23. mars 2016

Påhittig mat med hemodlat

Jubel och hurra idag över en liten skörd som ger stora smakupplevelser. Jag älskar att äta mat som kommer från vår trädgård!

Jag kan inte låta bli att kort spinna vidare på en av dagens bilder på Instagram - den med spenat och vitlöksblast skördade till vår kvällsmat - för jag blir så himla entusiastisk inför alla möjligheter som vårt trädgårdsskafferi ger i köket. Det är verkligen stora och värdefulla insikter om mat och matlagning som kommer ur köksträdgården. Nästan gratis. Det är inte alltid det största och fläskigaste utbudet som är det bästa. Vi är rasande kreativa med det lilla som råkar finnas.

Så här tidigt på våren är förstås utbudet ganska skralt. Det blir mer och mer att skörda allteftersom. Men redan med det lilla som finns går det att trolla fram fantastiskt god mat.

 

En hand håller spenatblad och vitlöksblast.

Här är bilden på nyskördad spenat och vitlöksblast från tunnelväxthuset idag.

 

Idag har jag alltså skördat ett litet fång superläckra spenatblad (från plantor som övervintrat i tunnelväxthuset och nu växer så det knakar) samt en liten knippe vitlöksblast (också den från lök i tunnelväxthuset). Dessa strimlas fint och blir tillsammans med skivad lök, rökt skinka, ost och grönsaks-/vitlökssalt pålägg på de varma mackor vi äter ikväll. Det doftar just nybakt bröd i hela huset - min man bakar fantastiskt gott bröd. Och jag ska snart gå ut och hämta in morötter (övervintrade på växtplatsen på friland) till de morotsstavar barnen älskar att knapra på.

Om vi hade utgått från grönsakerna i butikshyllorna när vi handlat ingredienserna hade våra varma mackor aldrig toppats av vitlöksblast. Vet du hur gott det är? Och färsk spenat. Ahhhhh.

 

Skörden styr ingredienserna i maten
Många gånger planerar vi veckans mat med ganska enkla basrätter, som fiskbullar, soppa, köttgryta eller annat, utan att specificera exakt vilka ingredienser som ingår. De plockar vi helt enkelt ihop utifrån vad som råkar finnas. Vi hämtar råvarorna ur frysen, förråden inomhus eller direkt ur landen. Det tar ett tag att vänja sig vid det sättet att laga mat, men det är så roligt.

Förra året lyckades jag samla alla våra matlistor (utom en) under perioden maj-december. De finns att läsa här om du är nyfiken på hur vi anpassade matlagningen efter utbudet i köksträdgården: Skillnadens matsedel. Och vill du veta mer om just de övervintrade spenatplantorna kan du kolla inlägget: Grönt att skörda mitt i vintern.

Ja. Det var ett litet skriftligt glädjeskutt över dagens skörd och kulinariska upplevelser. Hoppas att du också har någon skörd att glädjas åt, nu eller snart!
/Sara Bäckmo

 
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *