Odla squash | Skillnadens trädgård | Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla sommarsquash

De många plantorna ger fin skörd att dryga ut mat med mer svårflörtade grönsaker. Squash ger maffiga plantor som är roliga att odla.

Små frukter av squash ligger på ett rött keramikfat.

Små squash tycker jag om att äta färska medan större frukter passar bra till matlagning.

 

Min mamma odlade mycket sommarsquash. Eller, egentligen odlade hon nog lagom mycket, men eftersom squash är squash och växer alldeles för bra på komposter i bra läge blev det helt enkelt mycket att skörda. Jag avskydde squash. Särskilt i sallader.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

En av mina utmaningar nu är att inte drunkna i de stora gurkväxterna utan odla lagom mycket och använda lagom mycket.

 

Trixig sådd

Jag sår gärna sommarsquash vid flera tillfällen under året. Jag börjar under sen vår med försådder, bara några veckor innan plantorna ska sättas ut. Eftersom squash snabbt växer till stora plantor som är svåra att förvara inomhus tycker jag det är bättre att så cirka fyra veckor innan utplantering. Squash är mycket känsliga för frost och därför siktar jag på att plantera ut dem första veckan i juni när de sista frostnätterna brukar ha passerat. Alltså sår jag plantorna först i början av maj.

 

Gillar varm jord

Precis som andra gurkväxter är squashfrön ibland känsliga för kylig jord. Om fröna läggs i blöt jord som dessutom är kall händer det lätt att fröna ruttnar. Normalt sett gror de på bara några dagar och om inte fröet väckts till liv under den tiden kan det bero på att förhållandena varit fel. För att inte riskera dåliga groddar gör jag gärna alla gurksådderna på en och samma dag och ställer hela klabbet på en värmematta som värmer jorden. Jordtemperaturen ska helst vara 25-30 grader för att fröna ska gro riktigt fint.

 

Nyskördade squash ligger i en hög.

I år odlar jag den fina och goda sorter 'Costata Romanesco'. Det är en gammal italiensk sort som ger en kraftig planta.

 

Planterar om

Eftersom plantorna växer så snabbt försöker jag vara noga med att plantera om dem så de har lagom stor kruka hela tiden. Gurkväxter ska inte planteras ner djupare än de stått i sin tidigare kruka. Rothalsen är mycket känslig och kan ruttna om det blir för blött.

Squash är mycket lätt att ta sticklingar från, om det till exempel skjuter iväg sidoskott passar jag på att föröka till nya plantor. Sticklingen skärs av och läggs på en fuktig jordyta med en liten sten eller annan tyngd på. Efter några dagar har nya rötter bildats och plantan sätter fart. Beroende på när sticklingen tas är det inte säkert att den hinner ge skörd, men en planta kan ju fylla en fin funktion även om den inte bär frukt.

 

Vänjer sig vid uteljus

Squash och andra gurkväxter är några av plantorna jag brukar vara noga med att avhärda innan jag sätter ut. Det betyder att de långsamt ska vänjas vid uteklimatet. Först ställs de i varmt men skuggig läge några timmar om dagen. Sedan lite mer soligt läge en tid, innan de exponeras för solljus och väder och vind på sin kommande växtplats. Bladen kan lätt få brännskador annars och då verkar liksom växtkraften avta en tid innan den hämtat lust att växa vidare.

 

En stor och frodig squashplanta i en pallkrage.

Squash trivs i näringsrik jord och gillar uppenbart en bädd av Bokashi-kompost.

 

Squash i maten

Jag odlar gärna några extra plantor squash eller gurka till den del av trädgården där jag bryter ny mark med täckodling. De stora växterna breder ut sig över den nya ytan och låter inte ogräs få fäste i den fuktiga ytan. Vi lider inte brist på squash, men jag lyckas använda den på ett sätt så att den inte dominerar vår matlagning allt för mycket, till exempel i min snålröra på squash och tomat.

Jag skördar helst frukterna innan de blivit för stora. Då har de en fin och mild koncentrerad smak. Jättefrukter som gömt sig ger jag till hönsen, de älskar att picka i de stora gröna halvorna. Mestadels använder jag squash i röror som förbereds till vinterns matlagning, men de används också som utfyllnad i grönsakssalter och bröd. Den är också god i lasagne, skuren i kuber och stekt med vitlök, strimlad och använd som pasta eller riven och blandad i pannkakssmet. Men ibland är det enklaste det godaste. Knäckebröd med en god getost, hyvlad mini-squash och lite grönsakssalt på är suveränt smaskigt.

 

Recept med squash:
Squashbiffar med färsk squash
Långpannebröd med squash
Squashdip med ugnsbakad paprika och chili

 

Färgglada grönsaksbitar på en ugnsplåt.

Squash, tomat och lök har delats i bitar för att bakas till en röra i ugnen.

 

Det finns många olika sorters sommarsquash, i många olika färger och former. Till skillnad från de gurkväxter som kallas för vintersquash är de inte särskilt lagringsdugliga, även om de tål en tid i kylskåpet innan de tappar stinget. Frukter med riktigt hårt skal håller sig ett tag också utanför kylen.
/Sara Bäckmo

 

07. september 2015

10 svar till “Odla sommarsquash”

 1. Charlotte skriver:

  Att odla squash är en favorit hos mig sedan många år, stor skörd med minimal tidsinsats. Tack för receptet i helgen med snålröran, den blev fantastiskt god och jag kommer att göra den flera gång i höst, än producerar mina plantor squash för fullt.

  Annars har squashpannkakor (recept på https://www.facebook.com/Tradgardsvagen) varit en favorit hos mig i sommar, även barnen tycker att de är vansinnigt goda.

 2. Det är första gången jag ska odla squash och har förstått att man kan drunkna i squash. Fick tipset att enda då två men det känns lite och kan väl inte göra någon skillnad för hushållet. Hur många sår du?

 3. Millan skriver:

  Vilket bra inlägg! Här finns massor med tips på vad man kan göra med sin squash: https://saltpeppar.se/squashzucchini-special/

 4. Maria Alfredsson skriver:

  Det godaste jag gjort med squash är
  Att ta osthyveln och göra tunna skivor
  Och fritera i olja och sen ta salt på!
  Även chilikrydda är gott. Bättre än chips
  Och jag är ett chipsfreak?

 5. Anna-Karin Nilsson skriver:

  Hej
  Underbar blogg.
  Jag undrar hur sidoskott på en squash planta ser ut och hur man tar en stickling.

 6. Förra året odlade jag squash för första gången. Dock ruttnade många av mina i toppen vad beror det på?

 7. Malin skriver:

  Blommorna har inte blivit pollinerade. Enkelt att göra själv, bara ta en tops eller pensel i hanplantan och sedan pensla i honblomman.

 8. Sandra skriver:

  Mina zuchini plantor hade jag lite för länge inne så de blev höga och jag bad upp dem och stöttade dem med grillpinnar. Nu börjar det bli lite för tungt (de är sedan några veckor utplanterade) då "stammen" blev så hög. De blommar förfullt men hur binder jag upp dem nu? Tänker att de kommer bli ännu tyngre med frukterna på.

 9. Karin skriver:

  Googla efter på ”falsk ostkaka” för ett fantastiskt recept som även barn gillar. Går även bra att frysa👌

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *