Ovanligt prydliga rader - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Ovanligt prydliga rader

I lilla tunnelväxthuset frodas vintersådder tillsammans med utplanterad kinesisk salladskål. Det växer otroligt fint och jag blir hungrig bara jag ser de små plantorna.

Den här bädden ser sådär rysligt perfekt ut. Än så länge har sniglarna dröjt med sin ankomst, jag antar att det torra vädret bidrar till det. Och jag är förstås glad så länge de stora horderna håller sig härifrån. Grönsakerna växer fort i vårvärmen och det skulle vara ledsamt om allt blev snigelmat över en natt.

 

En rad med ljust gröna blad på rad.

Plocksallaten är sådd i en rad med täta frön.

 

Den här bädden såddes redan i början av mars. Då var det fortfarande vinter. De fina jordbäddarna är uppbyggda genom täckodling (se de första stegen i odlingslådorna jag visar i klippet Bygg en odlingshög av trädgårdsskräp) och jag har matat dem med bokashi-kompost som förberedelse till sådden i år. Tre långa rader, 6 meter, såddes med vardera dill (sorten 'Bouquet' som är en lågväxande sort med fina blad för infrysning), plocksallat och pak choi 'Green Fortune" som är en mini pak choi. Dessvärre har jag glömt vilken sort sallaten är, den är i alla fall läckert gulgrön med röda små fläckar.

Pak choi kom upp fint men frös bort i en köldperiod. Tunneln stod helt utan plast under några veckor inför bytet från grön till vit plast. Läs mer om det i inlägget Lilla tunneln med ny plast.

 

En tät mörkt grön rad av dill som är cirka 8 cm hög.

Dillen är utströsslad i en tät rad med många, många frön bredvid varandra. När dill sås på det sättet märks inte att några frön aldrig tar sig - det blir oftast en tät och frodig rad.

 

Som du kanske förstår av mina blogginlägg och videoklipp så sår jag mycket grönsaker. Totalt har jag till exempel sått nästan fyra påsar dill på olika platser under våren. Det är en av mina största lärdomar i odlingen att vår familj äter otroligt mycket grönsaker. Vi äter upp allt jag kan odla. Så jag fyller upp så många platser jag kan, med så mycket som möjligt. Ju mer hemodlat vi har att äta, desto mindre mat köper vi. Vilket i sin tur ger mer hälsosam mat och mindre matkostnader.

 

 

En liten grön planta kinesisk salladskål.

Salladskål växer otroligt snabbt när den kommer i jorden. Trots att det bara gått några dagar sedan bilden togs har plantorna nästan fördubblat sin storlek.

 

Eftersom pak choi frös bort står nu kinesisk salladskål i raden. Plantorna såddes i mars i det andra tunnelväxthuset. Det är inte säkert att de utvecklar fina huvuden, de är lite känsliga för kyla och kan lätt gå i blom på våren. Vi får se. Jordlopporna är väldigt aktiva här. Jag lyckas hålla koll på plantorna genom att gå ut med pannlampa när det blivit mörkt och klämma dem. På natten är jordlopporna såsiga och hoppar inte alls iväg så snabbt som på dagen.

Bäddarna är som sagt gödslade med bokashi-kompost. Jag har också vattnat en gång med kissvatten, men nu får plantorna stå utan gödning ett tag eftersom jag snart tänker börja skörda sallaten.

 

En fin plantering med gröna växter i olika nyanser.

I raderna mellan grönsakerna är det lätt att lägga ut blå snigelpellets för att bekämpa sniglarna. Jag har också sett till att inte ha träsarg runt bädden för att lättare ha koll på hur sniglarna kommer in i tunnelväxthuset och kan knipsa dem redan då.

 

Tunnelväxthusen är mina största problemområden när det kommer till mördarsniglarna. Bägge tunnlarna ligger i tomtgränsen mot betesmark. Härifrån väller sniglarna in. Jag försöker att kolla tunnlarna varje kväll, med pannlampa. Jag har också strösslat ut gott om snigelpellets, blå korn, tidigt, tidigt på våren. Förhoppningsvis har en del sniglar strukit med där. Nu har jag bara hittat ett fåtal fullvuxna sniglar, men en hel del mindre snigelbebisar. I veckan ska jag vattna med nematoder, det ska jag skriva mer om då.

 

Tunnelväxthuset sett från ingången, med sallatsbädden till höger och potatisbäddarna i mitten och till vänster.

Planteringen ser inte så maffig ut på håll kanske, men är ett jättefint sätt att odla tidig mat i tunnelväxthuset.

 

Förutom de här tre prydliga raderna så växer i tunnelväxthuset den tidiga potatisen 'Orla' och lite övervintrad purjolök. Hundratals kålplantor står också på tillväxt här. De börjar jag plantera ut i trädgården på fredag.
/Sara Bäckmo

17. maj 2017