Övervintrar kronärtskocka i krukor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Övervintrar kronärtskocka i krukor

Min önskan är att de här plantorna av kronärtskocka ska ge stor och fin skörd nästa år. Förra sommaren var så torr att det inte blev något alls, men jag räddade plantorna till krukor och har nu bäddat in dem för övervintring.

Ett tunnelväxthus med en jordbädd och en back kronärtskockor bredvid.

Här i tunnelväxthuset i bädden till vänster ska kronärtskockorna övervintra.

 

Sommaren 2018 hade varit kanon för kronärtskockor. Om jag bara hade vattnat. Men eftersom vi hade problem med vatten i brunnen var det inte att tänka på. Jag som storsatsat och odlat upp massor av fina plantor! De grävdes istället upp och sattes i kruka under sommaren och min förhoppning var att jag ska kunna övervintra plantorna och få riktigt stora exemplar till nästa år.

 

Läs mer: Plantera kronärtskocka i kruka

 

Nu är det gjort. Alla krukodlade kronärtskockor från sommaren har överlevt, utom en som ser ut att ha dukat under efter något slags angrepp. Svep över bilderna nedan med markören för att läsa hur jag gjort.

 

Ett dike är grävt mitt i jorden.

Mitt i bädden har jag grävt ett smalt dike, som är lika djupt som krukorna. Kronärtskockor har stort och djupt rotsystem så krukorna är väl tilltagna.

 

Sara sätter ner plantorna i diket.

Plantorna sätts ner tätt i diket som jag grävt.

 

Sara håller en stor kruka med en kronärtskocka.

Några dagar innan har jag vattnat plantorna. Jag vill att de ska stå i jord som är fuktig, men inte blöt. Och absolut inte torr, eftersom det inte når något regn eller snö under vintern.

 

En bild som visar hela planteringen med flikiga kronärtskocksblad som tittar upp ur jorden.

När alla plantorna är i diket har jag skopat upp jord runt och över dem. När vintern kommer ska jag också lägga på löv.

 

Jag har ingen extra värme i tunnelväxthusen, men påfrestningarna från väder och vind är mindre i den skyddade miljön än utomhus under vintern. Jorden kan förstås frysa, men det blir ingen tjäle på samma vis som ute. Eftersom jag ämnar skydda med ett ordentligt lager löv efterhand det blir kallare finns ingen större risk att rotsystemen fryser sönder. Men, man ska förstås aldrig säga aldrig...

 

Läs mer: Övervintra kronärtskocka på friland

 

Kronärtskockor som övervintrar och växer vidare efter vintern blir stora och kraftiga. Plantorna har oftast bara en enda stängel år ett, men får kanske tre stycken år två. Och ännu fler efter det. Varje stängel får tre-fem kronärtskockor, om de har gott om näring och fukt i jorden förstås, så det kan verkligen löna sig att satsa på att övervintra. Kanske har du något exemplar du kan prova att övervintra med?
/Sara Bäckmo

12. november 2018