Odla kål på komposten - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla kål på komposten

Använd gärna komposten till att odla på. Istället för att bra jord står oanvänd, kan du odla näringskrävande växter - som kål - på komposten.

Fem kålplantor på toppen av en komposthög.

På min trädgårdskompost odlar jag just nu fem kålplantor; två spetskål, en brokali och två svartkål.

 

Det är verkligen fiffigt att använda komposten till att odla på! Jag har i år byggt mig en helt ny kompost, som ligger nere vid stora tunnelväxthuset, och efter flera år utan kompost känner jag hur mina samlar-gener börjar vakna till liv. Det är ju så roligt att samla skräp till komposterna och skapa jord! Jag har redan fyllt upp ena bingen och snart är nästa full med. Om jag är flitig och vänder komposten några gånger kommer jag ha fin jord kanske inom ett år. Toppen!

 

Läs mer: Så byggde jag min kompost med två fack

 

Kompost med färgglada rabarberstjälkar.

Att odla i komposten är kanske inte det första man tänker när man ser innehållet. Men det växer oerhört bra i en kompost!

 

Kompost som odlingsplats

Medan allt fint trädgårdsskräp ligger och omvandlas till jord är det utmärkt att odla på komposten. Använd till exempel den binge som blivit helt full, och fyll nästa under tiden. I bingen finns ju massor av fantastiskt näringsrikt material att använda och det är verkligen slöseri att inte göra något kreativt av ytan. Odla på komposten!

Det finns flera sätt att odla på en kompost; du kan plantera rakt ner i materialet, eller täcka högen med jord och så och plantera där.

Smartast är att vända komposten innan du sätter igång och odlar på den. Flytta till exempel högen till näsa binge, då luftas komposten och den får lite mer fart. Det märks till exempel när komposten börjar kännas varm, då funkar processen som den ska. Efter skörd kan du vända komposten en gång till.

 

Läs mer: Mini-kompost för meloner i växthuset

 

Närbild på kålplanta.

Brokali är en korsning av broccoli och svartkål. Både blad och skott med knoppar är delikata - two in one!

 

Närbild på en svartkål.

Svartkål växer upprätt och skördas blad för blad. Den trivs att växa i näringsrik jord, eller nästan-jord.

 

Grönsaker till kompostodling

På komposten passar det att odla växter som gillar näring. Eftersom komposten ofta är en bit ovan jord är det smartast att odla växter som inte blir så höga, då är risken inte så stor att de välter om det skulle blåsa.

Här är exempel på växter du kan plantera rakt ner i komposten:

  • kål
  • squash
  • pumpa
  • gurka
  • busktomat
  • låga bönor
  • purjolök
  • rotselleri
  • mangold

 

Läs mer: Gör en enkel maskkompost av godislådor

 

Att tänka på

Täck gärna komposten med gräsklipp, halm eller tidningspapper så att inte fukt dunstar från komposten. När du odlar på komposthögen är det bra om det finns fukt i jorden, så du inte behöver vattna så ofta. Sätt växterna ner i komposten under täckmaterialet.

Komposten sjunker under tiden materialet blir till jord. Bli inte förvånad om dina växter sjunker och så småningom befinner sig en bit nedanför kanten på bingen. Välj växter som är ok med lite skugga, eller så höga att det inte gör någon skillnad.

Det kan finnas massor av småkryp i komposten, men de gör oftast ingen skada på växterna. Om du har mycket sniglar i området kan du lägga snigelpellets runt komposten och gärna runt plantorna med, som skydd.

 

Stor övergripande bild som visar kompost i trä med två kompostfack.

Snart är nästa fack fullt i komposten och jag funderar redan på vad jag ska kunna odla där. Kul!

 

Att kompostera är väldigt roligt! Jag har de senaste åren mest omvandlat trädgårdsskräp till jord genom täckodling och har därför inte haft någon traditionell kompost under en tid. Nu är jag glad att jag har börjat kompostera igen, inte minst för att jag siktar på att vara självförsörjande på jord. Och så det att jag skaffat mig några nya odlingsplatser - på komposten - med.

Hoppas att du får inspiration till att plantera något på din kompost efter att du läst detta. Räds inte att komposten står i skuggan, många grönsaker växer bra där med. Mangold och grönkål/svartkål till exempel. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

 

27. maj 2021