Odla ringblomma - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla ringblomma

En av trädgårdens mest lättodlade sommarblommor är den soliga ringblomman. Den blommar och blommar och är vacker att njuta av både i trädgården och fångad i en vas.

Ringblommor i landet

Min lilla trädgård sommaren 2021, ringblommor i olika färger till vänster och rosenskära till höger. Foto: Ida Sjöö.

 

Ringblomma är för många av oss en riktig älskling i trädgården, oavsett om vi odlar den för att njuta på plats i trädgården, eller för att använda i buketter. Min gissning är att de flesta som någon gång odlat hemma, också provat att så ringblommor. De hör till trädgårdens allra enklaste blommor att odla. En av anledningarna är att de är så anspråkslösa vid sådd, att fröerna bara kan strösslat ut i landen och det är alltid något som tar sig och blommar.

 

Läs mer: Såkalender för sommarblommor - januari & februari

 

Ringblomma som snittblomma

Ringblommor i olika färger, med kragar av täta blad. I mitten till vänster syns dock den spädare solvisare 'Queen Salmon'. Foto: Ida Sjöö

 

Lysande krage i orange och gult

Min mamma var tillsammans med ett gäng damer engagerade i flera kryddträdgårdar på Styrsö när jag växte upp. Gissa om det odlades ringblommor där!? Det gjordes krämer och salvor och teer och potpurrier. Det verkade alltid ligga ringblommor på tork någonstans och just doften av ringblomma är något som jag starkt förknippar med min barndom.

Ringblomma är en ettårig växt som vi sår från frö. Blommorna är ofta i starka orangea färger, liksom gula. En del sorter har läckra färgkombinationer, där baksidan av kronbladen är nästan gammelrosa eller rostbruna. Superfint! En del sorter är kraftigt växande och andra lite mer försiktiga. Läs noga på fröförpackningen så du köper en sort du gillar.

Till skillnad från många andra sommarblommor har ringblommor en ganska klen och ömtålig stjälk. Dessutom grenar den sig ordentligt när den växer, nästan lite buskig. Den fyller ut bra i landet, men kan vara lite ömtålig att skörda till buketter. Dessutom slokar den snabbt.

Ringblomma passar otroligt fint att odla hemma eftersom den är så lättodlad och nästan verkar växa överallt. Fast den gillar sol bäst.

Det engelska namnet för ringblomma är calendula.

 

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Ringblomma som snittblomma

Foto: Ida Sjöö

 

Odla i köksträdgården

Eftersom ringblomma av tradition används i flera läkande och vårdande produkter tycker många att växten passar extra fint att odla i en köksträdgård eller kryddträdgård. Själv tycker jag att den passar bra i köksträdgården för att den är fint sällskap till grönsakerna. Det är endast någon gång då och då som vi använder den i matlagningen, då till sallader eller att frysa i iskuber.

Ringblomma blir några decimeter hög och passar därför att odla tillsammans med många grönsaker. Den är vacker att odla som kantväxt eller som färgklick mellan rader av till exempel morötter, kål, bönor , bladgrönsaker eller annat grönt som behöver livas upp lite.

Det mest arbetsbesparande är att odla ringblomma genom att så direkt i landet. Strössla ut och mylla ner fröerna i jorden direkt på växtplatsen. Fröerna gror ganska snabbt. Om du sår i en rad är de små plantorna lätta att känna igen också för en nybörjare.

 

Läs mer: Så blommor på vintern - vintersådd

 

Det är också fiffigt att ha något tråg med ringblommor från till exempel en vintersådd, som kan sättas ut här och var där du behöver fylla ut med något. Ringblomma är enkel att vinterså och kan oftast planteras direkt från tråget och ut i landet. Läs mer i länken ovan hur du gör.

 

RINGBLOMMA SOM GRÖNGÖDSLING

Om du har en yta i köksträdgården som du inte vet hur du ska använda - så ringblommor. Fröerna strösslas ut och myllas ner. Efter en tid har du en vacker tät matta med massor av blommande ringblommor. Hela växten kan få vissna ner på jorden och komposteras där, för att ge näring tillbaka till jorden. Vi kallar det för gröngödsling.

 

Ringblomma i landet

I min lilla trädgård på berget lyser solen starkt också då den står lågt på kvällen. Allt blir orange, och ringblommorna lyser lite extra. Foto: Ida Sjöö.

Ringblomma i landet

Plocka, plocka, plocka. Det gäller att plocka ringblommor nästan hela tiden, då producerar plantorna fler och fler blommor. Foto: Ida Sjöö.

Ringblommor i landet

Ringblommor är pilliga att plocka till buketter, eftersom stjälkarna inte är varken raka eller står praktiskt en och en. Foto: Ida Sjöö.

Ringblomma som snittblomma

En del ringblommor har ljus mitt, medan andra har mörk. Det ger olika karaktär till blommorna. Foto: Ida Sjöö.

 

Odla till snitt

Ringblommor hör till blommorna som min mamma Ulla ofta har i vas. Växterna är ofta självsådda och blommorna kan ha lite lustigt utseende på grund av många korsningar ute i landen genom åren. Från barnsben minns jag buntar med ringblommor som står här och var i huset. Jag har inte tänkt mycket på ringblommor till snitt, förrän jag själv började göra buketter i massor.

Blommorna har inte så lång hållbarhet i vas som vissa andra sommarblommor, så därför är kanske idén med en ren ringblomsbukett inte så dum faktiskt. Blomningstiden är ganska kort. Det är dock vackert att använda också knopparna i bukett och inte bara den utslagna blomman.

I min trädgård är jag inte så noga med att binda upp växter till perfekt raka stjälkar i landet, de får stå lite på svaj. Det har varit roligt när jag till exempel ska göra blomsterarrangemang och hittar en lite krokig stjälk som får vara med. Allt behöver ju inte vara så ståtligt och rakt!

Jag tycker själv att ringblommor växer så fint i hemträdgården om den står lite här och var, utan någon särskild ordning. Jag har ett särskilt ställe i köksträdgården där en vacker sort fått självså sig under några år. Jag hämtar plantor därifrån och planterar ut.

 

Ringblommor i landet

När jag har använt ringblommor i mina buketter tar jag bort en del av sidokvistarna och bladen, så att bara ringblomman får glänsa. Foto: Ida Sjöö.

 

Ringblommor i landet

'Touch of Red Buff' heter den är sorten, med mörk mitt och gammelrosa färg på baksidan av kronbladen. Otroligt vacker. Min favorit. Foto: Ida Sjöö.

 

SPAR EGNA FRÖER

Ringblomma är en av de lättaste blommor att ta frö från. Det bildas massor av fröer och det är bara att nypa av den halvtorra och vissnande fröställningen och lägga i en påse. Låt fröerna eftertorka på en bricka inomhus, så de inte blir fuktiga när du förvarar dem.

 

 

Favoritsort: 'Touch of Red Buff'

Självklart har jag en extra fin sort av ringblomma att tipsa om. Den heter 'Touch of Red Buff' och syns på bilden överst i inlägget. Baksidan av kronbladen är gammelrosa, nästan lite rostfärgade, medan insidan av bladen är blekt orangegula. När man ser växten från sidan ser den nästan inte ut som en ringblomma, man måste titta en gång extra.

Om du förökar den är växten under lång tid med egna fröer kommer de så småningom att korsa sig med andra ringblommor, om du odlar fler sorter hemma, och sortegenskaperna tunnas ut. Därför är det bra att emellanåt köpa nya fröer.

Det finns flera sorter som har de här spännande färgskiftningarna. 'Orange Flash', 'Coffee Dream' och 'Cantaloupe' är några sorter jag odlat.

 

Ringblommor kan sås både på vintern, våren och sommaren och är otroligt tacksam att ha som utfyllnad i landen. Foto: Ida Sjöö.

 

Eftersom ringblomma gärna självsår sig i köksträdgården vet jag aldrig riktigt vad som kommer upp. Eller var. Jag har redan sått nya frön till säsongen, i vintersådd och hoppas få det jag behöver till både köksträdgården och lite buketter. Jag blev glatt överraskad av de vackra ringblommorna i buketter och arrangemang, likt videon här i inlägget, och det blir kul att experimentera vidare. Extra roligt eftersom ringblomma är så lättodlad!

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

20. januari 2021

3 svar till “Odla ringblomma”

  1. Linnea skriver:

    Jag sådde ringblommor, både i köksträdgården som är inhägnad och i vanliga rabatter. Men de blommor som stod utan skydd blev glupskt avbitna av rådjuren...så har man fyrbent ohyra i trädgården får man säkra upp!

  2. Jenny skriver:

    Älskar ringblommor tillsammans med krondill i buketterna!
    Jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *