Odla nakenfröpumpa och skörda pumpakärnor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla nakenfröpumpa och skörda pumpakärnor

Visste du att du kan odla dina egna pumpakärnor i trädgården? Det är särskilda sorter som ger de gröna pumpkärnorna. Hemodlade är både större och godare än de du kan köpa i butikerna.

En hög med färska pumpakärnor på en kökshandduk.

 

Den geniala saken med nakenfröpumpor är att kärnorna i själva pumpan helt saknar skal. Glöm hårdhudade pumpakärnor där skalet måste pillas bort från varje enskild liten kärna. Här är varje grönt frö en egen karamell och redo att tuggas bara som den är. Med några nakenfröpumpor i trädgården kan du själv odla pumpakärnorna istället för att köpa dem i butik.

 

Många skördade pumpor ligger samlade.

Så här ser nakenfröpumpa ut när den är helt nyskördad. Ofta har frukterna inte hunnit mogna på plantan och är fortfarande gröna.

 

Pumpakärnor inuti en delad pumpa.

När frukterna mognat är de orangea. Kärnorna sitter i långa trådar av fruktköttet i pumpans mitt. Den här pumpan är skördad i september 2015 och slaktad i april 2015. Lagringstiden inomhus är alltså lång.

 

Pumporna du ska satsa på heter nakenfröpumpor eller oljefröpumpor och finns i vissa fröbutiker. Lättast är de att hitta på nätet. Jag tycker om sorten 'Olga', men det finns fler. Odla dem som vanliga pumpor och skörda på höstkanten innan frost. Ta in frukterna i rumstemperatur och låt eftermogna tills de blivit vackert orangea i skalet. Därefter är det dags att slakta pumporna och plocka ur fröerna/kärnorna.

 

Skörda pumpakärnor

  • Pumpan delas i två delar och kärnorna gröps ur med handen.
  • Kärnorna läggs i ett durkslag och spolas/läggs i vatten, samtidigt som fruktköttet som blivit kvar rensas bort.
  • Kärnorna läggs sedan mellan två handdukar och gnuggas försiktigt så de torkar.

 

Kärnorna kan ätas alldeles färska. Det är en lyx som bara hemodlad nakenfröpumpa bjuder på. Ät dem som de är eller använd i sallader, pesto, dressingar eller annat.

Vanligast är kanske att rosta dem i ugn till ett snacks - det älskar vi! Läs Rosta egna pumpakärnor för beskrivning om hur jag gör. Ungarna tycker det är festligt när de "poppar" i ugnen.

Det går också fint att lufttorka dem. Enklast är att låta dem ligga på ett bakplåtspapper tills de torkat helt och sedan förvara dem i till exempel en glasburk.

 

En vacker temugg fylld med rostade gröna pumpakärnor.

En mugg med rostade pumpakärnor, gärna tillsammans med lite hemgjort örtsalt, är mums till eftermiddagsfika.

 

God ersättare

Pumpakärnor är förstås väldigt användbara. Med en fin skörd kan jag byta ut nötter och mandlar i alla möjliga recept och istället använda hemodlade pumpakärnor. Särskilt efter rapporteringen om den resurskrävande odlingen av mandel känns det toppen att äta pumpakärnor från egen trädgård.

 

Delade pumpor ligger på trappen.

Det blir mycket pumpakött i varje frukt. Jag river och använder i bröd.

 

Och hur mycket skörd ger en pumpa? Det varierar kraftigt. Jag brukar räkna med cirka 150 gram per pumpa, färska frön alltså, men det kan vara både mer och mindre.

 

Recept: Typ biscotti med pumpakärnor

 

Avslutningsvis. Nu vet jag att flera som läser det här undrar om det går att äta pumpaköttet. Och är det inte slöseri att inte använda det? Det beror väl på hur man ser det. Pumpan är naturligtvis ätlig. Kan användas i soppor och grytor och tillagad på längden och tvären. Vi äter inte pumpa. Gillar inte. Så jag njuter av kärnorna och bakar emellanåt bröd med riven pumpa i.
/Sara Bäckmo

03. oktober 2016