03. oktober 2016

Odla nakenfröpumpa och skörda pumpakärnor

Visste du att du kan odla dina egna pumpakärnor i trädgården? Det är särskilda sorter som ger de gröna pumpkärnorna. Hemodlade är både större och godare än de du kan köpa i butikerna.

En hög med färska pumpakärnor på en kökshandduk.

 

Den geniala saken med nakenfröpumpor är att kärnorna i själva pumpan helt saknar skal. Glöm hårdhudade pumpakärnor där skalet måste pillas bort från varje enskild liten kärna. Här är varje grönt frö en egen karamell och redo att tuggas bara som den är. Med några nakenfröpumpor i trädgården kan du själv odla pumpakärnorna istället för att köpa dem i butik.

 

Många skördade pumpor ligger samlade.

Så här ser nakenfröpumpa ut när den är helt nyskördad. Ofta har frukterna inte hunnit mogna på plantan och är fortfarande gröna.

 

Pumpakärnor inuti en delad pumpa.

När frukterna mognat är de orangea. Kärnorna sitter i långa trådar av fruktköttet i pumpans mitt. Den här pumpan är skördad i september 2015 och slaktad i april 2015. Lagringstiden inomhus är alltså lång.

 

Pumporna du ska satsa på heter nakenfröpumpor eller oljefröpumpor och finns i vissa fröbutiker. Lättast är de att hitta på nätet. Jag tycker om sorten 'Olga', men det finns fler. Odla dem som vanliga pumpor och skörda på höstkanten innan frost. Ta in frukterna i rumstemperatur och låt eftermogna tills de blivit vackert orangea i skalet. Därefter är det dags att slakta pumporna och plocka ur fröerna/kärnorna.

 

Skörda pumpakärnor

  • Pumpan delas i två delar och kärnorna gröps ur med handen.
  • Kärnorna läggs i ett durkslag och spolas/läggs i vatten, samtidigt som fruktköttet som blivit kvar rensas bort.
  • Kärnorna läggs sedan mellan två handdukar och gnuggas försiktigt så de torkar.

 

Kärnorna kan ätas alldeles färska. Det är en lyx som bara hemodlad nakenfröpumpa bjuder på. Ät dem som de är eller använd i sallader, pesto, dressingar eller annat.

Vanligast är kanske att rosta dem i ugn till ett snacks - det älskar vi! Läs Rosta egna pumpakärnor för beskrivning om hur jag gör. Ungarna tycker det är festligt när de "poppar" i ugnen.

Det går också fint att lufttorka dem. Enklast är att låta dem ligga på ett bakplåtspapper tills de torkat helt och sedan förvara dem i till exempel en glasburk.

 

En vacker temugg fylld med rostade gröna pumpakärnor.

En mugg med rostade pumpakärnor, gärna tillsammans med lite hemgjort örtsalt, är mums till eftermiddagsfika.

 

God ersättare

Pumpakärnor är förstås väldigt användbara. Med en fin skörd kan jag byta ut nötter och mandlar i alla möjliga recept och istället använda hemodlade pumpakärnor. Särskilt efter rapporteringen om den resurskrävande odlingen av mandel känns det toppen att äta pumpakärnor från egen trädgård.

 

Delade pumpor ligger på trappen.

Det blir mycket pumpakött i varje frukt. Jag river och använder i bröd.

 

Och hur mycket skörd ger en pumpa? Det varierar kraftigt. Jag brukar räkna med cirka 150 gram per pumpa, färska frön alltså, men det kan vara både mer och mindre.

 

Recept: Typ biscotti med pumpakärnor

 

Avslutningsvis. Nu vet jag att flera som läser det här undrar om det går att äta pumpaköttet. Och är det inte slöseri att inte använda det? Det beror väl på hur man ser det. Pumpan är naturligtvis ätlig. Kan användas i soppor och grytor och tillagad på längden och tvären. Vi äter inte pumpa. Gillar inte. Så jag njuter av kärnorna och bakar emellanåt bröd med riven pumpa i.
/Sara Bäckmo

22 svar till “Odla nakenfröpumpa och skörda pumpakärnor”

  1. Annika skriver:

    Ja, pumpakött är underbart enkelt att odla och ännu enklare att lagra men jävligt svårt att äta upp. ?
    Fick tips att använda det för att dryga ut äggstanning i paj, är det någon idé eller tror du man sabbar pajen då?

  2. Anna-Lena Nyman skriver:

    Min mormor köpte ananasextrakt på apoteket (tror inte det finns nu tyvärr) sen skar hon pumpan i tärningar och koka pumpan i sockerlag +extraktet, som jag kommer ihåg det, var ca åtta år. Men det var gott det minns jag iaf.

  3. Kari Sandvik skriver:

    Jeg er glad i sylta gresskar (pumpa) med ingefær. Nydelig til middagsmat og på ostefatet. Hva slags gresskar bruker du, som ikke har skall rundt frøene? Det blir neste års nyvinning i kjøkkenhagen. Jeg gleder meg allerede ?
    Takk for mengder av spennende og informative filmsnutter og skriftlige innlegg! Du er min favoritt ??

  4. Åsa Skogman skriver:

    Efter alla test av pumpasoppa på längden och tvären var det sambon som gjorde den godaste : tärnad à la morot och i kycklingbuljong. Har också gjort pickles med kryddnrjlika till vinterns råkostsallader och det gillade resten av familjen. Så det är vad jag satsar på när jag hinner få någon skörd.

  5. Maria Eklöf skriver:

    Prova ostkaka på pumpaköttet! Jättegott! finns flera recept att googla 🙂 För två år sedan med jättestor pumpaskörd så bakade jag ostkakor o frös in, blev finfina julklappar till släkten, och många goda efterrätter till familjen.

  6. Kristina Wiggins skriver:

    Av en ren tillfällighet blev pumpasoppan jordnötssås :-). Alltså receptet ville ha 2 matskedar med jordnötssmör, och det blev så kraftig smak att jag tillsatte mer jordnötssmör och chili och det blev en jättegod sås till kycklingspetten istället för pumpasoppa.

  7. Ethel Harris skriver:

    Mycket tråkigt att du inte gillar pumpa kötet, eftersom det kan användas till mycket, har flera olika recept på pumpa soppa. Det är jätte gott på vintern när det är kallt, ugnsbakad pumpa kan användas direkt eller fint tärnad ugnsbakad pumpa i försk sallad med små spenat blad och feta ost är också jätte gott. Prova.

  8. Annika skriver:

    Tänkte på din fundering kring mandelersättning, plockade precis första skörden från en storfruktig hassel jag planterade för två år sedan. Goda och stora, fast inte så många än. Jag borde ha ungefär samma zon som dig, härdigheten verkar inte vara ett problem än.

  9. Elin skriver:

    Jag läste om en familj som odlade nakenfröpumpor till hönsen. Människorna fick fröna och hönsen fint tillskott i form av pumpa under vintern. Det tyckte jag var smart 🙂

  10. Inger Friström skriver:

    Jag kan varmt rekommendera "falsk ostkaka" samt rårakor på pumpa. Det är riktigt gott!

  11. Marietta skriver:

    Vi tycka inte om soppor på pumpkött men har alltid ätit dem ugnsbakade. Jättegott! De vita pumporna (spagettipumpor m fl) brukar jag stuva med cream fraise eller gräddfil och dill (så gör man i Ungern)

  12. Åse-Marie skriver:

    Vilken sorts pumpor är nakenfröpumpor? Heter sorten kort och gott nakenfröpumpor eller under vilket namn söker jag frön? Ser jättegott ut!

  13. Jessica skriver:

    Gjorde alldeles idag både pumpabröd och pumpamarmelad (med citron, äpple och ingefära). Blev hur gott som helst. Har aldrig provat att äta pumpa. Tycker inte det verkar gott men nån gång måste jag ju prova för jag har 3 pumpor kvar o så mkt marmelad äter jag inte....Kanske skulle kunna göra mer marmelad o ge bort i julklapp...

  14. Elna Andersson skriver:

    Sparar du pumpakärnor till utsäde?

  15. Maria skriver:

    Pumpa marmelad med morot, citron och apelsin/clementin blev jättegott.

  16. […] på bilden är nakenfröpumpa Olga, en pumpa som odlas för sina skalfria kärnor. Dessa är kvar sedan förra årets skörd i augusti […]

  17. Lena.vall skriver:

    Hej
    Kan man skörda pumporna nu. De är jättestora. Och senare ta in dem

    • Sara Bäckmo skriver:

      Ja det kan du, men ju längre de får sitta kvar på plantan desto bätre, annars riskerar de att inte mogna som de ska inomhus.

  18. Maria skriver:

    Kan tänka mig att hönsen gillar pumpaköttet. Och skålen blir ju bra i bokashihinken.

  19. Vilka sorter pumpa frö har du provat o vilka ger bäst utdelning

  20. Benny Wiklander skriver:

    Kan jag bevara mina pumpafrön över vintern och så dom på friland på våren ,och hur förvarar jag dom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *