Ogräsrens ger fina bärplantor

Ogrästäcket är den enda gödning hallonen får. Det verkar vara precis en lagom dos för att ge mig kraftiga plantor som har fin balans mellan tillväxt av både blad och bär.

Hallonplantor

 

Jag förstod aldrig när jag var liten hur min mamma kunde säga att hon tyckte det var trevligt att rensa ogräs. Galenpanna där.

Nu förstår jag bättre. Bit för bit. I tystnad. Ljuden. Dofterna. Och så blir det så fint.

Inget ogräs från den här trädgården hamnar på komposten. Det är slöseri. Ogräs är potentiell gödsel i min täckodling och alldeles för värdefullt för att ligga och göra onytta i en komposthög.

 

Täckodling

Under säsongen matar jag planteringen fler tunna lager täckmaterial som så småningom blir jord.

 

Mina hallonplantor täckodlas med ogräs. Bit för bit täcks de under säsongen och för varje år blir det fina lagret jord tjockare. I år står hallonen på en alldeles ny plats, de har flyttats från sin tidigare växtplats i köksträdgården och växer nu i en bädd mitt i gräsmattan. Hallonskott som förirrat sig från växtplatsen behöver kunna kapas med gräsklipparen, därav flytten. Den tidigare växtplatsen håller nu på att grävas ur för att bli bäddar i grönsaksodlingen. Efter några års intensiv täckodling är jorden just där makalöst fin. Nu upprepar jag ogrästäckningen och hoppas på samma fina resultat.

Hallonrännan grävdes förra hösten och fylldes med halvförmultnad kompost där hallonplantorna sattes. Nu under våren täcker jag bädden, där det ännu inte börjat växa något oönskat, med tidningspapper och på detta lägger jag sedan mitt ogräsrens. Efterhand kommer det att torka upp och bli ofarligt organiskt material. Under hela säsongen fortsätter jag sedan att lägga på material, först och främst från perennlanden som ligger nära tillhands. Ogräs, gamla stjälkar och bortklippta blommor. Allt öser jag på.

 

Katt

Katten Monster gillar redan den nya mjuka platsen och spanar in det fortsatta arbetet med att täcka hallonen.

 

Ogrästäcket är den enda gödning hallonen får. Det verkar vara precis en lagom dos för att ge mig kraftiga plantor som har fin balans mellan tillväxt av både blad och bär. Plantorna är kraftiga och fina, större än de flesta andra trädgårdshallon jag brukar se, och ser så nöjda ut med hur jag matar dem. Kanske kan ditt ogräs också fungera som hallongödning?
/Sara Bäckmo

 

Läs gärna mer om täckodling här:
Så och plantera i en täckodling
Täckodlingens motor
Kom igång med täckodling

29. april 2015

14 svar till “Ogräsrens ger fina bärplantor”

 1. Kerstin skriver:

  När du skriver ogräsrens som du använder till täckodling, ingår även kvickrot där ? Jag har alltid slängt ogräs som maskros och kvickrot i häcken istället för i komposten. Menar du att du använder alla sorters ogräs att täcka med?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Kerstin,
   I princip täckodlar du ju häcken med ogräs redan nu. Och du kan använda det i grönsaksodlingen om du vill istället. Kvickrot, mållor, maskrosor, åkerfräken och kirskål är några av de ogräs jag har och som är en del av min täckodling. Jag använder rubbet. När det läggs på toppen av en täckodling torkar det snabbt upp och blir lika harmlöst som andra växtdelar. Med tiden återgår det till jord allteftersom materialet täckts av annat organiskt material och så att säga hamnat längst ner i ordningen, närmast jorden. Ibland om jag tycker att det går långsamt för det att torka upp och är orolig för att det ska få fäste i täckmaterialet så vänder jag ogräsrenset en vända eller rufsar till det med handen så det blir luftigt. Jag lägger faktiskt också allt jag rensat bort från årets jordärtskockor, både skockor och småplantor, i hallonraden. Där torkar det fint och blir jord, trots att de annars är så luriga att handskas med eftersom de slår rot överallt. Hälsningar Sara

 2. Kerstin skriver:

  När du skriver ogräsrens som du använder till täckodling, ingår även kvickrot där ? Jag har alltid slängt ogräs som maskros och kvickrot i häcken istället för i komposten. Menar du att du använder alla sorters ogräs att täcka med?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Kerstin,
   I princip täckodlar du ju häcken med ogräs redan nu. Och du kan använda det i grönsaksodlingen om du vill istället. Kvickrot, mållor, maskrosor, åkerfräken och kirskål är några av de ogräs jag har och som är en del av min täckodling. Jag använder rubbet. När det läggs på toppen av en täckodling torkar det snabbt upp och blir lika harmlöst som andra växtdelar. Med tiden återgår det till jord allteftersom materialet täckts av annat organiskt material och så att säga hamnat längst ner i ordningen, närmast jorden. Ibland om jag tycker att det går långsamt för det att torka upp och är orolig för att det ska få fäste i täckmaterialet så vänder jag ogräsrenset en vända eller rufsar till det med handen så det blir luftigt. Jag lägger faktiskt också allt jag rensat bort från årets jordärtskockor, både skockor och småplantor, i hallonraden. Där torkar det fint och blir jord, trots att de annars är så luriga att handskas med eftersom de slår rot överallt. Hälsningar Sara

 3. Karina Gånedahl skriver:

  Tusen tack för alla goa tips!

 4. Karina Gånedahl skriver:

  Tusen tack för alla goa tips!

 5. Pernilla skriver:

  Hur tjockt lager tidningspapper lägger du på? Tar du en del Smp och viker ut eller delar du på den?

 6. Pernilla skriver:

  Hur tjockt lager tidningspapper lägger du på? Tar du en del Smp och viker ut eller delar du på den?

 7. Åsa skriver:

  Hej. Jag har dålig lerjord som inte alls passar för någon odling egentligen och det jag älskar mest är hallon. Jag har också funderat på att gräva ur en ränna. Hur djup är den. Vad kan jag fylla den med Vi är bönder så jag har princip obegränsat med färsk kogödsel och ensilage. Kan man fylla med det och planera direkt i det eller måste jag ha jord att planera i?

 8. Åsa skriver:

  Hej. Jag har dålig lerjord som inte alls passar för någon odling egentligen och det jag älskar mest är hallon. Jag har också funderat på att gräva ur en ränna. Hur djup är den. Vad kan jag fylla den med Vi är bönder så jag har princip obegränsat med färsk kogödsel och ensilage. Kan man fylla med det och planera direkt i det eller måste jag ha jord att planera i?

 9. Kari skriver:

  Hei. Jeg har noen spørsmål jeg har lurt på lenge. Jeg har en ganske bratt nordvendt (og skyggefull) skråning som er full av tettvoksende Rosa Rugosa (også kalt Rynkerose). Det var før nydelige bringebær der, som er blitt helt fortrengt av Rosa Rugosa. Det er et ganske stort område, og vanskelig å komme til. Det beste er om det hadde vært mulig å få den fjernet ved lag av avispapir, gjerne i to omganger. Hvis røtten må fjernes blir det en umenneskelig stor jobb......
  Og, bør jeg la være å bruke nedklippete greiner som dekkmateriale ved dyrking?
  Den står også som en del av en hekk langs en vei. Jeg håper jeg kan la den stå, for den er jo ganske tett og fin, bare den ikke sprer seg. Dessuten vil steinmuren nedenfor bli ødelagt hvis jeg må gå løs på røttene her.
  Jeg vet ikke om du vet noe om dette? Jeg er veldig takknemlig for svar.

 10. Ewa skriver:

  Hej
  Undrar om du ansar bort rötterna innan du lägger ogräset på rabattjorden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *