Odla tidiga tomater - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla tidiga tomater

Varför sår du tomater redan i november? Var ska de växa? Hur gödslar du och när kan du skörda? Här har jag sammanfattat en del om tomater jag odlar inomhus under vintern.

Solmogna små tomater på en planta.

Kruktomater av sorten Vilma, fotograferade på vår veranda i april 2016.

 

Sedan jag började odla i så stor utsträckning har mitt liv blivit roligare. Jag har alltid några växt-projekt på gång, oavsett årstid. Det skänker mig glädje och ro att pilla lite med växterna, hänga med i utvecklingen och fantisera om skörd. I huvudsak är det ju grönsaker jag odlar, därav drömmar om skörd.

Flera av er har frågat om min inomhusodling av tomater så jag tänkte skriva lite om det. I år är den minimalt avancerad och verkligen på en nivå som inte kommer att göra varken till eller från sett till skörd, men det är i huvudsak inte det jag är ute efter. Andra år har jag odlat fler plantor, men i år har vi ju ett pågående renoveringsprojekt hemma, som begränsar tillgången på både yta och tid. Vi är rejält trångbodda och det är prylar precis överallt, dessutom tar det mycket tid att hålla familjen flytande i vardagskaoset så jag har fått skala ner mina ambitioner.

 

Se hela videoserien Tomater - från sådd till skörd

 

En frösådd av tomater med tre små plantor och plantetiketter.

Det ser verkligen inte inspirerande ut på bild med den här lilla sådden i tvättstugan. Suddigt och eländigt är det visst också. Men de växer så bra och kommer att bli fina och skänka massa glädje under vintern. Det är det som räknas!

 

Kompakta kruktomater

Jag tycker det är fiffigt att odla riktigt små tomatsorter inomhus. Det finns många små kompakta sorter att vaska fram för den som letar lite. Tipsar om att några av dem finns hos Impecta, där du som är medlem på sarabackmo.se har en fin rabatt under december. Läs mer om hur du gör för att bli medlem hos mig på länken nedan.

 

Bli medlem på sarabackmo.se

 

De låga sorterna av tomat kallas ofta för kruktomater. De växer bra i mindre krukor och kan också odlas i hydroponiska odlingar, alltså vattenbehållare med näringslösning i. Större och mer högväxta tomater är svårare att odla inomhus, helt enkelt för att de kräver större byttor, mer utrymme och lite mer noga skötsel.

 

Fönstret med odlingsbehållaren fotograferad på närmare håll.

Här odlar jag tomater i den hydroponiska odlingen Harvy. En LED-ramp med växtbelysning belyser tomaterna cirka 14 timmar per dygn.

 

Min erfarenhet är att de små kruktomater inte ger de sötaste och godaste tomaterna, men helt ärligt bryr jag mig inte så mycket om det. Bristen på ordentlig sol är säkert orsaken till en icke fulländad smak, men tomaten i sig är så fulländad den kan bli när jag skördar den hemma mitt i vintern. Det räcker gott för mig!

Sorterna jag odlar inomhus i år är favoriten Vilma, Microbel, Mascota, Micro Tom Tomato (ny) och Minibel (ny). De två senare har jag inte odlat förut. Micro Tom Tomato sägs vara en sort som ger världens minsta tomatplanta.

 

Sådd och odling

Till årets odling har jag varit oerhört disciplinerad och endast sått ett fåtal frön av varje sort. Målet är att i slutänden ha en, max två, plantor av var sort. Fröerna är sådda i vanlig planteringsjord för utomhusbruk, i små krukor eller byttor. Alla sorter utom Micro Tom Tomato och Minibel såddes den 18 november, övriga nu i början av december. De har stått första dagarna på golvvärmen i vardagsrummet och precis när jag såg den första lilla tomatgrodden flyttades alla plantor till tvättstugan. Här står de i ett söderfönster under en växtbelysning som lyser cirka fjorton timmar per dygn.

 

Tips för att lyckas med sådden

 • så 1-2 fröer extra så du har småplantor i reserv om någon skulle dö
 • om du är osäker på vilken jord som är bäst att använda till sådden - välj såjord
 • ställ sådden på varmt underlag, då gror fröerna bäst
 • lägg en genomskinlig plast över sådden, eller ställ den i minidrivhus, så bevaras fukten bäst i jorden

 

Om en vecka eller så, när plantorna utvecklat sitt andra bladpar lite mer kommer jag att plantera om dem till varsin kruka. Då planterar jag också ner stjälken rejält. Tomatstjälkar skadas inte av att omges av jord. Istället skjuter stjälken nya rötter och plantan kan växa sig riktigt stadig och kraftig.

Vid omplanteringen börjar jag också att gödsla så smått. Jag tycker att bokashi-vatten brukar ge fint resultat. Vill jag ge plantan lite extra skjuts kan jag också lägga på lite gammal bokashi-jord från växthuset eller gödsla med svagt utspätt kiss. Det låter knäppt kanske, men kiss är ett mycket användbart gödsel. Späd det rejält bara så det inte blir för starkt för de små plantorna.

 

Närbild på en klase röda tomater i fönstret.

Man kan inte vara annat än nöjd över att skörda tomater inomhus i april. Det känns toppen!

 

Skörden

När är det dags för skörd då? Om du vill veta hur lång tid det tar från sådd till skörd ska du titta efter information om utvecklingstid. Det brukar stå på fröpåsen eller på internet vid sortbeskrivningen i webbutiken. En del fröbutiker anger utvecklingstid räknat från sådd, andra räknar från det att plantan sätts ut i landet eller på sin slutliga växtplats.

Som exempel kan nämnas att Impecta anger 55 dagar som utvecklingstid för utmärkta sorten Vilma. För grönsaker som behöver förkultiveras är det vanligt att utvecklingstiden räknas från det att växten planteras ut och då får man helt enkelt ägna sig åt lite räkning för att få till ett svar på frågan om skörd.

 • Grotid - 5 dagar
 • Förkultivering - 60 dagar (grovt räknat)
 • Utvecklingstid - 55 dagar

Uppskattningsvis är det alltså cirka 4 månader från sådd till skörd. En planta som sås i november kan förväntas ge skörd i slutet av februari - mars.

Det är väldigt svårt att räkna på utvecklingstider generellt, det är så många saker som spelar in. Det går att locka fram skörd betydligt tidigare än så om man är duktig på att odla och har rätt förutsättningar i växtmiljön, men det kan också ta längre tid.

 

 

Det är en njutning att ha de här små plantorna på gång! Varje dag pillar jag lite med dem och doftar på fingrarna sedan. Färsk tomatdoft i december. Ljuvligt! Mitt mål är att de i vår ska pryda en liten hylla vid ett fönster i mitt nya arbetsrum hemma. Varför ha pelargoner när man kan ha tomater, liksom?

Som en avslutning vill jag gärna säga att det här med att odla några få plantor på det här viset förstås inte ger någon större nytta till vårt hushåll. Jag skulle behöva odla långt många fler plantor. Vissa år har jag kunnat det. Allt kan i princip skalas upp och få ett rejält värde, det är bra att komma ihåg. Har du utrymme kan du odla tjugo tomatplantor och då blir det plötsligt skillnad. Då kan du skörda några tomater varje dag under våren. Det blir en härlig kick!
/Sara Bäckmo

04. december 2019

9 svar till “Odla tidiga tomater”

 1. Anna Tjäder skriver:

  Bra inlägg, tack för det. Har tre Vilmor på gång. Sådde dem 6/11 (min födelsedag, så lätt att komma ihåg:)). Tänker inte heller direkt på att skördens mängd är det viktiga, utan har det som vinterterapi. Och bra det där med - varför ha pelargoner...!

 2. Catarina Hermansson skriver:

  Det är som med ordspråket "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något" eller "Alla bäckar små...".
  En planta kanske inte räcker så långt, men är så värdefull i det den kan bidra med!
  Tack för att vi får ta del av dina erfarenheter, Sara - fortsätt så!

 3. Robin skriver:

  Hej Sara!
  Vad är det för växtbelysning du använder? Jag har själv provat att odla hydroponisk tomat, paprika, chili, bladgrönsaker med mera under växtbelysning. Bladgrönsakerna går i regel hur bra som helst men jag får ingen fruktsättning överhuvudtaget på t.ex. tomat. De kräver väl i regel flera gånger mer ljus än vad vanlig växtbelysning klarar av? Eller har jag fel?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej! Klurig fråga. De växtbelysningar som säljs som just växtbelysning ska ju klara också det. Men vissa lampor har betydligt mer kräm i sig och andra inte. De belysningar jag använder klarar att locka fram fruktsättning, också den lilla LED-rampen från Nelson. Funderar på om det kan ha att göra med att du behöver välja andra sorter, som till exempel ger tidigare blomning, eller låta ljuset stå på längre? Har inget bra svar på exakt vad som behöver ändras dock. Här kan du läsa mer om vilka lysen jag använder: https://www.sarabackmo.se/mina-olika-vaxtbelysningar/ Lycka till!

 4. […] Läs mer: Odla tidiga tomater […]

 5. Siri skriver:

  Hej
  Hur stora är krukorna som du odlar tomaterna i?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *