Pelarträden gav fin skörd av äpple - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Pelarträden gav fin skörd av äpple

Jag hade inte väntat mig någonting från träden, men blev belönad med en rejäl liten korg av läckra frukter. Stora och små. Pelarträden gav fin skörd av äpple från nästan alla sorter.

Små röda frukter på ett äppelträd.

Sorten 'Maypole' har små röda frukter som sitter i fina klasar. När de mognat i mitten-slutet av september släpper de från trädet.

 

I juni planterade jag fjorton fruktträd i min lilla köksträdgård. Alla var pelarträd, alltså träd som växer rakt upp utan att breda ut sig i sidled. Äpplen, päron, plommon och körsbär. I den här bergiga trädgården har jag svårt att hitta plats för större träd och det visade sig att pelarträden kunde komma att bli en kul lösning på det problemet.

Hur jag planterade och vilka sorter jag valt kan du läsa om i länken nedan.

 

Läs mer: Pelarträd - fruktträd i liten trädgård

 

En slänt med flera små träd planterade i.

Här är en bild från planteringen i början av juni 2020. I den bortre delen av köksträdgården sattes de fjorton fruktträden längs med gången upp mot gräsmattan ovanför köksträdgården.

 

Under sommaren har jag gått och spanat på träden och varit orolig för att råka missa vattningen. Eftersom de står i en ganska brant sluttning där vattnet rinner bort längs med berget (under grässvålen) skulle det vara ett digert misstag att låta bli att vattna. Droppslangen som lagts utmed hela planteringen, samma slang som ligger över bäddarna i köksträdgården nedanför, har varit suverän. Inte en enda gång på hela sommaren har träden slokat, tappat blad eller visat tecken på att inte trivas.

 

Ett litet äppelträdmed gröna frukter.

Det gröna äpplet 'Green Sensation' har många fina frukter på det pyttelilla trädet.

Från kart till frukt

Redan när träden köptes hade flera av dem blommor eller små kart. Dessa hade ju bildats redan på plantskolan, så jag hade inte stor förhoppning om att någon frukt skulle bildas. Det är ganska vanligt att både blommor och kart trillar av vid plantering på ny plats eftersom det blir så stor omställning för plantan. Det krävs liksom rejält med energi för att etablera sig på nytt.

Men se! På flera träd höll sig både blommor och kart kvar.

 

Närbild på äppleträd med små illröda kart.

Bild från juni 2020. Sorten 'Maypole' har äpplen med rött fruktkött. Hela frukten är illröd redan som små kart. Bladverket är också mer rödaktigt än andra äppelträd, men blir senare mer grönt.

 

Ett litet träd med små röda frukter.

Och så här blev resultatet. 'Maypole' har fått behålla massor av frukt, sett till hur små träden är.

 

Igår (23 september 2020) gick jag min lilla trädgårdsrunda och såg att flera äpplen trillat av träden. Just nu är det sannerligen inte långt till marken, för träden är så låga än, hi hi. Men jag bestämde mig för att plocka av rubbet för att inte missa den lilla men fina skörden. Alla äppelsorter utom en har gett skörd i år.

De minsta äpplena är av sorten 'Maypole. Om jag förstår det rätt blir äpplet inte större än så här, det är en större sorts prydnadsäpple. Äpplet är lite surt, men vackert rött inuti. Jag har en äpplebuske med röda frukter på annan plats i trädgården, av sorten 'Appletini'. Det är ungefär lika stort.

 

Ett stort rött äpple på ett litet träd, i motljus.

'Red Sensation' är bra mycket större än jag föreställt mig. Kul!

 

Det gröna äpplet 'Green Sensation' gav flera väldigt fina frukter och välformade frukter. 'GreenCats' gav ett enda äpple. Hoppas på fler nästa år. Det största äpplet är av sorten 'Red Sensation'. Här blev jag faktiskt lite förvånad. På det pyttelilla trädet sitter ett riktigt rejält äpple, stort.

Sorten 'Redcats' har dock inte gett någon frukt i år.

Än så länge har jag inte smakat på äpplena. Jag ska göra ett gott och lite lyxigt äppelsmör till vinterns fikastunder i skrivarfåtöljen. När jag kokar moset ska jag göra provsmakning. Jag får uppdatera blogginlägget då.

 

En korg med röda och gröna äpplen.

En korg med första äppelskörden från träd jag planterat i lilla köksträdgården på berget. Mycket nöjd!

 

Övriga träd som planterades har inte gett varken blommor eller skörd. Det blir spännande att se vad fruktträden i sluttningen vill bjuda på nästa år. Lycka att kunna odla frukt också i en liten trädgård! Jag känner mig faktiskt peppad att sätta några fler pelarträd... Men det är svårt att lista ut var, det blåser ju så förbaskat här på bergknallen.
/Sara Bäckmo

 

24. september 2020

4 svar till “Pelarträden gav fin skörd av äpple”

 1. Ulla Anesäter skriver:

  Hej Sara,
  Så spännande med dina pelarträd. Jag söker efter sorterna Bolero och Dzin. Har du möjligen dem och kan du i så fall tänka dig att sälja ympris?
  Är också intresserad av ympris från din vita persika ice peach.
  Hälsningar Ulla

 2. Jon Z skriver:

  Hej Sara. Hur har det gått med dina pelarplommon i år?
  Jag är väldig sugen på persika, aprikos och plommon i behändigt format då tomten är liten men jag var i kontakt med en lokal plantskola och de sa att de slutat med pelarplommon då de blev väldigt höga och inte gav frukt. I princip rekommenderade de bara äpple i pelarformat.

 3. Cajsa skriver:

  Så spännande! Fungerar det finns det ju helt nya möjligheter för oss med svårplanerade trädgårdar. Vore super med en uppdatering nu när det fått något år. Fick du några plommon och körsbär?

 4. Karin skriver:

  Jag kan inte se att inlägget uppdaterades efter provsmakningen. Hur var smaken på de olika sorterna? Går det att jämföra med smaken på "vanliga svenska äpplen"? ☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *