04. april 2016

Odlar potatis i låda

Sättpotatis med både rötter och blast kan planteras i skyddade lådor och hinkar där de får växa på lagom varm plats. Min första potatis är satt och jag väntar mig skörd redan i maj.

Nu har vi bara enstaka knölar kvar från förra årets skörd av potatis. De hade varit betydligt fler om inte en del av den lagrade potatisen frös sönder till en kletig gegga i framhallen. Men så blev det. Vi klarar oss några veckor till på andra rotsaker, som palsternackor, morötter och jordärtskockor. Men i slutet av maj räknar jag med att vi börjar skörda färska potatisar och dit är det inte så långt.

För en månad sedan började jag att rota potatis (läs: I mars rotar jag potatis till små plantor) för att ge knölarna ett ordentligt försprång. Med både rötter och blast växer de till sig i rask takt då de väl kommer i jorden. I runda slängar brukar det sägas att tidig potatis är skördeklar tre månader efter det att den kommit i jord och om jag då lagt den på jord redan i början av mars kan jag sikta på skörd i slutet av maj.

 

Sättpotatis med lång blast redo att planteras.

Jag har några små, små knölar av den tidiga sorten Dunluce från förra årets skörd. De har legat på jord nu i fyra veckor och blivit fina små plantor med rötter och, lite för lång, blast. Om blasten är störigt lång brukar jag toppa den, har inte sett att det påverkat resultatet av potatisskörden särskilt. Nu har jag satt potatisen i en varm och mysig frigolitlåda som får stå i tunnelväxthus och växa till sig. Det går lika bra att sätta knölarna en och en i en hink eller annan bytta, men jag tycker lådan är praktiskt för då får jag plats med mycket på liten yta.

 

Jord och potatis i botten av en frigolitlåda.

Jag har lagt ett lager kompostjord i botten av lådan och den rotade potatisen på den.

 

Trädgårdsskräp varvat med jord i en frigolitlåda med sättpotatis.

Därefter har jag varvat ihopkrattat trädgårdsskräp och mer kompostjord till dess hela lådan är fylld. Nu sticker bara blasten upp. Potatis sätter nya rötter längs stjälkarna och därför gör det inget om en del av blasten planteras ner i lådan.

 

Sättpotatis med små potatisknölar längs rottrådarna.

En del av de små sättpotatisarna har på väldigt kort tid hunnit utveckla små, små potatisar. På växtplatsen där det finns gott om lucker jord och kompostmaterial växer de vidare och blir mat inom några veckor.

Sedan har jag förstås vattnat igenom materialet så det är fuktigt och fint innan lådan lyftes på plats i tunnelväxthuset. I tunneln är det plusgrader dygnet runt nu, men skulle det mot förmodan komma en köldknäpp kan jag enkelt lägga över en fiberduk som extra skydd. Om blasten fryser sönder för mycket tar det tid för plantan att återhämta sig, vilket gör att skörden blir senare än jag önskar. Den som odlar potatis i hinkar kan lätt flytta in dessa om det väntas kallväder.

 

Lådan är fylld av potatis och kompostmaterial och redo att bäras in i tunnelväxthuset.

 

Jag är noga med att inte ställa hink- eller lådodlad potatis på samma plats där jag har tomatplantor. Förr eller senare får potatisen potatisbladmögel (bilder på hur det ser ut finns i inlägget Bladmögel på potatisen) och eftersom potatis och tomat är släkt sprids det lätt också till tomaterna. Eftersom jag har två tunnelväxthus låter jag potatisen bo i den ena och tomaterna i den andra.

 

När det börjar bli tid att skörda vittjar jag lådan enkelt genom att krafsa upp de potatisar som behövs till måltiden ur lådan. Jag gör det så försiktigt som möjligt så att plantorn kan växa vidare och producera fler knölar. Det blir som en liten potatisfabrik.

 

Utöver frigolitlådan har jag också satt ut rotad sättpotatis i två pallkragar i ett tunnelväxthus. Den tidiga sorten Timo växer nu i fint skydd av både tunnel och ett lager halm och jag förväntar mig skörd i slutet av maj också från de plantorna.

Jag odlar i zon 3 i Småland och fick fin och efterlängtad potatisskörd på det här viset förra året. I maj. Se bilder från den skörden här.
/Sara Bäckmo

18 svar till “Odlar potatis i låda”

 1. Camilla Jansson (nyfiQen) skriver:

  Jag har ju tyvärr inte dubbla växthus/tunnlar. Min fundering är om man inte skulle kunna låta potatisen bo i växthuset fram till dess att tomaterna flyttar in och man då ställer ut lådan med potatisodling ute. Då borde det rimligtvis vara så varmt och skönt så de fortsätter växa för tidig skörd i alla fall. De har ju då inte hunnit drabbas av mögel och smittar mao inte tomaterna. Vad tror du?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Problemet är ju att plantorna drabbas av mögel långt innan det syns på dem. Knivigt. Kan du göra en provisorisk tunnel på nåt sätt, eller kapsla in en pallkrage på skyddad plats och ställa dem i? /Sara

 2. Anna skriver:

  Vad glad jag blir! Jag har följt ditt råd och rotat potatis inomhus och nu börjar de bli lite väl stora för fönsterkarmen. Men jag vågade inte sätta ut dem, det är ju fortfarande ganska kallt på nätterna. Men - för ett par veckor sedan rastade jag hunden längs stranden och hittade 11 st frigolitlådor som flutit iland. Jättefina! Jag kunde inte motstå att samla ihop dem, så jag lyckades pressa in 8 av de 11 i bilen och fraktade hem dem med fiskstank och allt. Då skakade jag på huvudet åt mig själv - nu måste jag säga att jag är rätt så nöjd. Har redan sått rädisor, pak choi, blandad sallad, dill, maché och portlak i några av dem. Nu blir det potatis i resten! Tjoho! 🙂

 3. Hanna skriver:

  Sånt gör mig så glad. Att folk som du, Anna, tar vara på upphittat skräp och Återbrukar det. Önsketänker att alla var som du. Min man tycker sådär inte alls om att jag är en skrotsamlare, men om jag långsamt vänjer in honom så tror jag att om tio år har jag mig äntligen en rabatt av gamla traktordäck.

 4. Anna skriver:

  Tack Hanna! Det var snällt sagt av dig! Jag håller tummarna för ditt däck-projekt!

 5. Ingela skriver:

  Kag instämmer att frigolitlådorna verkar vara ett riktigt kap, nu kommer det väl lukta fisk därhemma...
  Är nyfiken på hur många kilo potatis Dara sätter? Själv sätter min man i år 18 kilo inköpta och 18 kilo gamla röda! På skörd av det klarar vi oss nog till jul!?
  MvhIngela

  • Sara Bäckmo skriver:

   Oj, oj. Det var mycket potatis! Våra ungar gillar dessvärre inte potatis så jag odlar inte fullt så mycket. Max 10 kilo tror jag. Men då är en stor del lagringsdugliga sorter så vi klarar oss i princip fram till vårens skörd börjar. /Sara

 6. Tina skriver:

  Jag har funderat på att sätta potatis i frigolitlåda med, har en här hemma med lock till så de blir lätt att lägga på om de skulle bli kallt, men har funderat på om frigoliten är ok att odla i? Släpper den ifrån sig något som kan vara skadligt???

  • Sara Bäckmo skriver:

   Frigolitlådor används ju till att transportera livsmedel som både fisk och frukt och annat i så jag kan tänka mig att de flesta är ok. Vad tror du? /Sara

 7. Annica Gustavsson skriver:

  Låter spännande! Men vart köper man frigolitlådorna?
  Annica

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ha, ha! Frigolitlådor är fyndvaror. Vet inte var man köper dem. Jag har hittat mina eller råkat få något levererat i nån låda som sedan har blivit kvar. Kanske du kan fråga i nån butik om de har över? Perfekta att sätta många sticklingar i, syrran odlar purjolök i dem. /Sara

 8. Nina skriver:

  Jag funderar också om jag kunde ställa potatislådorna/hinkarna på glasterrassin och sen när tomaterna ska dit så lyftar jag ut dem på nåt soligt ställe?
  Måste läsa på lite mera om hur jag förgror potatis nu bara och om dom behöver vara i rumstemperatur och sol?!
  Tacksam för alla dina fina youtube klipp och blogginlägg Sara!!
  Du har blivit min idol 😉 Beundrar dej!
  Siktar själv på att bli självförsörjande större del av året än vad som har räckt till förr om åren.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack snälla! Jag är lite osäker på hur det funkar med sporerna till bladmöglet. De finns ju i luften hela tiden och jag är osäker på hur "proffsen" skulle göra med tomat och potatis i samma utrymme. Du får nog gå på känsla där, kan inte råda till något dessvärre =) /Sara

 9. Kristine skriver:

  Hej
  Jag har testat att sätta en potatis i hink inne (rotade den innan i jord), den rutande till en äcklig gegga. Jag har satt en ute i täckodling under fiberduk, den verkar också dö. Vi har en jätte skuggig tomt med väldigt fuktig jord. Ska potatis ha väldränerad jord? Det har regnat massor här senaste veckan så det är blött i marken.
  Ska i år testa att odla massor på våran skuggiga tomt, har du några tips? Tänkte prova täckodling trots mördarsniglar =)

 10. Nina skriver:

  Tack för svar! Kanske jag låter bli att sätta potatis på terrassen då.
  Känns ju som jag stalkar dej, trodde inte att denna kommentar kom fram.. syntes inte på telefon, därför fick du en likadan kommentar under ett annat inlägg. 😉

 11. Ramona Källström skriver:

  Vilken fantastiskt fin blogg Sara. Så mycket information på ett ställe!
  Jag har använt fisklådor ett antal år nu. Använder dem dels för underbevatning då det ryms 2st 20liter hinkar med tomater. Sprätter upp en stor plastpåse så att vattnet inte rinner ut. Jag får hur många jag vill från ICA:s fiskdisk. Det är bara att ta reda på när de får fisken leverade. Luktar ej gott på hemresan..... lol

  Sedan odlar mangold och andra bladväxter direkt i fisklådor. Har funderat över draneringen när jag ska odla direkt i fisklådan. Lägger ett lager lekakulor längst ned. Men troligen behövs inte detta då det finns en stor dräneringshål vid varje hörn.
  Har även försökt med lite kompost i botten, ett lager med syrad bokashi kompost som har fått sitta ett tag (se http://www.bokashi.se), sedan min egen kompost mix. Har aldrig sett så fina mangold blad. Är övertygad om att det var tack vare bokashikomposten.

  Ska nu testa potatis i fisklåda enligt Sara-metoden, och-utan bokashi. Ska bli spännande

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack! Själv är jag uppvuxen i en fiskaffär och har ett speciellt förhållande till dem =) Och visst är Bokashi toppen! /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *