03. oktober 2018

Odla slarvigt då och då eller alltid noga?

Med jämna mellanrum hör jag att min odling lite väl slarvig och att jag tar lite lätt på odlingens ädla konst. Men visst måste det väl vara möjligt för alla att odla, även om man inte till punkt och pricka kan hålla sig till regelboken? Hur odlar du?

En färgsprakande höstträdgård med stora kålhuvuden i olika färger.

 

Ibland får jag höra att jag är för slarvig i mitt sätt att odla, att det liksom inte är bra att ett så oförsiktigt odlande får så stor spridning. Jag vet att en del tycker att jag förenklar för mycket och kanske inte är fullt så respektfull mot själva odlingen som sådan. Men så är min odling inte belagd med några särskilda krav om varken skördemässiga eller ekonomiska resultat. Jag odlar för full kraft efter förmåga, lust och ork - precis som de flesta andra hobbyodlare - och har behövt anpassa min odling efter vad jag klarar av i kombination med familj och jobb.

Utifrån resultatet, alltså att jag ge min familj hemodlade grönsaker varje dag – året runt, tycker jag att jag är en rätt bra odlare faktiskt. Jag har blivit det. Fastän vissa moment kanske upplevs som slarviga eller att ordningen i odlingen stundom är bedrövlig.

 

Närbild på en svart kruka med massor av små gröna blad i olika nyanser.

Att det går fort att odla behöver inte betyda att resultatet blir sämre. En sallat sådd i september ger snart fina blad i en kruka och den sådden innebar bara att jag strösslade ut lite frön över jorden och krafsade ner.

 

Jag tycker det är toppen att så många läser om min odling och får veta att det finns fler sätt att göra saker och ting på än gängse.  Om jag ska sticka ut hakan lite tror jag att en del blir provocerade av mitt sätt att odla eftersom jag uppenbart får rätt bra resultat i trädgården utan att jobba ihjäl mig, jag är dessutom nästan alltid glad. Ta bara min jordanalys som exempel; jag har bästa möjliga jorden bara genom att odla i trädgårdsskräp - inga köpta dunderprodukter eller djurgödsel. Jag håller inte med om att man på något vis är en bättre odlare om man anstränger sig mer och sliter hårdare. Varje trädgård och ambition kräver sin egen insats och förhoppningsvis kan varje odlare känna sig fri att välja själv hur de ska formas.

Vi har ju många gånger också olika önskemål om hur skörden ska se ut, vilket gör att vi måste jobba på olika sätt. Medan en odlare önskar sig fullvuxna och perfekta pak choi så nöjer sig en annan med att kunna plocka små enstaka blad från plantor sent på säsongen. Det går ju inte att säga att någon är en bättre odlare utifrån det. Huvudsaken är att vi odlar, tycker jag. Och jag kan intyga att en stökig trädgård med inte alltid så välvårdade plantor ändå ger väldigt god mat!

 

Närbild på små gröna bladrosetter och en svart kruka i bakgrunden med grönt i.

Ibland kan det vara så enkelt att odla att också en tvååring kan göra jobbet. Här har mitt yngsta barn, på just två år, hällt ut vintersallat på jorden efter bästa förmåga och plattat till. Några veckor senare kan vi skörda små läckra bladrosetter. Han har också sått sockerärterna i krukan bredvid, som ger skörd i tunnelväxthuset nu i oktober.

 

Noga eller förenklat?

Ja, hur ska man tänka när det gäller till exempel sådden, det får jag en del frågor om. Måste man vara jättenoga eller går det att förenkla? Den som följer de flesta instruktioner på fröpåsar sår antagligen ganska prydligt. Det är lättast så. Efterhand som jag odlat min plätt ser jag att odlingen kan förenklas väldigt genom att variera sätten att så. Just nu är vi till exempel mitt i hösten och då sår jag så enkelt att det antagligen skulle kunna beskrivas som slarvigt; jag slänger mer eller mindre ut fröerna på jorden och krafsar ner. Det kallas för bredsådd.

Vissa tider på året sår jag oerhört prydligt och är mer noga, som när jag odlar i pluggbrätten för att senare sätta ut eller sår vintermorötter och andra rotsaker direkt i landet. Vissa fröpåsar innehåller ju mindre mängder frön som jag behöver så med jämnare avstånd för att odlingen ska bli bra, som svartrötter och haverrötter till exempel.

Men de sådderna är ändå ganska o-noga när det kommer till radavstånd och framförallt sådjup. Jag sitter aldrig med en liten måttsticka och mäter upp att fröerna hamnar på det djup som står på fröpåsen. Däremot försöker jag hålla koll på att små fröer sås grunt, ibland utan att ens täckas av jord, och stora fröer åker ner djupare i jorden.

 

Läs mer: Så grönsaker på sommaren

 

Små gröna pluttar sticker upp ur jorden på marken.

Så här ser det ut där jag för några veckor sedan täckte jorden med tidningspapper, hällde ut kompostjord och strösslade ut frön till vintersallat i tunnelväxthuset. Det kommer att vara en värdefull skördeplats under vintern.

 

Enkel bredsådd:

 • spenat
 • dill
 • sallat
 • sommarmorot
 • vintersallat
 • blandade småblad
 • blandade kålfrön

 

Noga sådd i rader:

 • vintermorötter
 • svartrot
 • haverrot
 • rödbetor
 • mangold
 • sättlök

 

Den här sådden av tatsoi gjorde i ett pluggbrätte i slutet av augusti, där jag odlade i vanlig planteringsjord och sådde ett frö i varje plugg. Gödsel har varit kiss utspätt med vatten. Lätt som en plätt.

 

En grön matta av stora spenatblad mellan småblad av ogräset våtarv.

Håll koll på ogräset och så i rader om du vet att det till exempel finns gott om våtarv i jorden. Den här spenaten såddes 10 augusti i rader och är lätt att skörda trots att det växer mycket våtarv runtomkring.

 

En viktig sak att veta om för den som sår genom att sprida ut fröerna över jorden, är att det är stört omöjligt att rensa ogräs i en sådan sådd. Våtarv är ett ogräs som växer snabbare än de flesta grönsaker och som lätt tar över en odlingsplats om den inte rensas bort. En bredsådd kan drunkna helt i ogräs om det vill sig illa.

Håll därför koll på vilka odlingsplatser i din trädgård som har till exempel våtarv. På dessa platser är det lättare att så i rader, breda eller smala, där ogräset lätt kan rensas bort mellan raderna.

Om det växer mycket ogräs runt ömtåligare grödor är det risk att grönsakerna inte får tillräckligt med sol, näring och vatten eftersom ogräset snor åt sig godsakerna.

Läs mer: Quick-fix för ogräsdrabbade

 

Andra saker att tänka eller inte tänka på

Förutom själva sådden finns det ju en mängd andra saker i odlingen som kan upplevas som slarviga eller mindre noga genomförda. Som att inte skola om sina plantor i rätt tid, så vid "fel" tidpunkt på året, odla utan rätt mängd ljus under mörka årstiden, inte vänja plantorna vid utomhusklimat enligt rekommendationer och så vidare. Jag menar, odling är verkligen en djungel av saker att tänka på – för den som vill.

Många gånger tycker jag att odlingen blir tillräckligt bra då jag förenklar, även om det så att säga är inbyggt i den enklare modellen att jag också förlorar en del plantor. Och det kan nog upplevas som slarvigt, att till exempel kasta ett gäng tomatplantor som jag inte mäktade med att ta hand om på rätt sätt eller att flera kålplantor inte gav full skörd för att de fick klippas ner på grund av larvangrepp när jag struntade i att lägga på nät över kålen. Såna saker.

Man måste prova sig fram! Våga experimentera! Hämta inspiration från många håll! Och vara ödmjuk också inför att det faktiskt inte alltid är en själv det är fel på när det går åt skogen. Jag har till exempel gjort enligt konstens alla regler med min majs i år. Jag gjorde sådd och utplantering på kanonbra sätt och valde trädgårdens bästa ställe. Men det blev den torraste sommaren i mannaminne och istället för hundra majskolvar har jag bara skördat två. Så blev det med det. I gengäld har jag två frysboxar fulla med tomater eftersom det växte bra den här sommaren. Och det är jag jätteglad för!

 

En stående bild på en enda präktig rotselleri med läckert bladverk.

När jag odlar jätteenkelt på vissa håll kan jag ägna andra grönsaker mer omsorg. Till exempel är jag noga med min rotselleri. Trots att sommaren varit förskräckligt varm och torr har jag lyckats odla riktigt fina exemplar av selleri som vi kommer att ha stor glädje av hela vintern.

 

Önskar jag någon gång att min odling var mer noga genomförd? Egentligen inte. Jag har ju anpassat odlingen efter mitt liv som det är nu och förväntningarna är därefter. Jag pratade i helgen med min syster om det. Hur våra respektive odlingar just nu är enkla. Det ska vara enkelt att skörda snabbt och enkelt att så och plantera snabbt, för att vi helt enkelt inte har så mycket tid när barnen är små. Om jag ville ha det mer ordnat skulle jag inte kunna ha en så stor odling och jag skulle inte kunna odla så många grödor. Då kanske jag bara hade en mindre odling i mer ordnat skick. Men jag skulle sannolikt inte vara varken en bättre eller gladare odlare för det.

Jag tycker ju att min odling just nu är mer eller mindre perfekt. Jag har gjort den perfekt. Den ger familjen mat, den är jätterolig att jobba med och jag känner mig som en suverän Sara när jag är i trädgården. Vad mer kan jag begära!?!
/Sara Bäckmo

 

 

22 svar till “Odla slarvigt då och då eller alltid noga?”

 1. Annika Goffhé skriver:

  Blir glad av din läsning och känner igen mig. Nyss petade jag ner mitt vitlöksutsäde och undrade vad jag tänkte på egentligen. Jag har knappt 100 kvm odlingsyta om jag räknar ihop alla ytorna och satt med groteskt mycket vitlöksutsäde. Jag har petat ner vitlöksklyftor emellan jordgubbsplantorna i blomrabatterna och hipp som happ lite överallt nu. Det blir som det blir . Inga snörräta rader här inte och vissa ställen lär jag ha glömt när det är dags att skörda 🙂 Det får bli en överraskning nästa år med vitlökar bredvid rosen och svart vinbärsbusken haha 😉

 2. cecilia skriver:

  Skönt att du visar när ditt liv sätter sk krokben för ditt odlande, så är det ju för oss alla, inte bara småbarnsföräldrar, även för oss som följer dej o är farmor/ mormor. Jag odlar `bara 100 kvadrat` för att jag är farmor o pensionär, med en utsliten kropp är takten inte som när jag var 25 eller 40 som du, det ingår i livet.

 3. Katarina skriver:

  Alla har vi olika syften med vår odling. Det kan bli så superkrångligt när man googlar eller läser på hur man ska göra i trädgården, då kan man bli helt blockerad. Du inspirerar mej att bara göra, försöka. Kan bli fel men då har jag lärt mej något på vägen. Min bit jord ska bli mina drömmars trädgård. I min trädgård ska det vara lummigt, vackert, lukta gott, vara lättarbetat och växa det vi kan äta. Sen ska det vara i harmoni med annat som man har i livet. Du verkar ju vara så organiserad och har planer och visioner, framgångsfaktorer. Ska också försöka med det. Tack igen för allt du delar med dej av.

 4. Tarja skriver:

  Hej! Din odling är rena drömmen mot min, just nu inget ute på åker, fick aldrig satt något i somras. En pallkrage som jag sådde för många tomatplantor i som bara exploderade, har inte fått in alla tomater än, mycket gröna kvar. Får göra nån puré utav dom...
  Jag tycker du har ordning på saker o ting o sen kan man väl inte alltid ha allt på militäriska rader? Det är ju resultatet av vad man sått som räknas 🙂

 5. Ingegerd Heden skriver:

  Hej!
  Man måste skilja på oss som odlar av glädje och får mängder av utdelning i form av fina grönsaker, dessutom både upplevelser och lärdomar - och - företag som brukar mark och odlar för hela sin familjeförsörjningen, med lån och avbetalningar etc.
  Vi båda berikar varandra men odlar utifrån olika villkor och det experimentella/slarviga ger tillskott till vår gemensamma utveckling att odla och sköta vår jord.

 6. Linda skriver:

  Som du skriver på slutet: vad som är perfekt ligger i betraktarens öga. 😉
  Härlig läsning om en vardag som vi är många att dela. Tack!

 7. Elisabeth skriver:

  Jag tycker att det är utmärkt att ditt "oförsiktiga odlande" får sådan spridning. Herregud, det är ju inte direkt någon ko på isen om en och annan annan hemmaodare råkar få feeling och sår lite för tätt eller sent eller vad det nu kan vara. Vi som låter oss inspireras av dig är ju faktiskt myndiga att själva avgöra om vi vill prova dina sätt, eller om vi vill hålla oss inom fröpåsinstruktionernas marginaler.

  Jag uppskattar så väldigt hur du visar just hur du får ihop odlingen och livet i övrigt. Det som inspirerar mig mest är att du väljer att vara glad över det du får gjort istället för att gräma dig över sådant som inte hinns med eller som inte blir perfekt. För mig, som kämpar med skittrist och o-levnadsglad prestationsångest, är det en inställning som jag suger åt mig av och som hjälper på många fler områden än i trädgårdsodlingen. Så tack för det och heja dig!

 8. Carolina skriver:

  Alltså, ibland blir jag tokig på dig närdu skriver att man kan göra på såmånga olika sätt. När jag själv hittar på så mycket och vill ha hjälp attbegränsa mig. Lite. Så jag kan fatta beslut lättare. Då vill jag bara ha ett rätt svar! Men så är ju inte livet. Andra gånger, när du slarvar med diskningen av såbrättena känner jag mig i stället duktig. För att jag iddes göra lite mer. Fånigt va?

  Men bäst är väl att du är ärlig och inte visarbara den fina sidan utan känns mer mänsklig. Detsyns att folk bor i er trädgård, allt är inte perfekt men när du gjort ett krafttag syns det vad du kan.

  Fortsätt vara Sara, ge oss inspirationen och modet att satsa stenhårt men också självkänsla att stå för våra missar!

 9. alexandra.froderberg skriver:

  Den bästa odlingen är den som blir av.

 10. Lotta Häggström skriver:

  Ja men folk har då tid att grämas över de mest förunderliga ting.
  Din fråga flyttar mig ca 20 år tillbaka i tiden till en rökig bar i Barcelona. Min nuvarande man hade precis vunnit över en klasskompis i biljard o fick kommentaren: Du vann, för att du är så dålig att du inte ens förstår mina strategier.
  Det har, inte helt oväntat, blivit en klassiker hemma. 😊😊

  Jag odlar med minimal arbetsinsats. Ger upp, får mina ryck, ids inte vattna, sen vattenbrist o KAN inte vattna. Nu borde jag nog så. Och plantera om. Men just idag kändes det inte så kul. Väntar lite. Läser en bok eller ritar lite med dottern istället... så kommer hösten. O på nåt konstigt slarvigt vänster har jag skördat massor redan o rart vara på mängder av grönsaker, frukt o bär. Är självförsörjande på så mycket. Så slarvigt självförsörjande. Men det är klart. Det är ju för att jag är så dålig på att odla att jag inte riktigt förstår de ”sanna” strategierna om odling på riktigt.

 11. Anna Tjäder skriver:

  Tycker det är bra att så långt som möjligt undvika "mono-kulturer" dvs. stora ytor med en gröda och därför sätter jag gärna mina grönsaker lite här och där. I år har det blivit fler pallkragar än vanligt och på sätt och vis är det enkelt, men jag är inte säker på att jag egentligen gillar det. Skulle vilja jobba mer på att ha alla grönsaker i perennrabatterna (utom kanske potatisen, fast den stod iofs bland en massa Rugosa-rosor förra året...), men det blir för jobbigt.
  Slarvigt eller inte, det beror väl på vad man menar med slarvigt och jag tycker alla har rätt att ha sitt eget sätt att odla utan att behöva bli bedömda utifrån någon annans måttstock.

 12. jenny.starwitch skriver:

  Sara! Du inspirerar och får många av oss att VÅGA odla över huvudtaget, just för att det inte är så jäkla perfekt som många bloggar och Instagram vill uppvisa med stylade pallkragar som matchar husfasaden e.t.c. e.t.c.
  Ser sååå fram emot din fjärde bok! (Fast jag kommer döpa om den till "Att odla med barnbarn" 😊)
  Ha det fint!
  Kram
  Jenny

 13. kjelstrup79 skriver:

  Janteloven, en beskrivelse av menneskenes iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned.

  Jeg synes det er helt suverent å lese om din måte å dyrke mat til familien på! Før jeg "fant" deg, dyrket jeg to pallekarmer og synes egentlig ikke det var noe gøy siden sesongen er så kort og resultatet ble ganske dårlig for jeg dyrket kun tomater og romanesco i de pallekarmene. Sannsynligheten er veldig stor for at jeg aldri hadde dyrket noe igjen hvis jeg ikke hadde fått inspirasjon fra deg, men isteden så har jeg nå masse spirer som skal ut i pallekarmene for overvintring(jeg har ni stk nå) som fremdeles er fulle med masse forskjellige grønnsaker. Takk for seriedyrking, slurvete sådder og vinterdyrking Sara! De som er tilhengere av janteloven får søke hjelp, vi andre skal skite i dem og søke kunnskap og egne erfaringer.

 14. whipwolf skriver:

  Hej Sara!
  Du är en inspiration till oss alla, varför skulle någon(några) har synpunkter hur din trädgård ser ut eller sköts? Du når dina mål varje år att bli självförsörjande på grönsaker (och mycket frukt) En trädgård som ser "perfekt" ut kanske inte levererar mängden din gör och du lägger så mycket kärlek i din odling både för familjen och för dina "odlar vänner". Tack så mycket att du finns och strunta fullständigt i dom som kritiserar ditt sätt att göra saker och ting. /Barbara

 15. ellika frisell skriver:

  Ditt sätt att odla och att skriva om odling har gett mig en ny lust . Det är ju verkligen som du säger att det kan bli enormt komplicerat och svårt att odla och rädslan att göra fel blir ett hinder. Jag är tacksam och glad för alla öppna uppfriskande råd och beskrivningar av odlandets glädje och vedermödor som ändå om och om igen fyller en med lust att prova igen på nya sätt . Och det där med att försöka själv, inte alltid behöva läsa sig till utan göra tvärtom bara för att man blir nyfiken...

 16. madeleineslife.blogg skriver:

  Hej Sara,

  Jag kan bara instämma med tidigare. Du ger mig hopp, att jag kan, fast än det inte alltid blir som man tänkt sig. Jag har flera djur (en liten hästgård), en dotter som är 2 år, nästan på dagen som din Loa. Hon älskar för övrigt att se dina bilder, klipp med Loa och läsa dina böcker.

  Jag lever med ständig värk och kan inte jobba. Men odlingen har funnits med mig mer och mer under 13 år. Du har gjort att jag vågar större. Det finns inte någon prestige i det och inte hur det måste vara. Perfekt för mig, gör lite nu och då bara någonting, så blir det mycket sammantaget. Jag strävar mot att bli självförsörjande och är på god väg.

  Tack!!

  Mvh Madeleine från Roslagen

 17. Magni Krause skriver:

  Hei Sara. Du har gjort at jeg har turt å dyrke mat. I år prøver jeg for første gang vinterdyrking i drivhus tunellen. Eksotisk å gå ut i mørket og hente seg ferske grønnsaker. Gleder meg.

 18. sandralinneas skriver:

  När jag först hittade din blogg var det just det där slarviga jag fastnade för, som gjorde att tröskeln för att utöka min halvdöda jordgubbspallkrage till en mycket större odling. Att det liksom verkade så lätt helt plötsligt! Såhär ett par, tre år senare är det fortfarande därför jag läser och inspireras av dig.

 19. Agneta Staaf skriver:

  Låter som någon harJante på sin axel🤭Bry dig inte!
  Hur glad blir man inte när det dyker upp några jordgubbar o annat på oväntade ställen och plötSligt växer det vackra gröna vitlöksstänglar här o där 👍fåglarna bryr sig inte heller var de planterar sina rester”

 20. Inger Hansson skriver:

  Hej Sara!
  Tack för all inspiration.
  Ditt sätt att odla är inspirerande och jag har utökat odlandet med fler sorter och nya sorter. En del har gått jättebra och en del har misslyckas. Det finns möjlighet att misslyckas och alltid ha mat på bordet iallafall. Man behöver inte så en hel påse sallat utan några frö vid varje tillfälle och olika sorter. Mitt mål i vinter är att kunna förse oss med grönt om det bara är en bytta ärtskott. Iår har jag prövat att så majs och rotselleri för första gången som har blivit jättefina och nya tag i kållandet nästa år. En fin tomatskörd, squash i massor och gurka m.m. har hållit mig sysselsatt i köket den sista tiden. Vinbär, havtorn , blåbär och lingon har det varit god tillgång på. Inga plommon och äpplen. Detta har fått mig att funderar mycket på mångfald och bredd på odlandet.

 21. ulla lundgren skriver:

  Skit i det Sara! Jag tycker att ditt odlingssätt är så befriande. Vi har tillräckligt med pekpinnar här i livet. Jag blir så avslappnad när jag ser hur du odlar. Jag tycker att var o en får göra som hen tycker funkar bäst. Det huvudsakliga är väl dock att det blir något av det hela o att man gör ngt som gör så gott i själen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *