Paprika för frilandsodling - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Paprika för frilandsodling

Jag planerar för en hel bädd paprika på friland. I köksträdgårdens varmaste läge hoppas jag att sorterna jag valt med omsorg ska trivas. Nya frön är köpta och jag börjar så om några veckor.

En liten planta med orange paprika.

En orange liten paprika på låt planta - perfekt för frilandsodlingen. Den här växte i en bädd längs vår södergavel tillsammans med många andra plantor, sommaren 2016.

 

Utan att ha den blekaste aning om hur det här odlingsåret blir drömmer jag mig bort och planerar för mina odlingsbäddar. Jag har en upphöjd bädd i mycket bra läge vid stenmuren som jag inte vetat vad jag ska använda till i år. Den är nämligen täckt med ull, vilket gör att kvarterets huvudgröda rotsaker inte lämpar sig så bra. För att så i bädden med ull skulle jag i så fall behöva ta bort ullen eller lägga strängar av jord på ullen, vilket i det här fallet skulle vara en dålig idé. Det är trädgårdens varmaste plats och jorden skulle torka ut på nolltid.

Det fiffiga med den här bädden, förutom det uppenbara att den är täckt med ull och alltså kommer att hålla fukten hjälpligt bra i sommar, är också att jag förra året lade en droppslang under ullen som en extra beredskap den överjävligt torra sommaren 2018. Jag tror att ullen tillför en hel del näring till jorden, så både gödning och fukt lär vara en superkombo också för detta år.

Hela bädden är cirka sex meter lång och knappt en meter bred. Den är djupgrävd och väl gödslad med mycket växtmaterial som är nergrävt senaste åren. Kombinationen av djup och väl gödslad jord gör att jag kan odla ganska tätt.

 

En lång odlingsbädd framför en vacker stenmur.

Den här fina bädden tror jag skulle passa perfekt för paprika i år. Läget är varmt och skyddat bakom både stenmur och staket.

 

Läs mer om arbetet med den här bädden förra året i länkarna nedan. Jag sådde först sommarblommor - hela sådden torkade ut i juni. Då täckte jag med ull och satte på vinst och förlust ut majs. Den växte kanon i ullen och gav förvånande fin skörd i september.

Vår: Min blomsterbädd vid stenmuren
Sommar: Täckodla med ull

 

 

Ett litet barn sitter och äter små paprikor i köksträdgården.

Sommaren 2014 var Alba 2 år och då hittade jag henne ofta vid en hel bädd paprika där hon satt och smaskade.

 

Paprika på friland

Nu blir det en hel bädd med paprika på friland i år! Eftersom jag har vattenförsörjningen på plats redan och ett väldigt skyddat och fint läge, med absolut toppenfin jord, vågar jag välja den här lyxgrönsaken och odla den på friland. Jag odlar i zon 3, så det är inte helt självklart. Men jag har odlat paprika på friland tidigare och fått väldigt fint resultat. Plantorna är krångliga att dra upp inomhus och kräver rejäl passning och omplantering några gånger för att bli bra. Men väl ute på friland sköter de sig själva och behöver inget särskilt.

Senaste gången jag valde paprika till stora köksträdgården var 2016 och då var det mestadels plantor med små frukter som jag odlade. I år har jag tänkt annorlunda.

 

Läs mer: Kolla paprikans utvecklingstid

 

Jag har redan en hel del paprikafrön hemma men har också köpt några nya sorter. Hos Runåbergs Fröer köpte jag 'Ferenc Tender', 'Yesil Tatli', 'Lipstick' och 'King of the North'. Alla beskrivs som tämligen tidiga sorter, som kan passa att odla på friland också i vårt klimat. Av dessa är det endast 'Ferenc Tender' jag provat odla tidigare.

En av mina favoritsorter av paprika är en liten ungersk gul paprika med mycket små frukter. Den har gett fint resultat tidigare på friland och ska också få växa här. Förra året provade jag också sorten 'Takila', med små avlånga orangea frukter, och jag tror att den skulle passa med. Den milda chilin 'Lombardo' som fullkomligt sprutar ur sig frukt, som är mer som en smal avlång paprika, kommer jag också att odla.

 

Väljer sorter noga

Till frilandsodling av paprika försöker jag att titta särskilt på sorter som beskrivs kunna växa och ge resultat på friland. Vissa sorter beskrivs kunna växa bra också i kallare klimat och det är det som är viktigt för oss i Sverige, särskilt om vi köper sorter från andra länder där det är varmare. Dessa sorter hinner kanske inte ens blomma utomhus i Sverige, så det är ju inte lönt att satsa på. Till exempel vill jag gärna odla de läckra sorterna 'Marconi Rosso' och 'Yolo Wonder', men det gör jag i tunnelväxthuset istället.

Något annat jag brukar titta på när jag väljer sort är höjden på plantorna. Jag vill ha små, kompakta plantor på friland. Det finns bra sorter som ger stor skörd från plantor bara 40-50 cm höga, perfekt för friland i ett skyddat läge. 'Yesil Tatli' är dock en betydligt högre sort, men den chansar jag ändå på eftersom den beskrivs så fint för friland.

 

Sådd i februari

Jag har redan gjort en sådd av paprika för odling inomhus under våren och jag väntar till februari med att så sorterna till friland. I en bädd som är sex meter lång räknar jag med att jag kanske behöver starta med drygt tjugo plantor. Några kommer garanterat dö i angrepp av löss eller annat innan det är dags att sätta ut.

Ett sista paprika tips: Många sorter av paprika är ljusgroende och ska inte täckas med en massa jord. Läs noga på beskrivningen innan du sår, så du inte sumpar värdefulla fröer.

 

En skål med många gröna smala paprikafrukter.

'Lombardo' är egentligen en chili, men helt utan hetta. Den är otroligt rikgivande och har vuxit mycket bra på friland i min trädgård.

 

Redan nu när jag precis gjort fröbeställningen gottar jag mig i föreställningen om hur bädden kommer att se ut i augusti. Jag har alltid stora förhoppningar när jag planerar. Nu hoppas jag innerligt att sommaren åtminstone inte blir kallare än vanligt, för då blir det nog ingen paprikaskörd att tala om på friland. Men om det bara blir varmt, så ska jag nog lyckas ordna både fukt och näring till plantorna. Håll tummarna!
/Sara Bäckmo

 

 

02. januari 2019

7 svar till “Paprika för frilandsodling”

 1. Sara i Lule skriver:

  En supergod och rätt liten paprika som borde gå bra är Hamik! Jag har den själv i växthus, men zon 6-7 är ju en lite annan grej... Otroligt god och rikgivande och blir inte så hög. Tips!

 2. Sandra Grönkvist skriver:

  Hamik gav mig en jättebra skörd i somras, hade dem i krukor på ett inte helt optimalt ställe bakom huset. Zon 2

 3. Marianne Hermansson skriver:

  Hamik är toppen?

 4. Camilla2 skriver:

  Hur tidigt på vintern kan man så paprika? Bor i zon 1 och har kallväxthus att flytta ut plantorna till när det blir vår.

 5. Jari skriver:

  Hej.

  En fråga.
  När är det lämpligt att plantera ut paprikan? (mitt fall Stockholmstrakten)
  Jag är mest nyfiken på vad natt -temperatur bör vara som lägst för att plantorna ska klara sig?
  🙂

 6. Anna Svensson skriver:

  Undrar ja med ? inväntar svar ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *