Odla sommarblommor i pallkrage - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla sommarblommor i pallkrage

Våga drömma om blommor i sommar, också om du odlar i pallkragar. Jag anlade en pallkrageodling för blommor. Så här gjorde jag!

Aster som snittblomma

Aster 'Chrysanthemum Flowered Apricot'. Foto: Ida Sjöö

 

Vi har så många möjligheter att odla blommor i våra trädgårdar. I land rakt ner i backen, i krukor, rabatter och odlingslådor. Många har byggt upp odlingar i pallkragar och självklart är dessa jättefina platser att odla blommor i med. I det här ska du få se videos på hur jag anlade en pallkrageodling för blommor och hur jag bara några veckor efteråt kunde skörda blommor och binda en bukett.

 

Läs mer: Gör bukett från blomstermix

 

För dig som är ny i mina trädgårdar så har jag alltså en liten "frustuga", som jag brukar kalla det, på en bergknalle i vår by. Här har jag mitt kontor och eftersom jag skriver om odling har jag förstås ett slags kontor ute också - min trädgård. Jag har anlagt den från grunden, med start i april 2019. Sommaren 2020 gjorde jag en serie videos om en helt ny pallkrageodling, för både grönsaker och blommor. Du kan se hela serien i länken nedan. Och del 1 och 2 om just sommarblommor kan du se direkt i inlägget i de inbäddade videorna nedan. Länkar till alla videos i serien om att anlägga och odla i pallkragar kan du se längst ner i det här inlägget.

 

 

Sorter i mina pallkragar

Jag förberedde alltså två pallkragar till sommarblommor och dessa såddes och planterades i juni 2020. De första blommorna började jag skörda i augusti. Sorterna jag odlat är:

 

 

Aster i bukett

Aster 'Chrysanthemum Flowered Apricot'. Foto: Ida Sjöö

Aster 'Chrysanthemum Flowered Apricot'. Foto: Ida Sjöö

Mörkt purpurfärgad blåklint. Foto: Ida Sjöö

Sara binder bukett

Bukett in the making, massa blandade blommor bara från pallkragarna. Foto: Ida Sjöö

 

Tips för direktsådd

Som du såg i videon sådde jag ett gäng rader med blomsterfröer direkt i jorden. Ett vanligt sätt är annars att så plantorna i förväg och plantera ut. Nu var det så sent påkommet med den här odlingen och växtplatsen var ju helt ny, att det smartaste var att så direkt.

Oavsett om du sår på våren eller sommaren är ett bra tips att vattna jorden innan du sår, och låta den absorbera fukten ordentligt innan fröerna läggs i jorden. På så vis får fröerna en fin start. Det går lika bra att vattna i såfåran, innan fröerna läggs i. Självklart måste du också fortsätt att vattna då och då tills du ser att fröerna gror.

Om du är helt ny på att odla blommor och inte på förhand vet hur fröerna ser ut när de gror, då gör du bäst i att så i rader. Då kan du enkelt använda uteslutningsmetoden för att lista ut vad som är blommor och vad som är ogräs. Blommorna du sått tittar upp i rader - det gör sällan ogräs.

Ett tredje tips för direktsådd är att så lite tätare än plantorna sedan vill växa. Du får räkna med lite spill när några fröer kanske inte tar sig. Du kan gallra bort plantor då de grott, så att det finns lite mer plats i raden. Bortgallrade plantor kan sedan sättas på annan plats i trädgården.

 

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

 

Glöm inte gödsla

Sommarblommor gillar näringsrik jord. Om du vill odla fina blommor ska du inte glömma bort att gödsla flitigt. Och vattna! Växterna kan inte ta upp näring ur jorden om jorden är torr, det är viktigt att komma ihåg. Så om det är en mycket varm sommar gäller det att både vattna och gödsla, så att växterna kan frodas i pallkragarna.

 

Läs mer: Lär dig binda bukett i spiralform

 

Mitt målmed pallkrageodlingen var att jag skulle kunna göra en maffig bukett innan hösten kom. Gissa om jag blev nöjd! Det blev massor av blommor att skörda. Hösten var varm och det var först i oktober som de sista blommorna klappade ihop. Jag är så glad att jag lagt ner lite tid på att öva, öva, öva på att göra tjusiga buketter i spiralteknik. Det är otroligt kreativt att plocka blommor i den egna trädgården och sätta ihop till något fint för en vas.

 

Binda bukett i spiralform

Stjälkarna läggs omlott i en teknik som kallas spiralteknik. Foto: Ida Sjöö

Spiralbindning

Det blev en färgglad bukett med långa stjälkar. Foto: Ida Sjöö

 

Snittblommor från pallkrage

Tandpetarsilja är en festlig växt som växer sig riktigt stor och kraftig. Foto: Ida Sjöö

Binda bukett

Det är bra att ha en hink till hands när man plockar blommor. Då behöver inte stjälkarna sloka medan man plockar. Foto: Ida Sjöö

Aster som snittblomma

Aster 'Chrysanthemum Flowered Apricot'. Foto: Ida Sjöö

 

 

Länkar till videoserien om pallkrageodling

Montera nya pallkragar 
Anlägga enkla och dubbla pallkragar
Så grönsaker i pallkrage
Så och plantera blommor i pallkragar
Skörda grönsaker i pallkragar
Skörda blommor i pallkragar

 

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

29. januari 2021