Odla purjolök i låda - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla purjolök i låda

Nu får purjolöken mellanlanda i en låda. Ett perfekt sätt för att odla fram kraftig lök till vinterodlingen. Den här vinterhärdiga sorten blir vår färska lök mitt i vintern.

En låda med purjolök.

Purjolöken står ganska tätt och får växa här en tid innan det blivit plats i tunnelväxthuset för utplantering inför vintern.

 

Det här tipset fick jag av min syster Hanna för några år sedan. Hon odlar en stor köksträdgård på Irland, med ett helt annat klimat, men med knep för odling under lång säsong som är kanon också här.

På Irland övervintrar purjolöken utan problem i köksträdgården. Här i min svenska odlingszon tre kan det vara lite svårare. Det krävs riktigt tuffa sorter. Jag har ingen favorit utan gillar att prova olika, brukar välja en superhärdig och en snabbare tidig sort.

 

En klump med små purjolöksplantor.

De små plantorna av purjo är bredsådda i ett tråg. De är lätta att dela vid plantering.

 

Odling i låda

Purjolöken tar lång tid på sig att bli skördeklar. Jag sår min redan i januari-februari, sedan tar de en evighet för att växa sig stora. Genom att låta purjolöken stå på en provisorisk växtplats den första tiden får jag ut två grönsaker på en yta som annars bara skulle gett purjolök.

I det här fallet planterar jag purjon i en frigolitlåda med väl gödslad jord. Det funkar förstås med andra tråg med, bara de rymmer ordentligt med jord. Här ska den stå fram till juni-juli, då den blivit ungefär tjock som ett finger. Då lyfts plantorna upp och sätts på sin slutliga växtplats. Det är så smart!

 

En liten planta av purjolök.

Två gånger under senvintern och våren har jag toppat purjolöken, det ger jättefina plantor. Det ger kraftiga plantor som är lätta att hantera utan de långa smala stråna i toppen. Se klippet nedanför.

 
 

Valt härdiga sorter

Just de här plantorna ska planteras ut i ett av tunnelväxthusen och vara en del av min vinterodling. Sorten heter 'Carentan 3' och ska vara en sort som är bra för sen höstskörd och som tål att lagras länge. Jag har valt den med omsorg. På friland är sorten 'Hannibal' utplanterad, det är en sort som också är riktigt köldtålig. Den är "torrare" i bladverket och ska alltså inte ha lika stor risk att frysa sönder.

 

skillnadenstradgard_frigolit_purjolok

Här har jag satt purjolöken en och en, men om jag har många små lökar sätter jag dem gärna i kluster. Tre och tre brukar funka bra.

 

Purjolök gillar gödsel

Under veckorna som purjolöken står i lådan kommer jag att fylla på jord efterhand plantorna växer. Det är också viktigt att gödsla någon gång då och då. Kanske kombinerar jag det genom att lägga på ordentligt med gräsklipp, eller så vattnar jag med nässelvatten, kissvatten eller bokashi-vätska.

Vill du läsa mer om hur jag gör när jag planterar purjolök kan du läsa inlägget Späd men livskraftig purjolök.
/Sara Bäckmo

15. maj 2017

6 svar till “Odla purjolök i låda”

 1. Lotta skriver:

  Hej! Jag lyckades övervintra en hel pallkrage med purjolök av sorten ACQUISITION, KVITHAMAR I som jag skickat efter från Nordgen. Den stod under fiberduk hela vintern (oftast med snö på) och är fortfarande jättefin. Jag tänkte testa att fröodla den i år, men har hört att det kan vara svårt eftersom fröna utvecklas sent. Men, jag testar!

 2. Martina skriver:

  Första gången jag odlade purjolök tyckte jag den var så liten så jag struntade i att skörda helt enkelt, sen på våren upptäckte jag att den fortfarande levde. Helt oskyddat läge i zon 5 och inte valt någon speciell sort.

 3. Ulrika skriver:

  Så smart! Ska testa det, mina står i krukor ännu. De övriga vintersådda ska få växa vidare i låda de med tills järnnätterna är över här.
  Ha det gott!

 4. Veronica Eriksson skriver:

  De purjolökar som är för små för skörd på hästsvans övervintrar ofta lätt här hos mig i zon 6. Jag gissar att ett rejält snötäcke inte är någon nackdel.

 5. Camilla Valborg skriver:

  Hur långa bör de späda purjolöken vara då man klipper dem för att få starkare purjolök?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *