05. november 2014

Omvälvande upplevelser

Broccoli 'Green Magic F1', sådd i juli, skördeklar i november.

När jag äter lunch med min tvååriga tjej slår det mig att det finns likheter i att bli förälder och att bli grönsaksodlare. De bägge blivandena har nämligen varit de mest omvälvande händelserna i mitt liv de senaste åren. Och bägge blivandena är omöjliga att förstå innebörden av utan att själv ha upplevt dem. 

Fyra odlingssäsonger efter att jag började gräva den köksträdgård som efter tre år skulle ge oss alla grönsaker vi behöver under perioden juni-januari sitter jag mitt emot mitt yngsta barn vid köksbordet. På lunchtallriken ligger bönor, ärtor, kålsallad, stekt Karl-Johan-svamp, ägg, broccoli (nyskördad från plantor sådda i juli) och sås med kinesisk gräslök. Vi äter bägge med god aptit. Det är gott.

Att odla och äta egna grönsaker innebär att kreativiteten vid matlagningen kittlas. Vi måste ju använda det vi odlar. Nya smaker, nya kombinationer, nya favoriter. Idag är såsen ny.

Med barn i familjen är ingenting självklart vad gäller mat. Ena dagen går allt ner, nästa dag ingenting alls. Idag var det just såsen som fick högsta betyg. Och under måltiden fick jag  spontant veta att "maten har vuxit i vår trädgård". Tror du att det får mig att vilja odla ännu mer?
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *