Odla tidig sallat i ditt växthus - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla tidig sallat i ditt växthus

Tänk om alla som hade växthus och tunnelväxthus använde hela den möjliga säsongen. Odla tidig sallat i ditt växthus - och skörda blad tidigare än någonsin.

Sallat

Tänk vad häftigt om alla som hade växthus och tunnelväxthus använde en riktigt stor del av hela den möjliga säsongen för att odla grönt.

Blir lite bedrövad när jag ser alla fantastiska ytor i inglasade och inplastade konstruktioner som står tomma till dess tomater och gurkor planteras ut.

Ett tips: Odla sallat! På bilden ovan syns en övervintrad sallatsplanta av sorten 'Little Gem'. Den har vuxit helt utan extra skydd i tunneln sedan januari.

I en av mina tunnlar har vi skördat sallat sedan första veckorna i mars. Och sedan början av april behöver vi inte längre köpa gröna blad i affären - vi har det vi äter i egen jord.

Sallat

Sallat som övervintrat i tunneln ger fin skörd på våren. På bara tio dagar har plantorna blivit nästan dubbelt så stora.

 

I den här pallkragen står fyra rader underbar sallat. Stora saftiga blad att skörda ett och ett från plantorna under lång tid. De här plantorna (en liten romansallat som heter 'Little Gem' och en röd ekbladssallat) har övervintrat på sin växtplats i tunneln. De såddes i slutet av förra sommaren och sattes i november ut i en pallkrage som gjorts till varmbänk. Här har de övervintrat, endast skyddade av ett täcke av fiberduk och en plast. På våren har de satt fart och börjat växa. Det är en fröjd att både se och äta.

Sallat

Bredsådd sallatsmix odlas i tunneln innan huvudgrödor sätts ut.

 

Detta är sallatsblad som är bredsådda i en bädd där det senare ska planteras ut annat. Den 9 mars strödde jag ut ett lager mixade sallatsfrön i en bädd på ungefär 50 x 100 centimeter. Krafsade ner dem i jorden och vattnade. Det är ett lätt och smidigt sätt att så sallat på. När bladen ska skördas klipper jag helt enkelt av en bunt. Då växer det ut nya och jag kan skörda ytterligare en gång, och kanske en tredje. När jag vill använda bädden till att sätta ut till exempel paprika rycker jag helt enkelt upp sallatsplantor i ett cirkelformat område där jag sätter ner paprikan. Sallaten kan stå kvar ytterligare ett tag.

Alltså. Odla sallat i växthuset eller växthustunneln på våren innan du sätter ut de värmekrävande grönsakerna. Så sallaten direkt i bäddarna under vintern, då gror sallaten när den tycker temperaturen är dräglig. Fröna skadas inte av att ligga i kylig jord under vintern, de gror när det är tid.

Eller, prova att låta plantor av sallat övervintra i tunneln, men ge dem extra skydd. Den varmbänk jag övervintrat plantorna i höll sig varm till mitten av december, men har varit kall sedan dess. De värsta köldknäpparna, ner mot 15-20 minusgrader vissa nätter under vintern, har plantorna ändå klarat. Endast en av alla cirka 40 plantor som sattes ut har dött under vinterhanteringen. Inget att klaga på, det händer ju också under odling sommartid.

Du som vill så sallat och odla i ditt växthus eller odlingstunnel nu under vår och försommar gör ett bra val. Sätt ut sallat mellan de tänkta växtplatserna för till exempel tomat, gurka, paprika eller vad annat som ska växa i ditt hus. Tänk på att sallat inte tycker om att gro när det är för varmt, de kan med andra ord ha svårt att titta upp ur jorden om du sår den direkt i växthuset. Så därför i små byttor på svalare plats och plantera ut i tunneln sedan.

Vill du ha mer inspiration om att odla i olika typer av tunnelväxthus får du gärna gå med i vår Facebook-grupp Odla i tunnel. Välkommen!
/Sara Bäckmo

Läs också gärna:
Försådda bönorna är utplanterade
Halvt om halvt täckodlad potatis hos Sara
Mitt älskade potting shed

21. april 2015