Om varför baljväxterna är så bra

Det finns växter som ordnar sitt eget gödsel och dessutom lämnar kvar delar av det till jorden inför kommande säsonger. Baljväxter! Därför ska du odla dem.

En barnhand med en grön märgärta i.

Det här är en ärt som kallas för märgärt - en vanlig grön ärta. Ärter är en del av baljväxtfamiljen.

 

Tänk jorden du odlar som ett glas och att näringen i jorden är själva vattnet. En viss mängd på en viss yta. Du stoppar ner något i glaset, en växt som lapar av innehållet. Sakta men säkert minskar vattnet i glaset, på samma sätt som näringen gör i jorden. Till slut blir glaset tomt. Och om vi odlar i jorden utan att tillföra näring blir den också tom.

Jag har sett tom jord. Det ser helt sjukt ut. Bara jord, som såg helt ok ut, porös och fin men som inte innehöll ett enda spår av liv. Inga insekter och maskar. Det var en kolonilott där en äldre man i några decennier odlat potatis på en och samma plätt och gödslat med blåkorn. Bara.

Jorden förtjänar bättre än så. Allteftersom glaset töms måste mer fyllas på. Jorden måste fyllas på nytt med sånt som är ämnat för den. Inte en massa skit som är framställd på konstiga vägar utan sånt som jorden och livet i den mår bra av. Det är viktigt att veta att jord behöver mycket näring för att kunna producera de grönsaker vi längtar efter att odla. I inlägget Gödsel för oss som inte har djur berättar jag om flera sätt att gödsla för den som inte har möjlighet att fixa djurgödsel.

 

En vägg av gröna ärtväxter med blålila skidor.

Den högväxande blåärten ger både fin skörd och mycket växtmaterial till trädgården.

 

Ett tråg med krukor med ärter i.

Den som har mycket sniglar i trädgården kan ha nytta av att förodla ärter och bönor.

 

Bönor och ärter

Jag fick en viktig fråga från Angelina: "Du sa att bondbönor ger näring till jorden. Är det bara bondbönor det gäller? Eller är det alla baljväxter som ger näring till jorden?"

För oss som vill gödsla riktigt bra och använda alla möjligheter som finns till att boosta jorden med nyttigheter så är baljväxterna en mycket viktig nyckel. Baljväxterna förser sig själva med det kväve de behöver och på så sätt gödslar de också jorden. Naturen är så otroligt häftigt funtad att den har ordnat ett helt gäng växter som inte bara suger ut saker ur jorden, utan också tillför den godsaker. Alla baljväxter har den egenskapen, även om det är vissa baljväxter vi föredrar att odla i trädgården.

Svaret på frågan är alltså; ja! Alla bönor och ärter som vi odlar i hemträdgården, och en lång rad andra, fångar upp kväve i luften och transporterar det vidare ner i jorden då växten förmultnar. Det brukar sägas att växten fixerar kvävet och det är en process som görs tillsammans med en massa trevliga bakterier som lever i jorden. Jag ser varenda liten baljväxt i trädgården som en liten härlig kvävebomb, som bara genom att den lever och frodas i min trädgård, gödslar jorden den växer i. När just de här växterna står i vattenglaset suger de av innehållet, samtidigt som de själva fyller på. Är det inte det mest geniala?!

 




 

Odla dem smart

Av den här anledningen försöker jag att fylla hela kvarter och bäddar i köksträdgården med baljväxter, istället för att plutta ut dem på spridda platser eller odla dem på en och samma plats år efter år. De ska rotera i växtföljden för att helt enkelt fylla jorden med godsaker som andra växter sedan kan dra nytta av. Till exempel odlar jag alltid baljväxter på den plats där jag året efter ska odla kål. Kålväxterna kan mumsa i sig praktiskt taget hur mycket näring som helst och om jag kombinerar flera av mina sätt att gödsla jorden just för kålen så får jag ett mycket fint resultat.

 

Läs gärna: 5 grönsaker som styr min växtföljd

 

Tänk på att det finns många baljväxter utöver de som vi odlar till matbordet. Flera av dem kan vi odla som gröngödning, där vi alltså sår växten för att sedan mylla ner den i jorden eller låta den bli en del av täckmaterial i en täckodling. På så sätt odlas jorden (och det är alla gånger bättre att odla jorden än att låta den stå bar, om det är alternativet) och matas samtidigt med kväve och grönmassa. Ett tips till sensommar/höst är att alltid tänka på att klippa ner plantorna istället för att dra upp med rötterna, då stannar en del av växten kvar i backen och ger näring.

Utöver baljväxterna vi odlar för att äta kan det vara bra att kika på gul lupin, lusern och klöver för att gröngödsla jorden.

 

Blommande bondböna med en humla i en blomma

Bondbönans blommor är något av det mest väldoftande som finns, glöm inte att stoppa näsan i dem!

 

En rödblommande bondböna.

Det finns också en rödblommande bondböna. Den heter 'Crimson Flowered'.

 

Värdefull mat

Det är nu inte bara ur odlingssynpunkt som baljväxterna är värdefulla i trädgården. Bönor och ärter är riktigt bra mat! Men det får bli ett annat blogginlägg. Vill du veta mer om hur jag odlar baljväxter kan du läsa mer om till exempel bönor och ärter på bloggen. Och vill du ha förslag på mat lagad på baljväxter kan du kika under Skillnadens mat.
/Sara Bäckmo

26. februari 2017

8 svar till “Om varför baljväxterna är så bra”

 1. Petra skriver:

  Jag har så svårt att få till en bra växtföljd när jag ska använda samma yta flera gånger under samma säsong vilket jag helst vill göra så mycket som möjligt. Hur resonerar du när du planerar dina sådder? I ett tidigare inlägg berättade du att du sätter så mycket baljväxter du kan på olika ställen men hur håller du reda på var du sätter dem? Så att du inte drabbas av sjukdomar. Hur försiktig måste man vara med växtföljden? Jag vill gärna tro att om man blandar olika grödor så sprids sjukdomarna inte lika lätt som stora monokulturella odlingar men jag är ändå lite rädd för att få in olika sjukdomar.
  Några tips?

 2. Petra skriver:

  Glömde säga tack för en helt fantastisk blogg! Otroligt generöst av dig att vi får följa med dig i dina odlingar 🙂

 3. Anna-Karin skriver:

  Kanske fick svaret i din text men i år lät jag rötterna vara kvar o jorden på bondbönan. Klippte bara av de styva stjälkarna så att kväve kulorna är där de ska vara till våren. Bra så!?

 4. […] Bönor är nyttiga för jorden, vilket förstås också är en anledning att odla mycket av dem. Det kan du läsa mer om i inlägget Om varför baljväxterna är så bra. […]

 5. […] Läs mer: Om varför baljväxterna är så bra […]

 6. […] Läs mer: Varför baljväxterna är så bra […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *