Odla tomater i kruka - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla tomater i kruka

Kruktomaterna har äntligen fått nya fina lerkrukor, med mer plats kring rötterna. Plantorna har fyllt av gröna små tomater och nu väntar jag bara på lite sol för att de ska kunna mogna.

Tre tomater i krukor på ett bord framför ett fönster.

Tre av kruktomaterna har planterats om i nya krukor. Allteftersom de andra blir stora nog planteras de om med.

 

Det är roligt att följa mina små tomatplantor i fönstret här på Berghem! Medan vinden viner utanför och våren inte riktigt verkar ha bestämt sig för om det är tid för entré eller inte, så tuffar plantorna på och bildar små gröna tomater på löpande band. Det känns extra roligt att ha de här plantorna att glädjas åt, som komplement till alla små tomatplantor som nyss grott.

Tomaterna på bilden är kruktomater, alltså sorter av lågväxta tomater som passar bra att odla i kruka. Du kan läsa mer om dem i länken nedan.

 

Läs mer: Odla tomater i fönstret

 

Nu har plantorna blivit så stora att det är dags för en storlek större på krukorna. Passar då också på att svara på Gittans fråga, som hon ställt till mig här på bloggen.

"Jag har planterat frö av tomat och gurka inne och har nu satt dom i andra lite större krukor. Jag har aldrig satt något förut men så kul när det kommer upp. Jag undrar nu hur gör jag med dom? Jag har vattnat och de står just nu på köksbordet."

 

Närbild på en tomatblomma i gult.

Mina plantor har blommat ett bra tag och satt massor av små gröna tomater. Det är ljuvligt att studera de vackra delarna av växten.

 

Jag kan verkligen känna igen mig i känslan att det är så roligt när det kommer upp något ur krukorna! Det är ju därför vi står där och glor och inbillar oss att något ska hända på några timmar. Hög igenkänning hos många.

När tomaten fått en ny kruka och alltså inte längre står i krukan de såtts i, är det dags att börja fjäska med plantorna. Tidigt på året, på vintern och tidig vår, behöver tomaterna extra ljus om de odlas inomhus. Dagsljuset är fortfarande inte så kraftigt att plantorna klarar att växa på bra sätt. Lättast är att köpa någon slags lampa som är ämnad som växtbelysning. I länken nedan kan du se hur några olika modeller ser ut.

 

Läs mer: Olika slags växtbelysning

 

Plantorna behöver vidare också vatten och någon form av näring, lite näring varje vecka.

Om tomaterna är högväxta sorter kan de behöva ett stöd i form av en liten träpinne, som stjälken försiktigt binds fast vid med ett litet snöre.

Tomaterna ska stå inomhus ganska länge. Om det blir kallt och plantorna står utomhus är det stor risk att de fryser ihjäl. Ha därför plantorna inomhus tills du ser i väderleksprognosen att nattemperaturen håller sig över 3-4 plusgrader, minst. Sedan kan du flytta ut dem i växthuset eller ställa utomhus på skyddad plats. Kom dock ihåg att vattna och gödsla regelbundet.

 

Se serien: Tomater från sådd till skörd

 

Närbild på en grön tomat.

På ganska kort tid bildas massor av små tomater. Blommorna pollineras utan din hjälp, också inomhus.

Krukor till kruktomater

Sorterna jag odlar ska växa vidare i krukor under hela säsongen. Jag har fått många frågor om huruvuda krukorna vid första omplanteringen ska följa med hela växtsäsongen. Men nej, det är de alldeles för små för. Det är svårt att säga exakt hur stor en bra tomatkruka ska vara för de här mindre sorterna. En vanlig tomatplanta vill ha minst 10 liter att breda ut sina rötter i, men en liten kruktomat har inte alls samma behov.

Jag har valt lerkrukor som rymmer cirka 3 liter jord.

Jorden jag använder är en grov jord som är anpassad för krukodling ute. Den är inte alls så finfördelad som vanlig planteringsjord utan innehåller ganska grova delar. Det är bra. De grövre bitarna i jorden suger åt sig vatten och blir till en fin fuktreservoar i jorden, något som behövs särskilt då växter odlas i kruka.

 


 

Mina tomater står fortsatt inomhus, i farstun i min lila frustuga på Berget. Jag fuskar och har ingen växtbelysning på plantorna eftersom jag inte har något bra eluttag i närheten. Tomaterna som sitter gröna och fina på plantorna mognar betydligt långsammare när det inte finns nog med ljus, men det kompenserar de sedan när de får komma ut i friska luften om några veckor.

I mitten eller slutet av maj räknar jag med att kunna sätta ut plantorna i trädgården. Det blir en fin dekoration längs husväggen och jag räknar med att kunna skörda massor av fina tomater under sommaren.

 

Närbild på en lerkruka med tomat i.

Jorden jag använder har grov struktur, en så kallad urnjord. Bli inte irriterad för att den innehåller stora barkbitar och annat - det ska vara så.

 

Tomat på en grön planta i motljus.

Utan växtbelysning eller väldigt soligt väder tar det extra lång tid för tomaterna att mogna. Men snart händer det!

 

Pollinering av tomater

Tomater behöver sällan pollineras för att det ska bildas frukt på plantorna. Inte ens då tomaterna odlas inomhus. Tomater är självpollinerande och sköter proceduren helt själv. Om man vill hjälpa till räcker det att skaka lite på plantorna.

Jag har inte gjort någonting alls med mina plantor för att tomater ska bildas, de står för sig själva och det bildas tomater på löpande band.

 

Tips för kruktomater

Om du har plantor av tomater inomhus just nu, som sedan ska odlas i växthus eller utomhus, så har jag några tips för att få bästa möjliga plantor:

  • odla under växtbelysning
  • låt stå någorlunda svalt
  • gödsla med svag dos en gång per vecka
  • plantera ner tomaten vid omplantering (se videon nedan)

 


Att undvika rangliga tomatplantor är lite av en sport. En tröst i sammanhanget kan vara att de flesta av oss råkar ut för detta, mestadels eftersom ambitionen när det gäller många plantor ofta inte stämmer överens med ytan där vi kan förvara plantor. Men det brukar bli bra ändå!
/Sara Bäckmo

07. april 2020