02. juli 2015

Övervintra kronärtskocka på friland

De pampiga tistelväxterna ger ett exotiskt intryck i både köksträdgården och i blomsterplanteringar. De är lätta att så - men visste du att du kan övervintra kronärtskocka och få större plantor året efter?

Så här ser en kronärtskocka ut som övervintrat. Bilden är tagen i maj. Plantan är mycket, mycket större än de som sått samma år.

 

OBS Inlägget är från juli 2015

Ofta odlar vi kronärtskocka som ettårig trots att den i länder med mildare klimat övervintrar som vilken annan perenn som helst sår vi nytt varje år, precis som släktingen kardon. Det finns en kronärtskocka som anges vara härdig, 'Herrgårds'. Den förökas genom att plantor delas och kan vara svår att få tag i.

Min syster, som odlar på Irland, tipsade mig om att prova att övervintra den sort jag frösådde för några år sedan, 'Green Globe'. När plantorna vissnade ner på hösten kupade jag dem ordentligt och täckte med löv och halm. Och se på sjutton. Trots en bitande kall vinter med lång kylperiod överlevde alla sex plantor jag täckt och gav skörd året efter. Nu har samma plantor övervintrat tre år. Sorten är 'Green Globe', som enligt många inte alls kan övervintra i Sverige.

 

Större plantor år två

Frösådda kronärtskockor blir vackra plantor redan säsong ett. En planta ger en stängel med 3-5 skockor på eller nåt sånt. Men en övervintrad planta delar sig i flera, där varje del av plantan sätter en stängel med flera skockor. Skörden blir liksom plantan större. Och ju större planta desto vackrare med sina silverglänsande blad. Med många blomknoppar (de som skördas för att äta) kan jag låta några gå upp i blom. De blir vackert lila, enorma tistelblommor.

 

Övervintrad kronärtskocka med en vackert lila knopp.

Övervintrad 'Violetta di Chioggia' med knopp i juni.

 

En lila blommande kronärtskocka.

Så här ser kronärtskocka 'Violetta di Chioggia' ut när den blommar. Otroligt vacker!

 

Förra året odlade jag en för mig ny sort, den lila 'Violetta di Chioggia'. Den stod på en knepig plats och gav ingen skörd. På hösten flyttade jag dem, täckte och glömde bort dem. I år tittar de upp och har redan en liten lila juvel på gång.

Så om du odlar kronärtskocka i år finns det alla anledning att prova att övervintra plantor. Förutom att plantorna blir större år två och tre så startar också tillväxten mycket tidigare. Så fort marken är varm nog sätter bladen igång att växa. Mina övervintrade plantor är långt mycket större än de som är frösådda.

 

Vintertäcke av halm eller löv

För att övervintra plantor ser jag först och främst till att hålla dem friska och fina under tiden de växer. Mycket näring och fukt. Täckodling är super. När frosten kommer vissnar bladen ner och då klipper jag bort dem. Jag klipper också ner stänglarna till 30-40 cm över marken. I någon bok läste jag att stänglarna funkar som luftrör ner till rötterna. Sedan kupar jag plantorna med jord en bit upp längs stängeln. Helst tar jag en hink jord eller två från annan plats i köksträdgården så jag inte behöver nalla av den jord som ligger över plantans rotsystem på växtplatsen, den behövs ju för att skydda rötterna på plats.

 

Frost över köksträdgården, vissna grönsaksplantor.

Kronärtskocksplanteringen i december 2014 när första ordentliga frosten kommit.

 

Därefter lägger jag ett tjockt lager halm eller löv över plantan. Ett år byggde jag som ett litet hus av pallkragar över plantorna, två i varje krage, och täckte hela rasket med en plast när det var riktigt kallt på vintern.

 

En odlingsbädd täckt av ett tjockt lager halm.

Ett tjockt lager halm över kronärtskocksplantorna skyddar rötterna från att förstöras av tjälen.

 

Det är inte ett särskilt svårt jobb att förbereda plantan för vintern. Det svåraste är att hålla fingrarna i styr på våren. Det är så roligt att pilla bort halmen och se hur många som har överlevt. I det där pillet är det lätt hänt att de ömtåliga bladen som börjar sätta fart under det skyddade täcket skadas. De av mina plantor som inte klarat vintern har dukat under efter det att jag kikat lite för noga.

Du som odlar i ett väldigt milt klimat kan antagligen övervintra kronärtskockor utan att täcka någonting alls. Jag odlar i zon 3 och har stundom riktigt kalla vintrar, så jag tar det säkra före det osäkra och täcker.

I köksträdgården odlar jag kronärtskockorna tillsammans med gräslök och slingrande rosa krassen 'Purple Emperor' som precis börjar slå ut. Ljuvlig. Jag älskar blommor bland grönsakerna.
/Sara Bäckmo

19 svar till “Övervintra kronärtskocka på friland”

 1. Elisabet Otterstedt skriver:

  Hej,
  kul att läsa att du lyckats övervintra skockorna i flera år!

  Jag har själv provat både med, dock utan lycka. I år har jag nya fröplantor, och det kan ju vara kul att försöka övervintra dem.

  Hur tjockt är "ett tjockt" lager halm? Tjugo centimeter? Femtio? Sjuttio? Och hur får du halmen att stanna på plats, utan att blåsa bort? Skyddar du marken från vinterblöta runt skockornas rötter på något vis?

  När om våren tar du bort halmlagret igen? Februari, mars, april? Styr du efter mängden dagsljus, eller temperatur?

  Hälsningar Elisabet i Flyinge (Skåne)

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Elisabet,
   I Skåne borde kunna övervintra i princip alla kronärtskockor =) Prova igen!

   Jag odlar ju i zon tre har något kallare vintrar än du. Så efter att jag kupat lägger jag på kanske 20 cm täckmaterial. Jag har inte skyddat rotsystemet på annat sätt än kupning och täckning. Men så står de också i jord som inte är så hårt packad.

   Jag har aldrig något problem med att halm blåser bort. Den brukar packa ihop sig och ligger som en fin matta efter några veckor. Men om jag råkar täcka när det väntas blåsväder lägger jag på en lastpall, stege eller nåt annat som håller den på plats.

   Det är utetemperaturen, både dag och natt, som styr när jag tar bort täcket. I vår var det sent. Jag tar bort det lite pö om pö för att inte chocka plantan. Ganska snabbt under våren ser jag, när jag pillar lite under täcket, att det är nya blad på väg upp. De behöver skyddas lika mycket som exponeras för temperaturer och ljus. Det är lite som trädgårdens små vårbebisar.
   Lycka till!
   Hälsningar Sara

 2. Tomas Ahlberg skriver:

  Hej,
  Planterade en planta Herrgårds förra året och den blev stor och pampig och gav flera fina skockor, om än inga jättar. Klippte ner och täckte med täckbark, jord och ett ca 20 cm lager halm, så jag tror inte den frös särskilt i vintras (inte mycket till vinter i Alingsås). Men kanske var det för blött för den för den visade tidigt ett par blad och jag trodde den skulle komma igång, men ingenting hände. Gröna blad som inte växer, de är fortfarande lika små.. Så kan det gå. Hoppas hitta en ny planta och plantera, men det får kanske bli nästa år. (Ekoplantan sålde plantor på postorder förra året, kanske i år?)

 3. Tomas Ahlberg skriver:

  Hej,
  Planterade en planta Herrgårds förra året och den blev stor och pampig och gav flera fina skockor, om än inga jättar. Klippte ner och täckte med täckbark, jord och ett ca 20 cm lager halm, så jag tror inte den frös särskilt i vintras (inte mycket till vinter i Alingsås). Men kanske var det för blött för den för den visade tidigt ett par blad och jag trodde den skulle komma igång, men ingenting hände. Gröna blad som inte växer, de är fortfarande lika små.. Så kan det gå. Hoppas hitta en ny planta och plantera, men det får kanske bli nästa år. (Ekoplantan sålde plantor på postorder förra året, kanske i år?)
  Det är så inspirerande att följa dig och ta del av dina tips! (Gärna mer om hur du hinner med allt -,-)
  Hälsningar
  Tomas

 4. Anna skriver:

  Va kul att jag hittade det här inlägget. Hadebrstämt mig för att försöka få tag i en herrgårds men då vet jag att det finns andra alternativ om det inte går att hitta.

 5. Karin skriver:

  Tänkte odla mina frösådda plantor i pallkrage alternativt i spannar. Några erfarenheter eller tips ang detta? Om jag odlar i spann blir det ju lättare att övervintra frostfritt, men spannen blir kanske för liten för plantan år 2? Tar tacksamt emot tips!

 6. Anna Carlheim skriver:

  Hej!
  Varför får jag inga stänglar på mina kronärtskockor. Det är bara blekgulgröna blad utan stängel. Satte fröna tidigt på våren som man ska. Har jag gödslat för lite? Är det för sent för plantan nu?
  Det har ju regnat mycket på senaste tiden.
  Hade sett fram emot att skörda dessa delikatesser nu i höst.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det har varit ett svårt år för kronärtskockor på sina håll. De gillar varm och näringsrik jord. Utan mycket gödsel/täckmaterial blir det ingenting alls. Prova igen nästa år! /Sara

 7. Emma skriver:

  Du skrev att du flyttar kronärtskockor ibland? Är nu( slutet på september/ efter skörd) en bra tid att flytta eller väntar du lite till med det? Hur känsliga är rötterna? Om man råkar komma åt dem vid flytt, menar jag? Funkar ensilage som skydd/täckning eller vlor det för kompakt?

 8. Yorcka Tall skriver:

  Jag som trodde att jag hade läst allt om dig. Blir så glad att hitta detta nu. Jag kommer att prova detta år, jag har fyra plantor kommer inte ihåg vad den heter. Jag vill fråga, kan jag flytta de nu? Jag har de i en pall krage men vill göra det lite mer plats eftersom de blev så stora. Tack för allt inspiterande idéer och en fantastisk bok. Yorcka

 9. Elisabeth Dahlin skriver:

  Min dyrinköpta (lilla) Herrgård orkade inte leva i zon 1 (2016) men skam den som ger sig! Så på vintersemester i Spanien ramlade jag över ett krukat, kraftigt exemplar (okänd sort) på en marknad. Den emigrerade i januari 2017 till Sverige. Pysslades om hemma i orangeriet på Donsö - vid delning blev det 5 plantor innan den omsorgsfullt planterades ut i den halmtäckta soliga rabatten. 3 plantor gav skörd samma år❣️ Vintertäckning enligt Saramodellen (utan pallkragehus) och HURRA 2 plantor överlevde relativ tuff vinter 2017/2018❣️I år var våren extremt kall men sommaren desto hetare och jag lät 2 frukter gå i blom och de pryder just nu min trädgård?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det låter helt fantastiskt Elisabeth! Och blommorna är ju bara de finaste. Lycka till med årets övervintring!

 10. […] Läs mer om kronärtskocka: Övervintra kronärtskocka på friland […]

 11. Kerstin Borg skriver:

  Spännande, då ska jag verkligen testa i år, att övervintra. Har 4 st.

 12. Ulla Söder skriver:

  Hej Sara!
  Snart dags att täcka våra frösådda kronärtskockor som inte gett några skockor i år (år1). Vad tror du om markväv över halmen? Sedan ev plast... De vill ju inte stå fuktigt, har jag förstått. Vi håller tummarna att de klarar sig i Uppsala zon 4 men har nog zon 3 vid växtplatsen.

 13. Margita Krätzer skriver:

  Köpte två plantor i Tyskland i våras. Båda planterades i krukor, men efterhand trivdes de inte. En dog och en omplanterade jag i rabatten. Nu, 15 oktober, har den växt till sig, är stor och grön, och har inte visat tendens till att vissna trots två frostnätter. Ibland får den lite bokashivatten. Tänker vänta att täcka den tills vädret blir sämre. Men den står ganska bra i en hörna mellan hus och altan, så där blir inte så kallt som på friland. Tror att vi ligger mellan växtzon 2-3. Men vi kan ha rejält kallt trots det. Nu försöker jag odla Bornholmsfikon ute.

 14. […] Läs mer: Övervintra kronärtskocka på friland […]

 15. Charlotte Scocco skriver:

  Hej, jag letar febrilt efter någon som säljer plantor av Herrgårds Kronärtskocka. Några tips?
  Hälsningar
  Charlotte

 16. Jennie skriver:

  Hej!
  Jag älskar kronärtskockor och har försökt odla i flera år men får aldrig till det och inte heller övervintring. Lyckades bara förså och få en enda planta från januari i år som jag nog vårdade lite för länge innan jag planterade ut. Tog chansen att så på växtplatsen också och har nu 13 jättefina lika stora plantor men bara blad trots gödsel och tång x4ggr och x-antal ggr gödsel vatten så lär nog inte bli några blomstänglar i år heller.
  När jag nu hittade detta blir jag nyfiken på att försöka övervintra igen när de är så många. De står i en upphöjd 3-kants bädd med diken längs 2 sidor mitt ute på en åker zon2. Hur mycket kupar du dina? Täcker du plantans tillväxtpunkt helt med jord eller lämnar du som en krater precis runt växtstället? Kan brunnen kogödsel med ett tjockt lager hö och avtrimmat gräs fungera som täcke eller blir det för näringsrikt och packar sig för tätt även om jag kör ner plaströr intill plantan? Jag vill så gärna lyckas någon gång.
  Med vänliga hälsningar
  Jennie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *