Odla svartkål 'Jagallo Nero'

Det här är en mycket vacker och användbar svartkål. Den är inte så lätt att få tag i så om du hittar den tycker jag att du ska slå till på en gång. Smaken är mycket fin och uppskattad. 

En kålväxt med flikiga blad i matt grön färg syns i landet, med ett rött bostadshus i bakgrunden.

Sorten 'Jagallo Nero' blir lika hög som vanlig svartkål men har flikiga blad i massor.

 

Det är tredje året jag odlar svartkål 'Jagalla Nero'. Första året var jag inte så entusiastisk. Det gick långt in på säsongen innan jag smakade på allvar och då var det inte ens jag som lagade mat på den. Det var Philip. Du måste smaka den här, sa han. Den är så god! Och så gjorde jag det och tyckte precis samma sak.

 

Läs mer: Guide - Odla underbar kål

 

'Jagallo Nero' är en svartkål med helt andra blad än de vanligare sorterna, som 'Nero di Toscana' till exempel. Bladen är smala, flikiga och lite böjda hit och dit. De sitter direkt på huvudstammen men bildar också mindre kraftiga sidoskott. Medan vanliga svartkål är väldigt mastig i sin struktur, läderartad på något sätt, är de här bladen så smala att de upplevs på ett helt annat sätt när de används i matlagningen. Smaken är mild. Bladen är perfekta att äta både färska och tillagade.

 

En stående bild som visar en hel planta, med flikiga smala blad.

De högväxta plantorna ger förstås inte fullt lika mycket skörd sett till mängden, som en vanlig svartkål. Men de är vackra. Och goda.

 

Den är enkel att odla och sås precis som vanlig kål. Den kan sås på vintern (vintersådd), på våren och på sommaren och ge bra resultat från stora eller mindre plantor, beroende på tiden för sådd.

 

Läs mer: Gästblogg - Odla kål á la Skillnadens

 

Det som gör 'Jagallo Nero' knivigare rent odlingsmässigt är de delikata och smala bladen. Om plantorna drabbas av larver, från kålfjäril eller kålmal, är dessa betydligt svårare att hitta på de flikiga bladen, än på vanliga svartkålens breda och robusta blad. Äggsamlingar är nästan omöjliga att hitta. Det positiva är dock att samlingar av larver ofta sitter i begränsade kluster och eftersom bladen är så många och smala kan de lätt nypas av med larvsamlingen på utan att det gör någon större skada för plantans välmående eller utseendet.

 

En hand håller ett stort knippe skördade blad och en skördekniv.

Vid skörd skär jag av toppar och små skott längs huvudstammen. Plantan fortsätter att grena sig under hela växtsäsongen.

 

Och utseendet, ja. Den här kålen är sååååå vacker! Man hajar liksom till och undrar vad det är. Är det en broccoli? En slags... ja, vad då? Tillsammans med sommarblommor är den helt magisk, men i årets odling fick jag ta bort sommarblommorna från planteringarna innan kålen hann växa till sig på sensommaren. Det var ju så rysligt torrt.

 

Se video-guide om kål: Kål - från sådd till skörd

 

Just nu hittar jag inga svenska fröbutiker som har sorten, men om du vågar dig på en beställning från någon utländsk fröfirma hittar du frön till exempel i superodlaren Camilla Plums webbutik. Den går där under namnet grönkål istället för svartkål. Och svartkål är ju i sig en variant av grönkål, så det är ju helt korrekt.
/Sara Bäckmo

13. november 2018

10 svar till “Odla svartkål 'Jagallo Nero'”

 1. Susanne skriver:

  För ett par år sedan köpte jag en påse grönkål från Nelson garden med micro leafs, någon närmare beskrivning av vilken sorts grönkål det var fanns inte på påsen. När jag sedan lät dessa växa sig stora och på sommaren planterade ut dem utvecklades de till vad som ser ut precis som ”Jagalla Nero” som Sara beskriver. Kan därför eventuellt vara ett tips till de som vill prova att odla och inte vågar beställa från utländsk sida. Ser nu att det till och med står Jagalla Nero på nelsons nya påsar: https://www.nelsongarden.se/swe/sek/p/micro-leaf_110/micro-leaf-gronkal_56850

 2. Sanna skriver:

  Kan det vara densamma som "Jagallo Nero" tro? I så fall finns den att få tag på hos svenska fröbutiker 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Oj! Det här vet jag att jag dubbelkollade en annan gång... Så knäppt. Det ser faktiskt ut som om sortnamnet är Jagallo Nero. Det förenklade ju saken. Jag ändrar genast så det blir korrekt. TACK!

 3. Cia skriver:

  Tyvärr är det slut på Camillas webshop. Har du något annat tips på fröfirma?

 4. Linda Hällstrand Warnstad skriver:

  Tips! Jag hittade förra året en påse från Nelson Garden för odling av småblad av grönkål. Serien heter "Micro leaf". Och läser man det finstilta är det just Jegallo Nero!!

 5. Linda Hällstrand Warnstad skriver:

  Ett tips! Nelson Gardens serie Micro Leaf hade i alla fall förra året Jagallo Nero i påsen med grönkålsfrö. Hittade dem av en tillfällighet när jag inte hittat bland vanliga fröerna. Massor av frön i en påse!

 6. mette skriver:

  I just had to find that kale. I order a lot of my seeds from UK, and seeds are availible in a few of the UK webshops, plus I found it on eBay as Well.

 7. gittan skriver:

  Har köpt Jagallo Nero på Semenco och fick en massa fröer....de växte bra och blev just så där flikiga...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *