Odla Pak Choi som Mikroblad Hemma – Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla pak choi som mikroblad

Pak choi är en fin grönsak att odla inomhus för skörd av stora eller små blad. På bara några veckor blir det mat att skörda! Här visar jag hur du kan odla pak choi som mikroblad.

En tallrik med små gröna blad på. Odla pak choi.

Nyskördade mikroblad av pak choi till familjen Bäckmos frukost. Fortsätt läsa för mer info om hur du odlar pak choi hemma!

 

En av barnens nya favoriter på frukostbordet är pak choi. Jag har inte riktigt hängt med i svängarna och har plötsligt inte mer att servera dem. Det är kul när det dyker upp nya saker som blir omtyckta, inte minst för att det peppar mig att odla mer. Och det gör jag nu. Pak choi som mikroblad på smörgås och topping på maten är verkligen supergott, för både stora och små. Härom dagen åt vi varsin näve på macka med trattkantarellstuvning. Vilken utmärkt kombo, med mat från skogen och trädgården!

 

Läs mer: 10 grönsaker att odla inomhus

 

Odla pak choi: Närbild av ett illgrönt litet huvud av pak choi.

'Bonsai' är en liten vacker pak choi, här fotograferade i ett tidigt stadium.

 

Om pak choi

Pak choi är en asiatisk kålväxt. Den växer upp med en rosett av blad, på kraftiga vita stjälkar med en uppsvälld och (oftast) vit bladnerv. Hela kålen är krispig och har en mild smak av kål. Den brukar gå hem hos de flesta, just eftersom kålsmaken inte är så framträdande.

Kålen kan odlas för skörd av stora och fullt utvecklade plantor, men alla sorter av pak choi kan också odlas för att skörda små och ej fullt utvecklade plantor. Det finns sorter som växer fram riktigt stora växter, därtill finns också raka motsatsen. Jag älskar de riktigt små, fina sorterna. Extra Dwarf Pak Choy är den minsta pak choi jag odlat. Bonsai och Green Fortune när något större, men kan skördas då de ännu inte utvecklats fullt.

Pak choi är, liksom många asiatiska kålsorter, en växt som föredrar korta dagar. Därför är den svår att odla mitt på sommaren, då går den i blom. Tidigt på våren och på hösten växer den som allra bäst, när vädret är svalt och fuktigt och dygnets ljusa timmar inte är så många.

 

Fördelar med pak choi

  • växer snabbt
  • tål en del kyla
  • kan tillagas och ätas färsk
  • finns många olika sorter att prova
  • mild smak som tilltalar många

 

Läs mer: Skörd av pak choi sådd i februari

 

Odla som mikroblad

Det är väldigt enkelt att odla pak choi som mikroblad. Fyll ett grunt tråg, med hål i botten, med några centimeter vanlig planteringsjord. Strössla ut fröerna tätt över jordytan och täck med ett mycket tunt lager jord. Ställ tråget i ett annat tråg med vatten, så att jorden suger upp fukt underifrån. Ställ sedan i fönstret eller under växtbelysning.

 

Läs mer: Tips om växtbelysning

 

Odla pak choi: Skördar pak choi ligger på jorden i trädgården.

Sorten Green Fortune har något grönare stjälkar än sorter vi är vana vid att se.

 

 

Växtbelysning behövs om du vill odla inomhus på vintern. Vanligtvis brukar växtbelysningen vara på 12-14 timmar under dygnet (oftast kopplad till en timer). Eftersom pak choi lätt går i blom om det är ljust för länge är det en god idé att minska på ljuset något. Börja med cirka 8 timmar per dygn och öka något om du tycker bladen växer lite för långsamt.

Pak choi kan skördas i vilket stadie som helst, men är godast då både blad och stjälkar utvecklats lite. Då blir det mer mat och blad och stjälkar får den rätta krispigheten. Det brukar ta 4-6 veckor från sådd, innan  bladen kan sköras.

Mer om hur du odlar småblad kan du läsa i länken nedan.

 

Läs mer: Odla egna mikroblad

 

Tre plasttråg i en bytta, fotograferade ovanifrån.

Pak choi som mikroblad kan till exempel odlas i återvunna vindruvs-askar eller godislådor. Se till att de är hål i botten på tråget så att överskottsvatten kan rinna ut. Annars ruttnar rötterna lätt.

 

Ett genomskinligt tråg med jord och gröna blad med vita stjälkar.

Så här såg mikroblad av pak choi ut några dagar innan skörd. De krispiga vita stjälkarna klipps eller skärs av vid skörd.

 

Om du vill odla egna mikroblad och alltid ha tråg att skörda från är det en bra idé att sikta på att så ett tråg varje vecka. På så sätt växer nya blad upp och ersätter de som redan skördats. I länken ovan ger jag förslag på fler goda blad att odla som mikroblad. Variation är toppen!
/Sara Bäckmo

29. oktober 2020