Odla potatis med täckodling

Mitt potatisland ser kanske inte ut som de flesta land där potatis står på tillväxt. Var är jorden? Täckodling är idealiskt för potatis och ger en lättskött odling på alla möjliga växtplatser.

Potatislandet börjar fyllas av blast. Den sträcker sig över åsarna och vittnar om någon slags aktivitet en bit ner i jorden. Förhoppningsvis är det gott om knölar på tillväxt för skörd i höst.

I min köksträdgård täckodlar jag. Det betyder att jag strävar efter att så ofta jag kan täcka bar jord med organiskt material. Det ger näring till jorden, håller ogräs borta och hindrar mycket vatten från att dunsta från marken. Potatislandet är en utmärkt plats att täckodla, eftersom täcket också hindrar solljus från att nå potatisen som därmed inte blir grön lika lätt.

Grunden för potatislandet görs vid planteringen. Det tjocka lagret av täckmaterial på toppen gör att potatisen skyddas från köldknäppar tidigt på våren.

 

I ett tjockt täcke av växtdelar och halm trivs potatisen.

 

Så fort blasten börjar att visa sig ovanför täckmaterialet langar jag på mer av sånt jag har tillgång till. Beroende på hur mycket material jag har att undvara täcker jag all potatis en eller två gånger under säsongen. Dessutom använder jag potatislandet som slutförvar för diverse blast, växtdelar och ogräs under hela säsongen. Också kökskompost som innehåller bara växtdelar läggs här och kan gömmas bra mellan raderna av potatisblast senare under sommaren. Allt blir så småningom jord på plats i landet som förberedelse till det som ska växa här nästa år.

Normalt sett kupas potatis en eller två gånger under säsongen. För att få upp jord över potatisen, som tas från dalarna mellan potatisraderna, måste potatisen stå med någorlunda tilltaget avstånd. Jag kupar inte potatisen, utan täcker istället, och kan därför låta potatisen stå något tätare och får på så sätt plats med mer i landet.

 

Vilket täckmaterial ska användas?

Precis om på all annan plats i köksträdgården använder jag det som råkar finnas till hands. Ensilage, gräsklipp, kompost, växtdelar och löv brukar vara det vanligaste. Jag har stora områden som täcks och det brukar göra att bäddarna får ganska varierade täcken under säsongen. Och det är så jag vill ha det.

Det finns rekommendationer om att inte gödsla med gräsklipp till potatisen eftersom blasten då växer på bekostnad av knölarna. I min trädgård ser jag ingen skillnad på mängden jag skördar beroende på täckmaterial. Kanske har det att göra med att jag just varierar materialen i täcket och inte enbart låter gräsklipp, halm eller löv ligga i landet.

 

Potatislandet på tillväxt i mitten av juni

 

Att odla potatis med täckodling på det här sättet ger potatis som är ganska lätt att skörda. Den ligger grunt i jorden och är lätt att fiska upp efter att täcket skuffats åt sidan.

Efter potatissäsongen har jag dessutom jättefin jord till det som ska växa här nästa år. I skuggan av potatisblasten har maskar och mikroorganismer bearbetat materialet, och fortsätter att göra så under vintern, till finaste jord. Den näringsrika, mjuka jorden är perfekt att odla i året efter.
/Sara Bäckmo

18. juni 2015

10 svar till “Odla potatis med täckodling”

 1. Bengt Flärdh skriver:

  Hej och tack Sara! Det du gör är precis vad H.P.Rusch (grundare av organisk biologisk odling) kallar för ytkompostering. Färskt biologiskt material i jordens ytskikt. När du sedan täcker så får du en helt överlägsen odlingsmetod. Nu finns det färsk forskning om detta. Kolla in Kretsloppskomposten (fb)på filen 4.2 Aktuell forskning Kristin Ohlson så kan du läsa om det. I flera år har jag försökt att få med ytkomposteringen i FOBO:s grundprinciper, men det har aldrig lyckats. Ingen av de övriga grundprinciperna kan påverka bördigheten så mycket som ytkomposteringen!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Bengt,
   Ja, visst är det så. Ytkompostering är perfekt. För mig underlättar den arbetet i trädgården mycket, precis som för er, genom att inte behöva ta hand om en separat kompost. Och att det växer fint i jorden som fungerar som en kompost råder det inget tvivel om.
   Ni gör ett jättefint jobb med Kretsloppskomposten. Heja er!
   Hälsningar Sara

 2. Elisabet skriver:

  Jag är rädd för att jag genom täckodling också ger en tilltalande miljö för den hungriga spanska skogssnigeln som gillar sallader och dill iallra högsta grad. Persiljan och löken är inte lika attraktiv för dem. Har du sniglar j din trädgård och vad gör du åt det problemet?

 3. Bettan skriver:

  Hej Sara!

  Jag undrar om du lägger potatisen direkt på backen och sedan täcker, eller om du lägger tidningar eller annat under potatisen?

  Tack för all inspiration!

  Hälsar~
  Bettan

  • Sara Bäckmo skriver:

   Just det här landet finns i köksträdgården där jag har jord, så där hamnar potatisen på jorden med täckmaterial över. Det går också fint att odla potatis rakt på gräsmattan och där används olika metoder. En del lägger potatisen rakt på gräset, andra lägger tidningar först. Om du googlar så tror jag du hittar massor med info och kan hitta något som passar dig. /Sara

 4. Maria skriver:

  Hej Sara! Jag har satt potatis några cm ner i jorden enligt de anvisningar jag hittat, tror du att det går att mixa metoder (dvs börja ned täckning nu)? Behöver man lämnaturligtvis nån fri passage för blasten eller är det bara att bre ut materialet? Tack för allt du delar med dig av!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vad kul att du satt potatis! Det går jättebra att täcka i efterhand, du kommer säkert att få mycket fint resultat. Och du behöver inte lämna fri passage till blasten. Den är kraftig och letar sig upp av sig själv. Lycka till!

 5. Olle skriver:

  Hej Sara,
  Jag läser och tittar på dina youtubeklipp. Tack för att du delar med dig!!
  Jag undrar om du fräser eller på något sätt luckrar jorden innan du sätter potatisen?

 6. Anja skriver:

  Hej Sara!
  Jag funderar på ifall det går att sätta potatis direkt i hö/halm som jag mockat ut från getterna varmbädd eller behöver potatisen ner i jorden?
  Mvh Anja

 7. Berit Palm skriver:

  Hur går det med potatislarverna som finns i rikligt mått när man kör upp nytt potatisland med fräsen? Kommer de inte att angripa potatisen när man använder sig av täckodling??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *