Odla smörgåskrasse i tunnel eller växthus

I tunneln har jag odlat tre rader med tätt sådd smörgåskrasse på enklast möjliga sätt. Tre rader har dragits upp med cirka tio centimeters mellanrum.

Smörgåskrasse

Kommer du ihåg de prydliga raderna av smörgåskrasse jag sått i odlingstunneln? Nu har den bildat en fin grön matta över jorden. Jag har förstås nallat en del. Den är god.

När jag ser hur fint den växer här i jorden får jag lite dåligt samvete över alla brickor och små tråg av smörgåskrasse jag odlat inomhus på blöta papperssuddar. När de odlas inne för smörgåsmat sås ett tjockt lager frön och sedan klipps groddarna precis när de bildat ett jämntjockt lager grönt bestående av en liten stjälk och två små blad. Slöseri egentligen.

 

Smörgåskrasse

Smörgåskrassen några få veckor efter sådd.

Läs gärna mer om smörgåsgrönsaker här:
Smörgåsgrönsaker att odla i vår
Så använder vi alla rädisor jag odlar
Rucola till vårens frukostmackor

 

Krassen trivs i jord
I tunneln har jag odlat tre rader med tätt sådd smörgåskrasse på enklast möjliga sätt. Tre rader har dragits upp med cirka tio centimeters mellanrum. Fröna har strötts ut tätt i raden och täckts av ett tunt lager jord. Sedan har jag hållit sådden fuktig.

Smörgåskrassen såg god ut redan när den börjat gro, men jag har ännu inte börjat skörda större mängder. Jag vill vänta ännu några veckor tills vi inför köpstopp på grönsaker. Det måste finnas gott om mat till dess. Smörgåskrassen lär kunna bli femtio centimeter hög, men jag skördar långt innan dess. När plantorna nått en höjd av cirka tio centimeter tycker jag de förlorar sin fina smak.
/Sara Bäckmo

 

12. april 2015

4 svar till “Odla smörgåskrasse i tunnel eller växthus”

 1. Maria skriver:

  Hej! Hur går det med smörgåskrassen. Blev den så hög som 50cm? Lika bra smak som vanligt? Jag blev så sugen att jag sådde en liten matta i växthuset här om dagen, de fröna har grott och ser redan delikata ut. Tack för att du delar med dig av din odlings erfarenhet. Mvh Maria

 2. Maria skriver:

  Hej! Hur går det med smörgåskrassen. Blev den så hög som 50cm? Lika bra smak som vanligt? Jag blev så sugen att jag sådde en liten matta i växthuset här om dagen, de fröna har grott och ser redan delikata ut. Tack för att du delar med dig av din odlings erfarenhet. Mvh Maria

 3. Gabriella Johandson skriver:

  Hej finaste Sara.
  Först får du mitt odlingsintresse att öka lavinartat (även min sambos) , sen får du mig att täckodla med fuktslang och sammla grannarnas gräs som en galning, sen dök 2 Bokashi hinkar upp, jag har börjat grodda linfrön och ärtor för fullt och nu, idag, ett år senare får jag se att man kan odla smörgåskrasse I växthus och få dem 10 cm långa. Jag gråter typ! Jag ÄLSKAR krasse på knäckemackan och driver upp dem på värdelösa små papper i köket som ändå möglar om man glömmer lufta ofta. Du är så himla fantastisk Sara!!!

  Kan du snälla snälla följa upp och visa mer av kassen??? ??

 4. Linda skriver:

  Älskar smörgåskrasse! Tyvärr glömde jag bort denna lilla fantastiska kryddväxt under flera år, eftersom jag aldrig hade tillräckligt med plats i fönstret för dem. Nu har jag en lägenhet med en liten altan och har för första gången satt frön i en kruka utomhus. Vilken skillnad! Jag har totalt återupptäckt hur fantastisk den är! För det första hade jag ingen aning om att grenar sig och kommer tillbaka när man tagit lite av den. För det andra smakar den ännu bättre när den får riktig jord, näring och solsken.
  Ett tips: den ger en underbar smak i köttfärssås! Strö över tallriken och blanda i och du får små bitar av härligt pepprig smak vid varje tugga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *