Odla tulpaner till snitt hemma

Tulpaner är så vackra i vas! Du kan enkelt odla tulpaner till snitt hemma. Här får du tips om sortval, odling och skörd från min trädgård.

Tulpaner odlade på Skillnadens

Några av tulpanerna från min odling hemma på Skillnadens. Foto: Ida Sjöö.

 

Redan i slutet av sommaren är det dags att börja tänka på allt det vackra som ska blomma utomhus till våren. Det är en utmärkt tid att köpa lökar till trädgården; tulpaner, narcisser och andra blomsterlökar. Som vanligt kan de planteras nästan var som helst på tomten för att skänka blomning nästa år. Men, har du provat att odla egna tulpaner till snitt? Det är otroligt roligt, vackert och kreativt. Dessutom är hemodlade tulpaner en mer än uppskattad gåva.

I det här inlägget ska jag ge två tips till hur du kan odla egna tulpaner till snitt hemma; i pallkrage och på friland. Om du ännu inte köpt lök till odlingen tycker jag att du ska kika på utbudet av tulpaner och andra lökväxter hos Impecta Fröhandel. I deras nya löksortiment finns bland annat flera mycket prisvärda storpack av tulpaner som passar till just den här typen av planteringar. Använd länk nedan för att se Impectas tulpaner och andra lökväxter.

 

Vårblommande lökväxter i webbutiken hos Impecta Fröhandel 

 

Alla Skillnadens läsare har 10% rabatt på hela utbudet av vårblommande lökväxter hos Impecta. Passa på! Rabattkoden du anger i kassan på www.impecta.se är SARALOK23. Erbjudandet gäller till och med den 30 september 2023.

 

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Odla tulpaner i pallkrage

Att odla tulpaner till snitt i pallkrage är genialiskt! Tulpanerna sätts på hösten och skördas på våren - innan pallkragarna fylls med grönsaker eller andra blommor i maj och juni. Snittulpanerna får på så sätt som ett eget skifte i odlingen och behöver inte fajtas med perenna blomsterväxter i rabatterna eller ta upp värdefull yta där du vill odla de allra tidigaste grönsakerna.

I en pallkrage kan du sätta 160-200 tulpanlökar, beroende på storlek på lök och hur tätt du väljer att sätta dem. Utomhus växer tulpanerna luftigt och fint och drabbas sällan av missväxt, så det är ingen idé att odla dem för glest.

 

SÄTT TULPANER I PALLKRAGE

Ta bort tidigare växtdelar och/eller täckmaterial i pallkragen.

Gräv bort 7-10 cm jord och lägg i en skottkärra, tunna eller liknande bredvid.

Fyll växtplatsen med tulpanlökar (som sätts med trubbiga sidan ned och toppiga sidan upp) tätt bredvid varandra.

Du behöver inte tillföra gödsel, blodmjöl eller liknande vid planteringen. Allt löken behöver för att utvecklas finns i löken.

Lägg tillbaka jorden försiktigt över löken, jämna till och lägg gärna ett kompostgaller över som skydd för katter och andra djur.

 

När tulpanlökarna väl är i jorden klarar de sig själv ända tills det är dags för skörd. Oftast. En lärdom jag gjort när det gäller tulpaner är att de behöver mycket vatten. Extra mycket om de växer på en avskild plats, där jorden inte har kontakt med marken undertill. Glöm inte att vattna på våren, när jorden börjar torka ut! Om tulpanerna torkar när de utvecklas blir bladverket så fult att tulpanen är närmast omöjlig att använda till snitt, därtill utvecklas blomman sämre.

 

Skörden sprids under några dagar-veckor, beroende på hur växtvillig sorten är. Eftersom tulpaner är lätta att lagra en tid efter skörd är det inget problem. Foto: Sara Bäckmo.

 

Odla tulpaner på friland

På friland får du plats med närmast obegränsad mängd tulpaner. Kör på! Det är mycket lätt att odla många eftersom de sköter sig själva. Efter planteringen är det bara att rulla tummarna och vänta på skörd.

Använd gärna odlingsplats där du senare ska odla bönor eller majs. Dessa planteras eller sås först senare på våren/försommaren, då jorden är ordentligt uppvärmd, och störs inte av att tulpanerna växer på platsen först.

 

SÄTT TULPANER PÅ FRILAND

Gräv ett dike i halva bäddens långsida, inte för djupt.

Jämna till botten på diket så det är plant och så att jorden är ganska lucker.

Sätt tulpaner tätt i bredd i hela rännan. Det är onödigt att de snuddar vid varandra, men de kan växa tätt utan att ta skada.

Fös tillbaka jorden försiktigt över tulpanerna och var noga så lökarna inte välter när jorden dåsar ner öer dem.

 

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

 

Vilka tulpaner ska du odla?

Det finns något härligt lockande i att sätta rysligt många tulpanlökar, särskilt om du vill göra egna buketter/buntar och ge bort eller sälja. En enda bukett slukar lätt tio tulpaner, så det behövs en hel del om det ska hinna bli något. Dessutom producerar var lök endast en blomma, vilket många inte vet.

Om du vill göra en rejäl plantering är det fint att kika efter prisvärda lökar av god kvalitet. I Impectas sortiment av tulpanlökar finns klassiska Darwin- och Triumph-tulpaner. Dessa är säkra kort för dig som vill kunna sätta tulpanerna på annan plats i trädgården efter skörd, de kommer nämligen lätt igen år efter år. Darwin- och Triumph-tulpaner säljs ofta i storpack till bra pris. De är inte bland de fläskigaste och flådigaste blommorna, men ger en mycket fin och tacksam grund att bygga vidare på.

 

Darwin- och Triumph-tulpaner hos Impecta

 

Som komplement kan du sätta lyxigare tulpaner. Dessa är oftast dyrare i inköp, men så vackra att de är värda varenda spänn. Det finns papegojtulpaner med buckliga blomblad, smala höga tulpanblommor med spetsiga blad, fyllda pionliknande tulpaner, flerfärgade och så de som är läckert fransiga i bladkanterna.

 

Lyxtulpaner hos Impecta

 

Om du vill använda tulpanerna till snitt ska du i huvudsak sätta tulpaner som är 40 cm höga eller högre. Lägre sorter kan också vara fina, men är ibland svåra att använda då stjälken är kort. Ett tips är att använda lägre sorter till skörd med löken kvar på stjälken. Den blir i sig en vacker detalj, då lök och stjälk sätts i en genomskinlig vas eller binds ihop med flera blommor och ställs på ett fat.

 

I butiken finns till exempel lökar till tulpaner, narcisser, liljor och klotlök.

På Skillnadens handelsträdgård har vi bullat upp med många fina lökväxter till försäljning. Se öppettider på www.skillnadens.se.

 

SNABBFAKTA TULPANER TILL SNITT

Tulpaner har allt blomman behöver inuti löken - du behöver ej gödsla växplatsen eller tillföra till exempel blodmjöl.

Sätt ej tulpanerna för djupt, då blir en stor del av stjälken jordig vid skörd.

Tulpaner till snitt kan odlas tätt.

Glöm ej vattna tulpanerna om våren är torr.

Prova odla tulpaner i växthuset, där ger de tidigare skörd.

 

 

Skörd av tulpaner

När våren kommer växer tulpanerna snabbt. Det är så fint med allt grönt som tittar upp när inte mycket annat bemödar sig. Först kommer bladen, sedan en knopp.

Tulpaner som ska skördas till snitt ska helst plockas innan blomman slagit ut. Då kan betraktaren njuta av hela skådespelet, från knopp - till blomma - till överblommad. Det är magiskt! Men det gäller att inte skörda blomman för tidigt, eftersom en allt för tidigt skördad tulpan inte säkert slår ut i den färg som är menad.

Rätt vald tidpunkt är då blomknoppens översta del visar den färg som blomman ska ha. När den går mot rött, rosa, lila eller vad det nu är - då skördas blomman. En tulpan som skördad i rätt tid kan ha nära två veckors livslängd i vas, gentemot bara några dagar om den skördas när blomman är redan utslagen, eller om blomman förvarats på fel sätt.

Skörda tulpanen genom att bestämt knäcka stjälken med handen alldeles vid lökbasen, eller använd en kniv eller sekatör. Linda in buntar av tulpaner i tidningspapper och ställ upprätt i hink med höga kanter - svalt och mörkt. Och utan vatten! Läs mer om förvaring av skördade tulpaner i länken nedan.

 

Skördeknep för tulpaner till snittblommor

 

Det går också att skörda tulpaner med löken kvar. Pilla upp löken ur jorden, med stjälken på, spola av löken och sätt i en passande vas med en bottenskyla vatten. När blomman blommat över kan hela löken planteras ut på ny växtplats och möjligen blomma fint nästa år igen.

Tänk på att tulpaner endast blommar med en enda stjälk per lök. Vill du se många blommande tulpaner i trädgården behöver du sätta många lökar!

 

 

På Skillnadens handelsträdgård lagras tulpanerna inlindade i tidningspapper, ståendes i hinkar på mörk och sval plats i vår lökkällare. Foto: Ida Sjöö.

 

Saras pallkrageodling

Inför 2022 satte jag drygt 1500 tulpanlökar i mina åtta pallkragar hemma. Målet var att göra en liten snittblomsodling för vårskörd. Det blev oerhört lyckat! Och alla som besökte mig på våren och försommaren öste superlativ över tilltaget och såg potential i att ha gå-bort-blommorna färdiga i en pallkrage på hemmaplan. Förhoppningsvis är ni många som är inspirerade av att prova samma sak nu!

I år (inför 2023) har jag tagit hem tulpaner för att upprepa succén. Det blir ett stort gäng enkla och lyxiga, färgglada tulpaner för skörd från april-juni.

Jag har dessutom köpt en fin samling till flera frilandsplanterade bäddar. Det är otroligt roligt att få stoppa lökar i jorden nu och veta att jag gjort en fin blommig insats till våren. Då är det bara väntan kvar.

Nedan har jag listat några av de lyxigare tulpansorterna i Impectas sortiment som du inte får missa. Jag har odlat alla och älskar dem!

 

'Queensland'

Handelsträdgårdens favorit är tulpanen 'Queensland'! Fransig fylld tulpan, med något kortare stjälk. Stadig och otroligt hållbar. Skörda ej för tidigt, blomman ska visa tydlig rosa färg vid skörd.

 

'Snow Crystal'

'Snow Crystal' är en utmärkt vit sort med fylld blomma och fransiga blad. Kan med fördel odlas i växthus för tidigare skörd. Mycket vacker i buketter!

 

'Cabanna'

Kanske den snyggaste av alla papegojtulpaner - 'Cabanna' är som en läcker polkagris på riktigt höga stjälkar. Den är lika vacker nyskördad i knopp, som senare då den är överblommad så till den grad att den släpper sina blomblad.

 

Sara binder tulpanbukett

Foto: Ida Sjöö

Sara binder tulpanbukett

Foto: Ida Sjöö

Vita tulpaner

Foto: Ida Sjöö

 

Lycka till med dina tulpaner!
/Sara Bäckmo

02. september 2022

9 svar till “Odla tulpaner till snitt hemma”

  1. Therese Alyhr skriver:

    Så otroligt häftigt. Har inte haft en tanke på att nyttja odlingslådorna till tulpaner. Man lär sig något nytt, varje dag.
    Men har en undran. Vad gör man med löken när man väl skördat allt.? I min rabatt ligger dem ju kvar.

    Hälsningar Therese

    • Theresa S skriver:

      Svar till Therese: Jag gräver upp mina lökar och låter dem torka. Förvarar dem med blast och allt i flyttkartong i garaget över sommaren. Sen på hösten gräver jag ned dem igen och då blommar de fint våren därpå. Detta förutsätter givetvis att man väljer återkommande tulpaner. Mina absoluta favoriter är de franska tulpanerna Menton och Maureen.

  2. Ann skriver:

    Hej
    En höst satte jag flera hundra lökar i ett dike så som du beskriver. Ivrig som en tok var jag till våren o sååå besviken när typ 5-6 tulpaner kom upp!!! Inget mer!!! Sorkarna måste haft en utomordentligt härlig vinter. Aldrig jag lägger så mycket pengar på tulpanlökar igen...

  3. Victoria skriver:

    Jag är också nyfiken på hur du gör med lökarna i odlingslådorna. Får de ligga kvar och annat odlas ovanpå eller plockas de upp och planteras på annan plats under sommaren?
    Har endast en liten odlingslott så försöker maxa odling och skörd.

  4. Lisa skriver:

    Du skriver att de vanliga tulpanerna återkommer år efter år, gäller det även lyx-varianterna?

    • BK skriver:

      Nu är jag nybörjare på tulpaner men det jag fått lära mig är man ska satsa på tulpaner från Darwin-gruppen om man vill vara tämligen säker på att dom återkommer.
      Nu utgår jag från där jag bor, 10 mil norr om polcirkeln. Det är kanske annat som gäller i södern.

  5. Jessica skriver:

    Om man skördar blommorna ,blommar löken nästa år ? Vilka tulpaner kommer år efter år ?

  6. Elin J skriver:

    En fråga kring kompostgaller för att skydda mot diverse djur, tar du bort det när löken växer upp? Funderar på om de finns nått sätt att ha kvar och låta blommorna växa igenom men det kanske blir svårt.. för kommer inte rådjuren o tar dem sen annars?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *