gör de inte.

Jordärtskocka 'Bianca'.

Efter morgonens Instagram-bild på den blommande jordärtskockan 'Bianca' kom en del frågor om den härliga skockan.

Jag odlar jordärtskocka på ny plats varje år. Det tycker en del är vansinne och hänvisar till att de sprider sig så väldigt. De gör de inte. När jag byter plats varje år är jag givetvis noga med att gräva ur den gamla platsen ordentligt och ta bort alla knölar. De små som mot förmodan blir kvar är mycket lätta att försiktigt dra upp ur marken. Jag har aldrig drabbats av jordärtskocksinvasion.

Viktigt för mig är att sätta ett begränsat antal skockor för att ha kontroll över växtligheten. Dessutom blir skörden mycket god på ganska få knölar. Så här ser säsongen ut:

Tidig vår: Slutskördar förra årets skockor. Väljer av dessa ut 10-20 stora, fina och släta skockor som jag sätter på vald plats. Den som inte täckodlat behöver gödsla jorden något innan. Sätt skockorna med ca 25 cm mellanrum.

Sen höst: Kapa stjälkarna till ca 25 cm ovan jord och täck med ett ordentligt lager halm. Det gör i bästa fall att tjälen håller sig på avstånd ett tag in på vintern.

Från sen höst och till våren kan jag skörda jordärtskockorna. De växer sig kraftiga och fina på sena hösten och därför skördar jag inte tidigare. Skockorna är mariga att lagra så jag låter dem stå kvar i landet och skördar då jag kan och behöver dem.

Jordärtskockor har en sällsynt god smak. Jag använder dem gärna i mos, gör puré, gratäng eller ugnsbakade. Som pommes är de suveräna! Nedan finns länkar till två recept på mat med jordärtskocka.

I köksträdgården är jordärtskockorna riktiga utropstecken som ger höjd, vindskydd, insynsskydd och spänning. Jag tycker mycket om dem, både till utseende och smak!
/Sara Bäckmo

Läs mer om jordärtskockor här:
Skockorna lagras i jorden
Mos på jordärtskocka
En jättegod knöl

22 svar till “Odla jordärtskockor”

 1. Annica skriver:

  Hej! Ska för första gången odla jordärtskockor och undrar om det finns någon speciell anledning till att du täcker med halm och inte exempelvis ensilage? Kan det ha med att ensilage är blötare och mer näringsrikt?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Halmen är ju bara för att isolera marken så att inte tjälen går ner, på så sätt kan jag skörda under vintern. Ensilaget låter jag gå till bäddar som behöver näring under säsongen. Under höst och vinter täcker jag med halm eller löv som inte ger så mycket näring. Hälsningar Sara

 2. Judit Frenkel skriver:

  Hej Sara! Tänk att finna Dig på denna viktiga sida! Jag har precis skördat en betydande kilo jordärtskockor. Vill gärna dela ut en del bland mina vänner men det mesta vill jag behålla själv. Nu är de på köksbordet, hur skulle man kunna förvara dem på bästa sätt?
  Undrar Judit från UR/ som ska gå i pension om 2 månader.. Kram

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh vad roligt att du läser min blogg Judit! Ibland ploppar våra jobb tillsammans upp och jag undrar hur du har det. Fint att vi har en gemensam nämnare i odlingen. Jag förvarar jordärtskockorna jag behövt skörda och senare vill äta under våren i en vanlig plastpåse i kylskåpet. I papperspåse blir de skrumpna men i plastpåsen behåller de spänsten länge och väl. Prova! Hoppas du får fina veckor på jobbet innan det är dags för nya äventyr. Många kramar!

 3. Linn skriver:

  Hej Sara!
  Tack för fantastisk inspiration! Jag är väldigt sugen på att testa att odla jordärtskocka, men det verkar svårt att få tag på utsäde. Jag kanske är för sent ut? Vart har du köpt dina knölar?
  //Linn

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det enklaste är att få några knölar från någon annan som odlar. Kolla i grannskapet! De flesta som odlar grönsaker har jordärtskockor. Jag skulle inte ta skockor från butik, eftersom de kan bära på smittor. Webb-butiken på sparris.se säljer också jordärtskockor. /Sara

 4. Gerd Sjöstrand skriver:

  Hej! Jag har precis fått en påse med jättefina jordärtskockor av en väninna 🙂 Jag undrar om det går att plantera knölar nu??? Jag hade tänkt det, men nu när jag läst hur du gör, så känns det som en dålig idé. Jätteglad om du vill svara på min fråga. /Gerd

  • Sara Bäckmo skriver:

   Min erfarenhet är att jordärtskockor kan planteras nästan när som helst på året. Jag hade absolut planterat om jag var du. Lycka till! /Sara

 5. Anita Forsgren skriver:

  Hej Sara
  Fick i förra veckan ca 20 jordärtskockor och ska sätta dem idag kanske , om jag hinner får svar Hur djupt och hur brett ska de grävas ner? Har ett land som är ca 50 cm X 2 m ca. Kommer de bli klara till höst?
  Det ska bli riktigt spännande.
  En sak till du borde göra är att ha ett grönsaks eller odlings program på SVT. Trädgårdstider som börjar nu börjar bli lite långdraget och det handlar om så mycket annat bygga snickra och inredning o matlagning oj oj. har hållt på i så många år borde bli något nytt , du har väl några känningar. Känner flera som tycker likadant.
  Lycka till med din Blogg och allt du håller på med .
  Med vänlig hälsning
  Anita

 6. Charlotta Johansson skriver:

  Hej Sara!
  Tack för en jättefin sida, jag hittar alltid nya ideer till min egen odling!
  Du skriver att jordärtskocka är knepig att lagra. Jag tycker däremot att den går alldeles utmärkt att lagra i hinkar med sand. Jag ställer dem utomhus under tak (har en överbyggd källartrapp med utomhustemperatur). Det funkar så bra att jag aldrig bryr mig om att sätta hinken i jordkällaren. I hinken blir det inte tjäle, så jag kommer åt dem hela vintern. Jordärtskockorna klarar fint hela vintern, trots några veckor med minus 20 grader. Och på våren tar jag de som är kvar till utsäde.

 7. Anita Borg skriver:

  Har för första gången fått jordärtskocka i min hand och tänker anrätta några. Jag vill också prova att odla men hur ser jag vad som ska vara uppåt?

 8. ettavGudsBarn skriver:

  jag har nog aldrig lagt dem vertikalt när jag odlat utan lägger de horisontalt och iofs brukar det vara nån rot eller whatever pp dem d jag låter döem grodda lite i plastpåsen (köper frn butik) och jag tror nästan alla försök har lyckats. förutom en möjligen då jag testade i grov sand, men de hade iafbildat lite mer rötter, kanske kraftigare än vanligt dessutom.

 9. Ingela Thörnkvist skriver:

  Hej, satte ner mina knölar i april, de växte upp till ca 5-10 cm men nu börjar de dö, har redan fått kasta en av dem, vad gör jag för fel, har dem i en odlingslåda, tack på förhand Med vänlig hälsning, Ingela

 10. Björn skriver:

  Ingela. Jorden nära kan behöva extra vatten vid start. Kanske 30 liter på varje kocka.
  Om du sätter dem på 10 cm, skall de helst ha 30 cm odlingsredo jord under sig.

  Det viktigaste med odling är jord & ljus.
  Läs på hur man förbereder jorden för odling.

 11. ullrika carlsjö skriver:

  Kan man odla jordärtskockor i hela landet(bor i zon 5)?

  • Sofia Hedell skriver:

   Jag har odlat jordärtskockor 'Bianka' i flera år i zon 6. De växer så fint upp varje år och de stora exemplaren blommar. Har dock inte testat att äta dem. Odlar dem som prydnadsväxt. Har dock gett bort skockor till bekanta som ätit dem och sagt att de var "så goda".

 12. Monica Menschik skriver:

  Kan tipsa om att jordärtsskocka är mycket goda att grilla också. Jag borstar bara dem och grillar mindre knölar hela, då blir innanmätet nästan som smör. skivar man större kockor så blir de mer knapriga istället

 13. Agneta skriver:

  Har skördat jordärtskockor i mitt land o h vissa är mörkt röda inuti och ser jättekonstiga ut

 14. Agneta Eritz skriver:

  Har skördat jordärtskockor i mitt land o ch vissa är mörkt röda inuti och ser jättekonstiga ut

 15. Eva skriver:

  Ingen skriver om att jordärtskockor kan ge besvär med magen. De är ju gasbildande, men jag har upplevt att jag fått riktigt ont i magen. Tyvärr. För de är ju sååå goda.

 16. Malin skriver:

  Jag har massa med jordärtskockor, vad händer om jag skördar några nu i juni? Är det farligt? :p

 17. Carina skriver:

  Jag lagrar hela vintern i en Tupperwarelåda med lock och fuktigt tidningspapper i svaldelen av kylskåpet. De är fina hela tiden och tog fram de sista för en månad sedan (augusti) skördade i september förra året

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *