Stäng menyn

Odla tomater för att lagra

Piennolotomater. Foto: Anette Nilsson.

De här tomaterna intresserar mig. Mycket. De hänger i en tråd i taket hos Anette Nilsson i Skåne. De hänger där nu! Från skörd förra hösten.

Om jag ska satsa på att vara självförsörjande på grönsaker under en stor del av året är den här tomatsorten ett måste! De kallas för piennolotomater och så snart jag fått nys om dessa köpte jag en påse på Gourmetgarage av sorten 'Principe Borghese', en sort som kallas för evighetstomat på svenska. Det bådar gott. Under rätt förutsättningar kan den lagras uppåt sju månader!

Att odla dessa lär inte vara särskilt komplicerat. Enligt en artikel i nya Natur & Trädgård ska de också ge okej skörd på friland. Det passar mig bra!

Jag har ännu inte sått mina tomater. Tänkte vänta till slutet av mars. I år har jag lyckats samla på mig långt många fler tomatsorter än jag egentligen hade tänkt. Förstår att det blir så för en del. Planen är att ha en planta av de sorter jag inte vet så mycket om, några fler av andra jag gillar. Och ännu några fler av den här piennolotomaten som ska lagras.

Fröpåsen jag beställt innehåller enligt uppgift ca 390 frön! Det är troligt att några av dem förpackas och hängs upp i OdlingsTV:s långa fröbytarkedja på Nordiska Trädgårdar nästa vecka. Du har väl förberett några påsar att byta med?

Anette, vars tomater jag nu är så avundsjuk på, kommer jag också att möta i ett av de inslag jag gör för OdlingsTV under Nordiska Trädgårdar. Vårt samtal ska handla om hennes fenomenala sätt att kombinera grönsaker och blommor. Något särskilt du skulle vilja veta?

/Sara Bäckmo

13. mars 2014