Överlevde schalottenlöken vintern? - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Överlevde schalottenlöken vintern?

Att sätta schalottenlök på hösten, som övervintrar under snön, hör inte till något jag provat tidigare. Nu tittar all lök upp ur jorden och ser ut att ha övervintrat mycket fint.

En bild tagen något underifrån som visar grön blast som skjuter upp ur jorden, med ett rött hus i bakgrunden.

De täta tuvorna av blast som växer upp är typiska för schalottenlök, som ju ska bilda flera lökar ur varje sättlök.

 

I höstas petade jag ner mängder med bananschalottenlök. Det har jag aldrig gjort på hösten. Anledningen var att jag helt enkelt läste i sortimentslistan hos det företag jag brukar köpa sättvitlök att bananschalottenlök passar fint att komma i jorden på hösten, övervintrar där och ger fin skörd året därpå.

Oj! För mig som älskar sena höstsådder och vintersådder - allt för att spara tid på våren - gick förstås igång och köpte på mig ett ordentligt lager av sorten 'Longor'. Läs om detta i tidigare inlägget Att sätta lök på hösten.

Det är spännande att se hur det här fungerar. För OM det fungerer är bananschalottenlök något av det jag kommer att odla massor av framöver. Allt som skapar tid till annat på våren är välkommet. Dessutom är ju schalottenlök supergod att använda i matlagningen!

 

Senare grodd
Under senvintern har vitlöken glatt tittat upp ur jorden, men schalottenlöken i bädden bredvid har dröjt med sin entré. Jag har lyft lite på lövtäcket över bädden då och då för att se hur det ser ut, försökt pilla lite och se om lökarna möjligen ruttnat. Men förutom en ynka lite lök som skjutit blast under löven syntes ingenting och ingenting.

Men sen en dag tittade allt upp över ytan nästan samtidigt! Jag blev jätteglad! En hel bädd full med lök, som dessutom växer upp mycket tidigare än den som sätts på våren. Knubbig fin blast som verkligen ser frisk och grön ut. Ljuvligt!

Förutom den här bädden, där löken samsas med fyra små plantor blåbärstry som håller på att växa upp till en häck, har jag också satt lök i en smal bädd utanför tunnelväxthuset. Där får den samsas med jordgubbar. Vad jag kan se har alla sättlökar där grott efter vintern, även om de just i den bädden tryckts upp något av tjälen och står blottade ovanför jorden på ett annat sätt än i andra bädden. Det är därför jag gärna täcker med lite löv när jag sätter vitlök på hösten.

 

Närbild på planteringen med tre rader lök över bädden.

I stort sett varenda sättlök har tittat upp ur täcket med löv som ligger över jorden. Jag är mycket nöjd.

 

Väntar på skörd
Schalottenlök är en av våra godaste matlökar. Underbart mild och fin i smaken och bra utdelning av många lökar från en ynka sättlök. På ett ställe har jag i och för sig läst att just bananschalottenlöken endast utvecklar två lökar från varje lök och kan ärligt talat inte minnas hur den betett sig när jag odlat den tidigare.

Det är lätt att se försprånget bananschalottenlöken som sattes på hösten har jämfört med annan sättlök. I år odlar jag bara potatislök (som är en annan typ av schalottenlök) från sättlök och sår övriga sorter från frö. Potatislöken kom i jord för bara några dagar sedan och har således inte ens börjat gro. Anar därför att bananchalottenlöken har ett rejält försprång.

Nu är det bara att vänta. Jag ämnar börja skörda färska lökar så snart jag tycker att de kommit upp bra i storlek, men också avvakta skörd för att lagra.

 

Bild på bädden sett från lågt perspektiv, med lök och en liten bärbuske bredvid varandra.

Löken fyller ut en bädd som jag också odlar blåbärstry i. Den vätter mot betehagen och ligger i full sol, det gillar lök.

 

Buskarna av blåbärstry som sitter i ytterkanterna på den här och intilliggande bäddar är sticklingar tagna för två år sedan från andra buskar i trädgården. De växer mycket fint och började blomma i april. Blåbärstry är ett tidigt bär i trädgården och ett av bären som barnen gillar bäst. Vill du veta mer om hur jag tar sticklingar så visar jag det i videon Ta sticklingar av blåbärstry.

 

Sammanfattningsvis. Jag kunde inte valt en bättre vinter att testa sätta lök på hösten. En lång, kall och snörik vinter har varit ett bra klimat att pröva egenskaperna på. Vintertestet har bananschalottenlöken klarat galant och jag gissar att skörden kommer att bli bra. Just nu är jag nyfiken på hur mycket tidigare den höstsatta löken blir jämfört med lök som sätts på våren.
/Sara Bäckmo

03. maj 2018