Odla småblad och skott av koriander - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla småblad och skott av koriander

Jag har upptäckt något nytt gott att äta! Nu sår jag koriander att skörda som skott och småblad. Gott, kryddigt och lätt att odla inne på vintern!

Sara med korianderskott

Foto: Ida Sjöö.

 

Jag har gått lite bananas på koriander den senaste veckan. Då inte stora frodiga korianderblad som finns att köpa i matbutiken. Nej, jag har fått näsa för pytteblad av koriander från bredsådd. Jösses så gott! På Skillnadens handelsträdgård har en av vinterns sådder vuxit kanonfint - men kunderna har inte direkt vallfärdat till läcker koriander. Alltså äter jag upp den själv. Och vilka fantastiskt goda småskott och småblad det är!

Förra sommaren gjorde jag ännu ett försök med att odla koriander i trädgården, för att på nytt ta reda på om jag skulle kunna gilla den här mariga kryddan. Det är ju lite hat-kärlek kring växten, där man antingen tycks älska den - eller sky den som pesten. Hela min familj väljer det senare. Jag gillar dock smaken, men har svårt att använda kryddan i maten eftersom familjen inte gillar. Mina härliga läsare bistod då med tips. Läs mat-tips med koriander i länken nedan.

 

Läs mer: Koriander - tips i köket

 

Även om jag inte använt koriander så mycket har jag ändå odlat den i omgångar under åren. I första hand för att spara fröerna och göra min mammas ljuvliga korianderkakor. Så själva odlingsbiten för traditionell koriander har jag rätt bra kläm på. Men nu har jag alltså börjat odla den för att skörda skott och pyttesmå blad. Kanske något som passar dig med?

 

Fröpåse med koriander att så i tråg

Foto: Ida Sjöö.

 

Småblad och skott

Ja, alltså de här skotten. Jag klippte på vinst och förlust ner en bytta småblad av koriander och toppade en äggmacka till lunch. Sen var jag fast. Den fräscha smaken av mild koriander var mycket trevligare från de späda skotten, än från de stora kryddplantorna. Nu har jag haft koriander på alla möjliga pålägg och tycker jag prickat så rätt. Ett extra pluspoäng är att ingen annan i familjen vill äta - jag har allt mumset för mig själv!

Om du tycker det minsta lilla om koriander (eller vill försöka vänja dig vid att göra det) kanske min variant med småblad är något för dig? Lätt att använda utan att behöva snickra ihop en hel maträtt som anpassas efter just koriander. Dessutom inget som resten av familjen behöver äta - om de inte vill.

 

Tips: Köp nedladdningsbar såkalender för så-tips året runt!

 

Korianderskott

Foto: Ida Sjöö.

Sara med ett knippe korianderskott

Foto: Ida Sjöö.

Sara med korianderskott

Foto: Ida Sjöö.

KORIANDER

Koriander är en ettårig kryddväxt, där stjälkar, blad och fröer används i matlagning. Bladen liknar persilja i växtsättet och har en väldigt speciell smak, en del tycker den liknar såpa. Fröerna smakar helt annorlunda, lite som apelsin.

Koriander kan odlas i kruka, men passar också fint på friland. Så direkt eller förodla och plantera ut. Vid varmt väder går koriander i blom tidigt. Odla gärna tidigt på våren eller på sensommaren.

 

Handelsträdgårdens koriander är sådd i praktiska så-askar, tänkta för att kunderna ska kunna dela upp plantorna i små kluster och sätta i enskilda krukor eller på friland. Till min nya sådd gör jag likadant, men ämnar låta bladen växa upp från bredsådd och sedan skörda rakt av. Lyxigt och lite slösigt, eftersom det bara blir en enda skörd av skott. Ett alternativ är att låta plantorna komma upp en bit och skörda genom att knipsa bladen precis ovanför tillväxtpunkten. Då skjuter de nya blad sedan.

 

Tråg att så i

Foto: Ida Sjöö.

Ny sådd med koriander till skott

Foto: Ida Sjöö.

Korianderfrön

Foto: Ida Sjöö.

Sara sår koriander

Foto: Ida Sjöö.

 

Bredsådd av koriander

Koriander är lätt att lyckas med från bredsådd. Använd vanlig planteringsjord och grunda ett lågt tråg med några centimeter jord. Fukta jorden och strössla ut ett glest lager med korianderfrö. Lägg på ett tunt lager jord.

Jag använder rejäla så-tråg av märket Garland, en av mina favoriter för den suveräna hållbarheten. De står i ett praktiskt tråg av samma märke. Smalt, som får plats i fönstret.

Koriander behöver inte särskilt varm jord för att gro, jag brukar låta mina sådder stå i rumstemperatur. Fröerna förstörs inte om jorden är svalare, en groningen tar lite längre tid bara. Vill du att skotten ska bli kompakta och ge skörd av rejäla korianderblad, ska du försöka ställa plantorna svalt och ljust efter groning. Gärna under växtbelysning. Själv har jag tänkt äta upp mina tidigt och tänker inte ge just koriandern den främsta platsen under växtbelysning, om jag måste välja.

 

ALLMÄNT OM BREDSÅDD

Bredsådd kan användas till de flesta typer av växter. Fröerna strösslas ut över jorden och hamnar ganska tätt. Det ger många plantor på liten yta. Växter som ska skördas som små blad kan växa trångt, eftersom plantorna inte ska utvecklas till större exemplar. De behöver inte så mycket plats. Skott av blad och kryddor odlas i princip alltid från bredsådd, men det passar också för tomat, paprika, kål, sallat och sommarblommor.

 

Sara med nya sådder av koriander

Foto: Ida Sjöö.

Sara klipper korianderskott

Foto: Ida Sjöö.

Ett knippe koprianderskott

Foto: Ida Sjöö.

 

Läs mer: Lyckas med sådd av kryddor

 

Om du vill odla koriander som småblad och skott kan du kika efter fröer på rea eller fröer som säljs i kategorier som frön till groddar och skott. Dessa brukar ha större mängd frö till hyfsat billigt pris. Lyxfröerna som jag sått till den här sådden är egentligen tänkta till rejälare plantor av koriander i kruka. Men det var vad jag råkade ha tillgång till just där och då.

Lycka till med koriandern! Och hoppas du tycker de späda skotten smakar lika gott som jag upptäckt att de gör.
/Sara Bäckmo

08. februari 2023