Ogräs blir gödsel till bärbuskar

Ogräs är jobbigt. Jag försöker se det som en resurs och använder allt ogräs i min täckodling. Här visar jag hur jag täckodlar vinbärsbuskarna.

Det fanns en tid när jag rensade ogräs och slängde det mesta på komposten. Där blev en del till jord medan annat fick ny växtkraft och spred sig hej vilt. Nu har jag ingen kompost längre. Och ogräset får ett nytt liv i min grönsaksodling - som jord.

I veckans klipp visar jag hur det ser ut under mina bärbuskar, som gödslas enbart med ogräs och en del andra växtmaterial. Dessutom delar jag tips på hur rötter från till exempel kvickrot och kirskål kan användas.

 

 

 

Många frågar om ogräs
Jag vet inte hur många frågor jag svarar på om ogräs. Vanligast är att jag delar bilder där jag fotat ogräs i täckodlingen och genast dundrar frågorna in. De flesta undrar med förskräckelse om inte ogräset får fäste och sprider sig vidare? Jag har hittat en bra strategi för hur jag använder ogräs utan att det sprider sig vidare och jag hoppas så att fler vågar använda det här materialet i täckodlingen. Det är lika värdefullt och näringsrikt som annat grönt material!

 

Hellre använda än slänga
Jag strävar förstås efter att ha en så ogräsfri odling som möjligt, men en del blir det ändå. Och i år är det extra mycket eftersom jag inte kunde täcka så stora ytor av köksträdgården då jag var gravid under hösten, vintern och våren. Då känns det extra värdefullt att använda ogräset till något bra, istället för att det tar näring ur jorden under tiden det växer utan att bidra med något positivt.

Om du trots allt känner dig tveksam till att använda ogräs på det här sättet är ett annat alternativ att blötlägga växtdelarna, inklusive rötter, precis på samma sätt som görs vid tillverkning av nässelvatten. Då blir ogräset till ett gödselvatten och de ruttna växtdelarna kan läggas direkt i odlingen utan att spridas. Luktar skit en dag eller två förstås, men kommer till användning.

Tips på tre bra täckmaterial från den egna trädgården kan du se i Tre täckmaterial för sommaren.
/Sara Bäckmo

02. juni 2016

7 svar till “Ogräs blir gödsel till bärbuskar”

 1. Tack för filmen, alltid då inspirerande ☺ Jag läste inlägget om hur du beskär vinbärsbuskarna. Det tilltalade mig verkligen, då jag aldrig gillat de stora och breda buskarna för stt de tar så mycket plats. Det var verkligen snyggt när de såg lite uppstammade ut, luftigt och fint ☺ Ha en bra dag!

 2. Elin w skriver:

  Jag är själv lite förvånad över hur stor betydelse inställningen har. Det är urbota tråkigt att rensa ogräs, men riktigt härligt och tllfredställande att skörda massor av täckmaterial. Även om det är exakt samma arbete ;p

 3. Hilda Lancing skriver:

  Hej!
  Tänkte på det där med kompost. Jag är lite i valet och kvalet att starta min. Men vill hellre använda materialet direkt eller så har jag funderat på bokashi. Hur gör du med matavfallet? Rester? Sånt som man kanske annars stoppar i komposten?
  Mvh Hilda

  • Sara Bäckmo skriver:

   Allt vårt matavfall, hushållspapper och liknande komposteras med Bokashi. Jag har skrivit flera inlägg om det som du kan söka efter på bloggen. Bokashi är suveränt eftersom jag helt kunnat plocka bort mina vanliga komposter och därmed spar jag mycket arbete. Vi har också höns som äter en del av matresterna. /Sara

 4. Ylva skriver:

  Hej,
  Alldeles ny på det här o med odling o blir lyrisk över täckodling- det jag inte förstår är - ska jag täcka allt o sen så mina frön o plantor eller innan.... sorry om det är en dum fråga. Om jag sår- letar sig fröet upp då?//Ylva

 5. Mirre skriver:

  Hur mycket av innehållet i en vattenkanna som består av 1 liter nässelvatten och 9-10 liter vatten bör man använda i en pallkrage som består av 200 liter jord. Odlar grönsaker. Hur ofta ska man vattna och när är den bästa tidpunkten?

 6. Mia skriver:

  Hej! Tack för dina fantastiska tips! Läste råd om att inte lägga tomatplantor i komposten pga risk att sprida sjukdom. Det är ju så mycket växtmaterial som skulle kunna användas till täckodling. Hur gör du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *