17. december 2015

Physalis - en guldgruva till barnen

Har du yta över och inte vet vad du ska odla? Satsa på kapkrusbär eller gyllenbär. Ingen familj kan få nog mycket bär under sommaren och egna physalis är fin vardagslyx.

Tre kapkrusbär som ligger på ett bord med sina papperslika höljen omkring.

Vackra orangea frukter, fotograferade i december efter att de eftermognat i fönstret inomhus.

 

Physalis är ett fantastiskt bär att fylla ut med, när det finns yta över i köksträdgården. Bär kan vi äta hur mycket som helst av och det är alltid motiverat att odla mycket av dem. Problemet är att det finns få ettåriga bärplantor, vilket gör att jag till exempel måste upplåta den där ytan under flera år. Jordgubbar funkar ganska bra att plantera även om de är fleråriga, men de ger ju mest utdelning från andra året så de blir mer av en utfyllnad år ett.

Min lösning är alltså att odla physalis; gyllenbär eller kapkrusbär. Trots att vi oftast ser dem krukodlade går de fint att odla på friland på många platser i landet. Jag odlar i zon 3 och får skördar som är helt okej. I växthus går det förstås ännu bättre, men där blir plantorna väldigt stora.

Helst väljer jag att odla den sortens physalis som heter kapkrusbar, inte gyllenbär. Kapkrusbären blir mycket större och lite syrligare i smaken, mer likt de vi brukar köpa i butik. De verkar kräva lite varmare växtläge än släktingen gyllenbär och mognar dessutom lite senare. Men när de väl mognat är de å andra sidan så mycket godare.

 

Ett gult kapkrusbär tittar fram ur sitt hölje.

Det mogna kapkrusbäret är vackert gult i färgen med ett papperslikt hölje runt omkring. Det känns riktigt läckert att kunna äta de här egenodlade bären som är så exotiska på något sätt.

 

Barnfavorit

Barnen älskar både gyllenbär och kapkrusbär. På friland i köksträdgården är de därför suveräna som utfyllnad. Ett gäng plantor på en annars oanvänd plätt ger barnen sysselsättning på sensommaren när de prassliga höljena plötsligt innehåller gula små läckerheter.

I år (2015) odlade jag en särskilt högväxt sort av kapkrusbär som heter "Schönbrunner Gold" från Lindbloms Frö. Plantorna blir upp till tre meter höga och är på grund av sitt omfång lite tåligare mot frost än andra physalis. De trivs i växthus och där kan de stå långt in på hösten. Det fina med just den här sorten är att de ger enorma frukter. Jag sådde mina plantor lite sent så de hann inte mogna i den utsträckning jag önskat. Men de frukter som nu hunnit eftermogna på fönsterbrädet är riktiga läckerheter. Bären väger upp till 20 gram styck, jämfört med vanliga gyllenbär som bara väger upp till 5 gram.

 

Stora gröna plantor i tunnelväxthuset.

Kapkrusbär av olika sorter växer både i och utanför tunnelväxthuset. I växthuset står de stora plantorna av sorten 'Schönbrunner Gold'.

 

Kapkrusbär ligger i en fönstersmyg och eftermognar.

Under hösten skördade jag en hel stor papperskasse full med hundratals frukter som legat och eftermognat i fönstret i sovrummet. Några har efterhand slunkit ner i den här magen...

 

Eftermogna inomhus

De frukter som inte hinner mogna under säsongen lägger jag i ett fönster för att eftermogna. De allra flesta gör mognar men de som inte hunnit så långt i utvecklingen innan skörd verkar skrumpna ihop istället.

Alltså. Har du yta över och inte vet vad du ska odla? Satsa på kapkrusbär eller gyllenbär. Så tidigt på säsongen eller ta sticklingar från föregående års plantor. Jag föredrar att ta sticklingar eftersom stora plantor som övervintras lätt angrips av bladlöss som är svåra att bli av med. Men det funkar fint att övervintra dem nerklippta i svalt utrymme, då kan sticklingar lätt tas kommande vår och det går lite snabbare att få fram tidiga plantor.

 

Mindre näring - fler bär

Min erfarenhet är att plantorna sätter stora mängder blad och grenar om de står i jord som innehåller mycket näring. Om de får varmt växtläge och lagom med vatten, men inte fullt så mycket näring, har mina plantor gett bäst utdelning. På friland behöver de mindre plantorna av till exempel gyllenbär bindas upp. Grenarna viker visserligen ner sig mot marken, men det är inget problem. De större sorterna mår bäst av att bindas upp längs stöd eftersom grenarna knäcks annars. De frösår sig lätt på friland när bären hamnar på marken och där går det fint att gräva upp småplantor året därpå, så också i växthus förstås.

Vi äter gärna bären rakt upp och ner som de är. Har vi överskott kan de lätt mixas till en smet och frysas in för att blandas med jordgubbar eller hallon till pannkakor.
/Sara Bäckmo

 

10 svar till “Physalis - en guldgruva till barnen”

 1. Vendela skriver:

  Jag grävde ner min planta som den är i odlingstunneln. Tror du att den överlever vintern (zon 4). Om den gör det bör jag i så fall ta stickling till våren?

  • Sara Bäckmo skriver:

   De är väldigt frostkänsliga så jag tror nog knappt det. Men om den överlever så kan du absolut ta sticklingar! Bättre att övervintra den frostfritt inomhus och ta sticklingar. Hälsningar Sara

 2. Kerstin Henriksson skriver:

  Å, jag plockar frukter än på mina kapkrusbär som står så fint i min inglasade balkong med 10 grader plus ibland några fler grader, har en moderplanta som jag haft i ägo sen jag gick utbildning 2013 och av den tar jag sticklingar o dessa blir kraftigare än modern - folk i min omgivning som har tillgång till lite ljus o rätt grader får en stickling som bonus då de inhandlar sommarblommor av mig - mycket omtyckt kan jag tillägga! Min zon är 5 och 6 o då står de ute fina somrar i ett skyddat läge, förr hade jag sådana plantor i växthus.. men de blev angripna av bladlöss och efter det, står de enbart ute om sommaren.. har klarat mig från bladlöss de här åren jag har dem s a s "inne" är så glad för det! 🙂 Sara, vilken gullig mage (bebismage Du har) var rädd om dig.. så hörs vi vidare i odlingens tecken! Hälsar Kerstin i norrland

 3. Sophia skriver:

  Åh, det där med övervintring och ta sticklingar verkar intressant.

  Ni som gör det. Det svala utrymmet, vilken temperatur? Fungerar det med källaren (frostfritt) där det också är mörkt? Eller skulle sval inomhustemperatur (max 15 grader) vara bättre?

 4. IZH skriver:

  Läste att de tillhör potatissläktet och blir nojjig över sjukdomar inne i tomatväxthuset. Är jag helt ute och cyklar och någon som har lugnande svar?

 5. Tanja skriver:

  Citat: "De allra flesta gör mognar men de som inte hunnit så långt i utvecklingen innan skörd verkar skrumpna ihop istället." Om du vill ändra felet i meningen och inte sett ännu 🙂

 6. Isabel skriver:

  Bären kan också torkas. Goda att äta direkt och suveräna att t.ex. läggas i müslin.

 7. simonhaestoe skriver:

  Hej Sophia, är superintresserad av samma sak - vill bygga en bärbuskhäck - och har lite samma frågor. Provade du, och - isåfall - hur gick det?

 8. Annelie skriver:

  Hej jag ketar efter hur man torkar dom. Vet du? Ska man dela dom först månne? 50c?

 9. Charlotte Hjertström skriver:

  Hej. Jag undrar var man bäst får tag på en flerårig sort, kapkrusbär? Har inte hittat på plantskolorna. Jag har förmodligen köpt Gyllenbär. Har inte odlat Gyllenbär förut, ungefär hur lång tid/när är bären färdiga? Gulnar höljet då? Antar att bäret blir mindre än de i butikerna.

  Med vänlig hälsning,
  Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *