13. mars 2014

Odla tomater för att lagra

Piennolotomater. Foto: Anette Nilsson.

De här tomaterna intresserar mig. Mycket. De hänger i en tråd i taket hos Anette Nilsson i Skåne. De hänger där nu! Från skörd förra hösten.

Om jag ska satsa på att vara självförsörjande på grönsaker under en stor del av året är den här tomatsorten ett måste! De kallas för piennolotomater och så snart jag fått nys om dessa köpte jag en påse på Gourmetgarage av sorten 'Principe Borghese', en sort som kallas för evighetstomat på svenska. Det bådar gott. Under rätt förutsättningar kan den lagras uppåt sju månader!

Att odla dessa lär inte vara särskilt komplicerat. Enligt en artikel i nya Natur & Trädgård ska de också ge okej skörd på friland. Det passar mig bra!

Jag har ännu inte sått mina tomater. Tänkte vänta till slutet av mars. I år har jag lyckats samla på mig långt många fler tomatsorter än jag egentligen hade tänkt. Förstår att det blir så för en del. Planen är att ha en planta av de sorter jag inte vet så mycket om, några fler av andra jag gillar. Och ännu några fler av den här piennolotomaten som ska lagras.

Fröpåsen jag beställt innehåller enligt uppgift ca 390 frön! Det är troligt att några av dem förpackas och hängs upp i OdlingsTV:s långa fröbytarkedja på Nordiska Trädgårdar nästa vecka. Du har väl förberett några påsar att byta med? 

Anette, vars tomater jag nu är så avundsjuk på, kommer jag också att möta i ett av de inslag jag gör för OdlingsTV under Nordiska Trädgårdar. Vårt samtal ska handla om hennes fenomenala sätt att kombinera grönsaker och blommor. Något särskilt du skulle vilja veta?

/Sara Bäckmo

6 svar till “Odla tomater för att lagra”

 1. Anonymous skriver:

  Så spännande tomater. Har själv läst i Natur och trädgård om dessa. Får nog skicka efter en omgång men har ju redan sått 7 olika tomater redan. Blir till att fylla växthusen! Lycka till på mässan. Ann-Charlotte.

 2. Fröken Dill skriver:

  Ååååå jag måste komma ihåg att hänga upp piennolotomater till hösten. Tror att sorten Principe Borghese blir bar, den brukar växa fint hos mig!

 3. Annie Andersson skriver:

  Vad intressant och spännande! I år odlar vi inga tomater, men nästa år får vi testa dessa!
  /Annie
  http://www.anniesenkla.se

 4. Johanna Öhman skriver:

  Hur har det gått med dessa? Jag har samma sort, i tunnel i zon 2-3. De första har redan mognat. När plockar jag ner? Helt gröna? Hur länge håller de för dig? Måste de hänga eller kan de ligga? Jag har även Giallo pizzuto och Pomodoro ponderosa från Gourmetgaraget. Tack!

 5. Lars-Gunnar Frisk skriver:

  Hej,
  på den här sidan har bilden som ska illustrera fallit bort.

  Jag skriver det inte för att anmärka; funderar bara på om något kan ha fallerat när ni flyttade över sajten till det nya webbhotellet.
  Det är den här länken till bilden som inte fungerar:

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack Lars-Gunnar, ja det ser ut som om det har trillat bort både här och på annan plats. Jag ska vidarebefordra det. /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *