På våren delar jag gräslök - Sara Bäckmo
Stäng menyn

På våren delar jag gräslök

Det behövs inte mer än några enstaka dagar med mildväder innan gräslöken bestämt tittar upp ur marken. Jag har inspekterat en del av de små plantorna jag satte förra året och det mesta ser fint ut.

Gräslök är en växt som vi kanske främst odlar för att använda som dekoration vid olika högtider. Men om vi ser bortom den användningen och istället vågar oss på lite experiment kan vi upptäcka att gräslök kan bli en riktig kanongrönsak, särskilt tidig vår när det inte finns så mycket annat att skörda.

I veckans klipp visar jag hur enkelt det är att föröka plantor och så berättar jag lite om hur vi använder den:

 

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,65253" yot yod yos ]

Har du svårt att se klippet i spelaren ovan kan du istället titta på YouTube: Dela gräslök och få fler plantor.

 

Förslag på mat med gräslök
Under fliken Skillnadens mat finns flera exempel på maträtter med gräslök i. Till exempel:
Laxpasta med gräslök
Gratinerat mos med gräslök
Lunchpasta för varma dagar
Kall sås med kinesisk gräslök

Under vinterhalvåret äter vi inte jättemycket gräslök eftersom vi har gott om annan lök då. Men jag ser alltid till att frysa en ordentligt stor påse för att kunna norpa en näve till soppa, omelett eller annat när andan faller på. Lättast för att frysa gräslök är att skörda löken, som jag visar i klippet nedan, och rensa bort krafset. Sedan hackar/strimlar jag löken fint och lägger i en fryspåse. Den luftiga löken är enkel att ta ur påsen när det behövs. På samma sätt fryser jag annan typ av lökblast och purjolök.
/Sara Bäckmo

 

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46587" yot yod yos ]

 

03. mars 2016

5 svar till “På våren delar jag gräslök”

 1. Hanna skriver:

  Hej!
  Tack för tipset att dela gräslöksplantorna. Det ska jag göra. Hur pass långt gången behöver våren vara när jag gör det? Odlar i son tre men vi har snö nu....

 2. Mia skriver:

  Tror du att det går bra att dela gräslöksplantor nu i juli?

 3. Nina Carlsson skriver:

  Hej!
  Som liten sa mamma att man inte skulle använda blomstjälkarna till gröslök.
  Hur gör ni?

 4. Kristina skriver:

  Tycker att blomstjälkarna blir "träiga" och fryser inte ner dom.

 5. Lars-Gunnar Frisk skriver:

  Det är väl bara att smaka på en blomstjälk så har du svaret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *