Övervintra mangold - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Övervintra mangold

Har du provat att övervintra mangold? Den tvååriga växten övervintrar ganska lätt och kan i bästa fall ge skörd både under vintern och tidig vår. Här visar jag övervintrande mangold i årets odling.

Nu är det december. I många avseenden är starten på den här vintern suverän. Alla grönsaker jag ska övervintra, har etablerat sig så fint och jag ser till och med vissa som börjar skjuta nya blad. Underbart!

På några platser i tunnelväxthuset har jag satt mangold. Det här är en växt som enligt mig är ett ganska säkert kort på skyddade växtplatser, som i växthus, tunnelväxthus eller pallkragar med lock. Här i zon 3 övervintrar de fint och hinner ge en lagom stor vårskörd innan de blommar.

 

Mangold som står tätt på planteringsplatsen.

Många små plantor av mangold, uppgrävda från friland och planterade i tunneln för att övervintra.

 

I planteringen ovan står sorten 'Zilver 2'. Alla de här plantorna är uppgrävda från friland, där de dessvärre vuxit otroligt dåligt eftersom de skuggats helt av en växt som blev väldigt mycket högre än väntat. Jag har tagit bort nästan alla blad vid flytten så att plantan koncentrerar energin på att etablera sig, istället för att ta hand om en massa blad. Det är små, små blad på väg upp redan. Eftersom det är så sent på året räknar jag inte med att det blir något att skörda, men med en enkel fiberduk över under kylperioden kommer de flesta plantor att överleva vintern.

 

Två plantor mangold mellan nerfallna löv.

Den spenatlika 'Perpetual Spinache' har ganska små blad som inte är lika kraftiga som andra sorters mangold.

 

Under ett persikoträd har jag satt ut sommarsådda pluggplantor av sorten 'Perpetual Spinache'. Den här sorten tycker jag är jättefin! Den har spädare blad än till exempel min favorit 'Fordhook Giant' och är mer som en spenat. I vinterodlingen har den en självklar plats eftersom min erfarenhet är att den är lite mer tålig för kyla än andra sorter. Bladen håller sig fräscha länge. Dessvärre fick de en lite taskig start i somras, med alldeles för lång tid i pluggbrättet innan de planterades, så de har inte kommit så långt som jag önskat. Det blir inga stora skördar till pastasåser eller liknande under vintern, men väl ett underbart tillskott i sallader och en större skörd sedan under våren.

 

Närbild på en planta med späda nya blad.

Fastän det är december ser nya blad dagens ljus, men nu är det nog snart slut med tillväxten. Dagarna är mörka.

 

Varför håller jag då på att gräva upp, plantera om, så nytt och övervintra? Varför inte bara så nytt till våren? Jo, om jag kan övervintra plantor, och inte då bara mangold förstås, så är de etablerade och klara i jorden när den värms upp till våren. I februari kan det en solig dag vara 20 grader varmt i tunnelväxthuset och med strålande vintersol utomhus börjar till exempel bladgrönsakerna att växa. Då kan jag börja skörda och hinna med mängder av blad innan plantorna blommar i april. Att övervintra mangold ger alltså en utökad skördeperiod på flera månader. Särkilt på tidigt på våren är det välkommet eftersom det inte finns så mycket annat att skörda just då.

I videon nedan kan du se sallat som övervintrade förra året och hur otroligt stor skörden blir från plantor som redan är etablerade när vårvärmen kommer.

 
 

Det är inte för sent att gräva upp mangold och flytta, om du har plantor kvar. Det går också bra att klippa ner plantor på friland och försöka täcka med till exempel löv och en markväv för att skydda lite extra. På våren tas täcket bort och bladen kan börja växa.

Lycka till!
/Sara Bäckmo

01. december 2017