fbpx

25. april 2019

Vad växer - ogräs eller grönsak?

Nu är det inte bara grönsaker som spirar. En hel del ogräs växer bra, om inte bättre än grönsakerna till och med, i den fina jorden. Jag har lätt att urskilja ogräset men vet att det var jättesvårt i början när jag var ny. Här ger jag några tips på hur man skiljer mellan ogräs och grönsaker i sådderna.

Närbild på pyttesmå morotsplantor i landet.

Först när grönsakerna kommit upp en bit syns det tydligare vad det är för något. Innan dess kan det vara svårt. Just här odlar jag morot och i förgrunden syns ogräset våtarv. Våtarv är besvärligt eftersom det sätter frö på så väldigt kort tid.

 

Något av det klurigaste för oss som odlar är att veta vad som tittar upp ur jorden. Är det en efterlängtad grönsak som spirar eller ett jädra ogräs? Som ny odlare är det nästan stört omöjligt att avgöra vad som är vad. Dessvärre riskerar grönsakerna att helt kvävas av ogräs om man väntar med att rensa tills det är supertydligt vad som växer, så det är en god idé att lära sig se skillnad eller odla så att det är möjligt att avgöra vad som tittar upp.

 

En jordig plätt med massa små gröna pluttar över jorden.

Vid en första anblick är det inte så lätt att urskilja vad som är vad, men jag ser lätt vad jag har sått och var.

 

Bilden ovan visar en odlingsbädd i mitt ena tunnelväxthus. Där odlar jag lök i en rad och sommarmorötter i en rad bredvid. Morötterna kan vara svåra att känna igen om man är ovan. Ser du vad som är morot och ogräs?

 

Läs mer: Odla på ogräset!

 

Närbild på små späda morotsstrån som nyss tittat upp ur jorden.

Så här ser morötterna ut precis när de grott, smala spretiga bladpar, väldigt taniga och ömtåliga. I bakgrunden ligger en slang i mitt bevattningssystem, som sprinklar ut vattnet på jorden samtidigt i hela växthuset. 

 

Enklast att odla i rader

Mitt absolut bästa tips till dig som är helt grön och ska så dina första land, är att så i rader när du sår på friland eller i pallkragar. Ofta inehåller jorden (både utomhus och i växthus) ogräsfrön som vaknar till liv när vi börjar peta i jorden och kanske gräver i den till och med. Ogräsen tittar upp överallt helt utan struktur. Så om du kontrar med någon form av ordning kommer det att bli lättare att urskilja grönsakerna, fastän det växer upp ogräs.

Att så i rader är alltså det bästa och enklaste. Sätt en markör så du vet var raderna finns. Vill du vara supernoga kan du till exempel så efter ett snöre som spänts mellan pinnar i raden, då blir det jättetydligt var raden är. Genom att märka ut raderna kan du lista ut att allt som tittar upp emellan är sånt du inte vill ha.

Extra lätt blir det när det du sått gror. Då ser du nämligen en prydlig rad av exakt likadana små plantor. Allt som inte ser ut som plantorna i raden ska bort. Men var försiktig med att rensa för tätt på rader där du inte är säker på om det grott eller vad som grott. Om du petar i jorden på platser där grönsaker såtts men ännu inte tittat upp är det risk att sådden störs och förstörs.

 

Podcast: Grönsaksodling för nybörjare - om ogräs

 

En odlingsbädd med jord och små gröna grejer som sticker upp ur jorden.

Här har jag sått ärter i ytterkanterna av en bädd och bovete i mitten. Det är lätt att se vad som är vad också för den ovane; det som står i organiserade rader är ärterna jag sått, samt en bredsådd med bovete i mitten.

 

Olika ogräs

Det skulle bli en halv roman att gå igenom alla olika ogräs som finns, särskilt som det förekommer olika i olika trädgårdar. Jag är helt ärligt inte så intresserad av vilka ogräs jag har, om de stör min odling ryker de oavsett vad det är. Jag bryr inte om att kolla upp vad de heter eller så.

Det som är viktigt att känna till är dock hur de olika ogräsen sprids. Genom att veta lite om hur de förökar sig kan jag avgöra hur snabbt jag behöver rensa bort eller hur jag ska göra. Kirskål och kvickrot sprider sig snabbt via rötter under jorden och blir snabbt ett elände. Här i tunnelväxthuset lämnar jag just nu kirskålen lite vind för våg och ska snart rensa bort bara delarna ovan jord. När jag skördat vintersådda sallaten om några veckor måste jag gräva bort rotdelar. Mindre ogräs som våtarv, svinmålla och lite annat rensar jag bort efterhand jag har tid, helst innan de fröat av sig förstås.

Svinmålla är förresten inte alls ett litet ogräs, det är bara just nu som det är litet. Den kan bli nästan lika hög som jag själv om den lämnas att växa helt fritt, så det är en god idé att ta bort den innan den brett ut sig för mycket.

 

Läs mer: Ogräs blir gödning till bärbuskar

 

Man lär sig!

Om det kan vara till någon tröst så lär man sig väldigt snabbt att se skillnad på grönsak och ogräs. Ofta är vi ju superintresserade av att se vad som kommer upp ur jorden, och för egen del är det nu endast när jag odlar något för första gången som jag måste tänka till lite innan jag vet vad som är vad. Då är det inte ogräsen jag lägger tid på att lära mig heller, utan grönsakerna. Vid det här laget kan jag oerhört snabbt se på en sådd vad det är för växt som gror; morot, kål, sallat, spenat, dill, svartrot, majs eller i princip vad som helst som jag odlar. Och eftersom jag oftast kommer ihåg ungefär vad jag sått på vilken plats brukar pusslet inte bli så klurigt att lägga.

Men ibland blir det förstås fel ändå! Ett år skulle jag skörda kinesisk gräslök till ett gott grönsakssalt och tyckte att tuvan inte alls doftade som den brukade då jag klippt ner den. Det visade sig att jag i raden av gräslöksplantor också ömt vårdat en maffig tuva kvickrot under en hel säsong! Den ser snarlik ut i växtsättet och jag hade inte haft en tanke på att det skulle vara något annat än kinesisk gräslök. Ha ha!

 

Läs mer: Quick-fix för ogräsdrabbad

 

En stående bild men en bred sträng spenat i mitten.

Det här är en bredsådd av spenat i mitt lilla tunnelväxhus, fotograferad i april. En sådd som gjorts så här tätt är svår att rensa när spenaten är liten. Då väntar jag till nu ungefär. Ogräset växer snabbare än spenaten och är lätt att urskilja.

 

Tips för att rensa

Enklast att rensa för hand är att vänta tills ogräsen blivit så stora att de går att försiktigt rycka bort med fingrarna utan att plantan går sönder. Vill du rensa innan dess är det toppen att använda ett litet rensverktyg eller en kasserad kniv som man kan dra genom jorden. Ett av mina favoritredskap till att rensa smått med är Lucko, den passar också fint till barn som vill rensa.

I större land är det behändigt att använda någon typ av skyffeljärn eller bygelhacka, alltså ett särskilt rensverktyg, som dras eller knuffas grunt genom jorden och skär av ogräsen. Växtdelarna får sedan ligga kvar på jorden och torka upp, de behöver inte plockas bort.

Har du stora områden där du fått problem med ogräs tycker jag att du ska fundera på att täcka jorden med tidningar och organiskt material som kväver bort ogräset och ger dig en möjlighet att göra en omstart. Undvik att lägga olika typer av markduk över platser där du senare tänkt att odla, det blir bara bökigt. Tidningar brukar räcka gott och väl, lägg ett lager extra om du tror dig ha väldigt besvärliga ogräs.

 

Läs mer: Kväv kvickrot genom att täcka

 

Tidningar ligger i en odlingsbädd.

En snabbfix för ogräsdrabbat område är att täcka eländet med tidningar och lägga jord eller täckmaterial ovanpå.

 

Så. Där det bara för mig att sätta igång och rensa här i tunneln. Allt utom lök och de pyttesmå morötterna ska bort ur bädden. För annars vattnar och gödslar jag ju onödiga ogräs, istället för att det gottiga går till grönsakerna jag bryr mig mer om.
/Sara bäckmo

Ett svar till “Vad växer - ogräs eller grönsak?”

  1. karin.johansson74 skriver:

    Ogräs är inte kul. Kör med konceptet kvävning jag med. Våtarv är ganska gott att äta. Förr i tiden blandade de ut potatisen till grisarna med just Våtarv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *