Pastörisera äppelmust
Det är lätt att göra äppelmust som kan förvaras länge. Pastörisera musten på spisen och fyll på flaskor. Här är en rapport från vår senaste äppelmustning.

Den vackert orangea musten ser läskande ut och visst gör det sitt till att flaskorna är fina?
I helgen gjorde barnen och jag äppelmust. Det var första gången vi använde den nya äppelpressen, med tillhörande kross. Inte världens lättaste projekt att göra själv med fyra barn. Nästa gång ser vi fram emot mer handkraft och planerar in en ny pressning när Philip är hemma. Men resultatet blev fantastiskt gott. Nu har vi en hel back med ljuvlig pastöriserad äppelmust.
Äppelmust i press
Tidigare har vi bara gjort mindre mängder must hemma i en smidig råsaftcentrifug. Det funkar utmärkt och är ett bra tips till dig som vill prova musta. Jag har också lämnat äpplen till mustning hos vännerna på Rinkaby Gård och fått otroligt lyxig must tillbaka. Läs gärna mer om mustning på två sätt i länkarna nedan.
Äppelmust i råsaftcentrifug
Äppelmustning på Rinkaby Gård
Nu har jag alltså köpt en enkel liten press och en fruktkross för att kunna musta lite mer på hemmaplan. I framtiden hoppas vi kunna musta i större volym tillsammans med vänner, men vi har inte kommit så långt i planeringen än. Då kommer vi att försöka få till maskiner som kräver mindre handkraft, för att kunna jobba snabbare.
Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

Stationen för äppeltvätt var populär bland barnen. Tur det var en solig och fin septemberdag, med tjugo grader varmt.

Krossen var svår för oss att hantera, den halkade bara omkring. Det ser så lätt ut på bild, men kraften vi/jag behövde lägga på maskinen för att veva runt äpplena gjorde att den flyttade på sig hela tiden. Vi behöver hitta en bättre teknik! Jag tar gärna emot tips.

Belöningen! Äppelmusten rinner fint ur pressen, ner i en tratt och vidare till en tiolitersdunk. Musten är jättegod och alla blir glada av det orangea guldet som vi tillverkat själva!
I helgens pressning hade i samlat ihop motsvarande ungefär två trädgårdskorgar med äpplen och fick från det drygt tjugo liter äppelmust. Vi har inga äpplen själva i år på grund av den sena frosten i maj och har samlat på oss lite hos vänner.
Processen såg ut så här
- skölja äpplena i en stor balja
- skära bort skadade delar
- skära i klyftor (annars orkade vi inte dra runt krossen)
- krossa frukten två gånger
- pressa
- fylla på dunkar och låta stå svalt ett dygn
Färsk äppelmust har en hel del klegg i sig som sjunker ner till botten när musten får stå. Jag tycker att det förbättrar smaken. Den pressade musten blir grumligare i färgen än den vi gjort tidigare i juicepress. Jag gissar att det har att göra med hur finfördelade äpplena krossas. Bägge funkar fint. Ju mer finkrossade äpplena är desto mer juice kan pressas ur dem.

Till den här mustningen har jag köpt helt nya glasflaskor, med bred öppning som är lätta att diska.
Pastörisering för lång hållbarhet
Det allra enklaste är att frysa äppelmusten. Den kan läggas i frysen direkt efter att den tappats på burkar eller flaskor eller återvunna mjölkkartonger. Vi har dock ingen plats i frysen till äppelmust. Dessutom ville jag göra små utflyktsflaskor till barnen, som de kan ha med sig när skolan ordnar aktiviteter eller om vi i familjen vill göra något litet extra.
För att lagra must i flaskor behöver drickat först pastöriseras. Det finns flera metoder att göra detta på. En sida jag brukar läsa för att uppdatera mig är från Halfvede Musteri som jag länkar till nedan. Mycket enkel och bra information.
Läs mer: Att pastörisera äppelmust
Pastörisera äppelmust på spisen
Jag häller över musten i den största kastrull jag har, men häller försiktigt så att inte bottengrumset kommer med. Sedan hettas musten upp till 75 grader och står så i 15 minuter. Jag håller koll på temperaturen med en lång termometer.
Ungefär samtidigt som musten ställs på spisen ställer jag in flaskor/burkar och lock i ugnen för att steriliseras. De står på 100 grader i cirka 30 minuter.
Den varma musten hälls på flaskorna direkt och locket skruvas på. Sedan ställer jag flaskorna i en back eller på en bricka, inlindad i en filt. De ska svalna långsamt. Därefter förvaras de svalt, men det funkar också fint i vanlig rumstemperatur.
Det går utmärkt att pastörisera på spisen i en vanlig stor kastrull, men det krävs flera omgångar och ganska mycket tid. Det år vi, äntligen, får mycket äpple kommer jag att köpa ett särskilt kärl för pastörisering, samt en elektriskt uppvärmare. Se länkar nedan.
Pastöriserad must håller sig i minst ett år, ofta längre än så. Jag har på prov sparat flaskor i cirka 1,5 år och de har smakat underbart.

De små flaskorna rymmer 2,5 dl och är perfekta för barnen att ha med på utflykt eller att sörpla till fredagsmyset.
Länkar till inköpsställe
Flera av er som följer undrar var jag har köpt prylarna jag använder till mustningen. Här är en sammanställning av länkar.
Äppelkross
Äppelpress
Råsaftcentrifug
Lång termometer
Fat för pastörisering och förvaring
Elektrisk uppvärmare - doppvärmare
Små flaskor
Stora flaskor

Varje barn har fått tio flaskor must i den här omgången, alla märkta med namn.

Belöningen efter att ha stått ut med en stund då jag fotograferat. Alla mina barn älskar äppelmust och det är extra gott när man gjort den själv!
Den här omgången är i första hand till barnen, så att de ska ha god hemgjord äppelmust till sina utflykter. Av erfarenhet vet jag att det lätt blir tjat och gnat om vem som druckit mest och hur flaskorna fördelas. Det här råder jag bot på genom att redan på förhand dela upp flaskorna. Nu har varje barn tio flaskor var, tydligt märkta med bokstav för respektive namn. Föräldrarna har resten att disponera på bästa sätt.
Om du inte redan provat tycker jag det är hög tid att samla ihop lite äpplen och prova göra en omgång must. Det är inte så svårt som det verkar och du behöver verkligen inte göra en stor omgång först. Prova till exempel två kilo äpplen och se hur det blir. Eller välj päron, det är nästan ännu godare! Garanterat gillar alla i familjen musten och det är en fin upplevelse att göra den goda drycken hemma själv. Lycka till!
/Sara Bäckmo
Har äppelmust som är lagrad litet över 2 år enligt din beskrivning av pastöriseringen. Tappad på ½l ölflaskor och förslutna med kapsyl. Det är gott med egen must och man vet vad det är för äpplen den är gjord på. Aroma och Welthy ger god must, vinterfrukt ger alltid bäst resultat.
Pratar vi om lagring i rumstemperatur då?
Om lagring av äppelmusten. Jag har det i ett källarrum, mellan 15 och 20 grader där jag även förvarar min honung som är tappad på burk och även vindruvsjose gjord på samma sätt som äppelmusten.
Sandra jag lagrar allt i källare som har en temperatur mellan 15 och 22 grader. Gör även must på vindruvor på samma sätt, men jag mal både äpplen och vindruvor i köttkvarn direkt mer i pressen med gott resultat.
Jag vill göra pastöriserad must av vindruvor. Om jag gör som du beskriver Bengt, skiktar den sig inte i flaskorna?
Äppelmustning är härligt! Vi hade också problem med krossen som gled omkring tills vi spände fast den med spännband. Vi satte krossen ovanpå en jättestor rostfri bunke på en stol och spände fast hela härligheten. Vi körde dock äpplena bara en gång i krossen, måste prova att köra två gånger och se om vi får ut mer då.
[…] Glasflaskorna har vi använt till äppelmust. I huvudsak ville jag ha de små flaskorna för att bunkra must som barnen kan ha med sig i mindre flaskor på sina skolutflykter. Det ser väldigt lyxigt ut. De stora flaskorna är fina att servera must ur direkt vid matbordet. […]
Hej vi har flera äppelträd och brukar musta mycket (150-200 L) dock mindre detta år tyvärr. Så mkt ryms inte i våran frys. Pastöriseringen är jättebra och min man har gjord följande arrangemang för det ska bli lättare. Musten hälls i en stor kastrull. I denna läggs ett elektronisk termometer typ grilltermometer där man ställer in önskat temperatur och som larmar. För att inte behöver stå bredvid och röra har han tejpat fast en hushållselvisp ( inställd på låghastighet) på en stång ( exv köksrullehållare) så att musten kontinuerlig rörs om och värmen fördelas utan risk för överhettning. Vi har induktionshäll så stången kan inte bli varm om den står nära plattan. Det underlätta en hel del då tiden frigörs att fixa med annat eftersom uppvärmning tar sin lilla stund. Vi tappar sedan upp musten på bag in box påsar som kan köpas på nätet och har enstaka kartonger som återanvänds eftersom vi har så stora mängder must. Bag in box har fördelen att musten håller sig också när den tas fram och öppnas en längre stund även om i vårt stora hushåll det sällan behövs och det är också ett trevligt sätt att ge som present.
Jag tycker personligen att pastöriserad must på flaska är godare än när man fryser den. Pastöriserad must fortsätter att ”mogna” på flaska och får en rundar och godare smak, medan processen verkar stanna när man fryser musten. Den äldsta flaskan vi druckit av pastöriserad must har varit 4 år och fortfarande supergod!
Hej,
Jag har en stadig och tung snickarbänk som jag ställer en stor plastback på och sedan krossen över. Spänner fast alltsammans med två spännband. Funkar utmärkt. Jag brukar bara krossa en gång.
Har äpplen, har press, men ingen kross (pris, utrymme). Något tips på alternativ? Matberedare?
Jag använder sedan många år en äldre kompostkvarn som har en enkel roterande 'kniv' som nästan alla äldre kompostkvarnar hade. Moderna har roterande valsar och är mycket bättre och det gör att man kan handla en äldre för några hundringar på blocket. Jag har en 'Stiga' som jag gav 250 kr för 🙂
Vi köpte en gammal kompostkvarn billigt som vi rengjorde ordentligt och den fungerar mycket bra och är effektivt som äppelkross. Äpplena måste delas på mitten (eller mer om de är stora) och sedan har vi en "pet-pinne" att trycka ner de äpplen som fastnar med. Ställer en stor hink under och tömmer över till pressen efter hand. Enda nackdelen är ljudet, man får ha hörselskador!
Frys äpplena, pressa efter upptining och du har en helt klar juice. Ingen kross behövs.
Hej.
Tror att jag bommade lite med pastöriseringen och ser nu att det bildats lite mögel i en av flaskorna.
Är det något man kan göra åt eller är det bara att kassera?
Kassera!
Jag använder en kompostkvarn som jag bara använder till frukt (och grenar, Inget "äckligt").
Det funkar utmärkt. Kör äpplena en gång.
Gör vi också, maken byggt en enkel ställning där vi pressar med domkraft fr Biltema med plasthink med hål kring botten och annan plasthink under där musten till sist hamnar. Silas o tappas på dunk, får stå över natt därefter tappas på flaskor via hävert och sedan fryses ner!
Vi har plastdunkar (1 liters) från när vi åkte iväg till ett äppelmusteri för många år sedan. Tänkte jag skulle återanvända dom o pastörisera. Men dom går ju inte att koka. Räcker deg att diska i maskin? Eller bör jag tänka om?
Hurm länge har jag gradantalet på 100 när jag pastöriserar äpplen i en äppelpastör ?