Planerar årets varmbänk - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Planerar årets varmbänk

I år blir min varmbänk en del av ett experiment. Och det ska bli så kul! Här berättar jag hur jag planerar årets varmbänk.

Jo, så här är det. Förra året gjorde jag en magnifik varmbänk i tunnelväxthuset, 3 x 1 meter stor. Det blev en underbar växtplats som gav oss i princip alla grönsaker vi behövde från mitten av mars och in i maj månad då kallbänkar och friland började ge något.

Det var väldigt praktiskt att ha varmbänken i tunnelväxthuset, så det ska jag göra så ofta jag kan hädanefter. Det var skönt att kunna bygga den, så och sköta den och skörda utan att behöva tänka på vädret. Dessutom var det så härligt att kunna ha med barnen i den skyddande tunneln även om det var kallt vårvinterväder.

I vårt nya avsnitt av podden Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck pratar vi förresten om varmbänk, har du hört? Podden är ett samarbete mellan Farbror Grön och Skillnadens Trädgård.
Vad ska jag odla?
En pallkrage är 80 centimeter bred och jag kommer att lägga raderna från kortsida till kortsida. Det blir sex huvudrader och mellan dem sås rädisor. Mina huvudrader kommer att bestå av:

Röd trädgårdsmålla 'Ruby Red'
Sallat 'Gustav's sallat'
Spenat
Rucola
Dill 'Bouqet'
Svartkål

Mellan raderna sås alltså rädisa. Till hälften av raderna i både varmbänk och bädden bredvid väljer jag sorten '18 dagar' som ger rekordsnabb skörd. Övriga rader sås med blandade sorter.

Av sorterna ovan är det bara sallaten som försåtts, just nu står den på tillväxt inomhus. Jag har valt just 'Gustav's sallat' för att den sägs vara en väldigt snabbväxande sort som dessutom är liten och alltså inte breder ut sig så mycket. Jag har inte odlat just den sorten tidigare. Ett alternativ är den lilla sorten 'Little Gem' som är fantastisk att odla i varmbänk eftersom de går att skörda både som små huvuden och blad för blad.

Tidigare inlägg i serien om årets varmbänk kan du läsa här:

Kom i gång med en varmbänk
Att välja växter till varmbänken
När en varmbänk går åt pipan

Alla inlägg om varmbänk, både från i år och tidigare år, finns att läsa under taggen Varmbänk. Om allt går som det ska läggs min bänk imorgon och jag hoppas kunna dela bilder från bygget under veckan. Till dig som är sugen på att göra en varmbänk men inte har tid just nu: Den kan göras senare också, det gör ingenting alls!

/Sara Bäckmo

31. januari 2017

8 svar till “Planerar årets varmbänk”

 1. vera skriver:

  Vilken intressant idé! Det ska bli spännande att följa utvecklingen och jämförelsen.

 2. Vera skriver:

  Vilken intressant ide! Ska bli spännande att följa utvecklingen och jämförelsen. Är också nyfiken på vilket resultat du får i den mindre varmbänken av tre pallkragar. Det är nog ungefär den storlek jag skulle kunna klämma in hemma hos mig om jag får tag i färsk gödsel.

 3. Johanna Öhman skriver:

  Tack gör all inspiration!! Längtar efter att göra mitt första försök med varmbänk i år! Två frågor. Tror du inte att varmbänken värmer upp grannbädden lite, så skillnaden blir mindre än den skulle vara utan varmbödd i tunneln? En fråga till. Jag har också tänkt anlägga varmbänk i vanliga pallkragar i tunnel. Tror du jag behöver isolera på utsidan, eftersom lådan blir så pass liten? Jag tänkte mig 3 pallkragar hög och har inte grävt ur i botten. Tack!

 4. Lynn Vindfeldt Hvid skriver:

  Hej. Vill börja med att tacka för all inspiration och hjälp jag fått av dig. Bor i Norrland, zon 5 men har med inspiration av dig fortfarande möjlighet att skörda på friland. Savojkål har klarat kylan galant, bättre än grönkål faktiskt. Sedan har jag en fundering angående varmbädd. Här uppe har i princip alla sina hästar på ströbädd. Själv har jag mina höns och kaniner på halmbädd. Tror du det går att blanda för att få effekt? Dvs halmbädd från höns med ströbädd (alternativt ren hästskit från hagen) från häst?

 5. spunkt skriver:

  Inte bara på herrgårdar för länge sedan som man anlade varmbänk i stor skala. Så sent som på 80-talet anlade min pappa varje år en varmbänk i storleksordningen uppskattningsvis närmare 50kvadrat (ev mera). Han hade handelsträdgård som sålde grönsaker och säsongsblommor. Längst under var det gjutet en betongplatta som kördes rent varje år med traktor. Sedan lades ett tjockt lager med i huvudsak kogödsel med halm. En liten del hästgödsel blandades också med, men sades brinna ut för snabbt i sig själv, men hjälpte till att få igång processen. Bänken anlades i finska Österbotten varje år vecka 9, då var sportlov och fanns många fötter lediga som kunde hjälpa till att trampa ihop bädden. Ovanpå odlades det en sallat under glasfönster som täcktes med vassmattor nattetid. Men bänkarna behövde vädras dagtid, trots snö och kyla, annars kunde sallaten brännas.

 6. Hej! Tack för all inspiration om varmbänk! Angående ovanstående fråga om kaningödsel: Jag har kolonilott i GBG och provade för första gången förra året. Tredubbla pallkragar isolerades invändigt med liggunderlag i februari. pinnar och kartonger underst och lite gamla löv åkte i underst. Hade inget hästgödsel men däremot en hel del halm och strö gödslat av kaniner (urstädat ur deras burar). Kanske 6 skottkärror sådant åkte i. 2 hinkar Bokashi. Detta kompletterades / varvades med köpt halm (på bal direkt från bonde). Hade ingen tillgång till varmvatten, däremot lite guldvatten. Det hela stampades ihop, mer halm överst och lådan täcktes med lock av läkt och bubbelplast + säckväv. Den stod still i temp ett tag men ökade sedan till 20 grader (mot utetemp ca 8) och låg konstant där ett bra tag. Satte potatis, sallad (Frisésallad växte särskilt bra) spenat mm i lådan och bytte efter ett tag till fiberduk som lock. Lägre temp än "riktig" varmbänk men en väldig tillgång ändå, höll högre temp än andra landen flera månader. En intressant sidoupptäckt var att en fyrkantig 60x40 x40 cm hårt packad halmbal som bara stod, utan att ha vattnats eller vara isolerad, hade en temp på 14 grader inuti helt spontant, när det var bara några plusgrader ute. Ett värmeverk i sig, alltså. Vad jag förstår är halmen en viktig del i att det blir varmt i bänken, har inte riktigt fattat hur. Kanske är det minst arbetskrävande man kan göra att bara gräva ner några packade halmbalar i jorden och ha en odlingsbädd ovanpå? Se mer i blogginlägg här: https://omlopp.wordpress.com/2016/04/15/allt-pa-en-gang/

 7. Gillian skriver:

  Vill gärna göra en värmbank men har inte tiigång till hästskit och halm. I år ska jag kontakta med ridskola för hästskit och köpa halm förbereder nästa års värmbank.

 8. sofia.claesson skriver:

  Tack för all inspiration!!! Jag ska förbereda min första varmbänk inspirerad av dig och farbror Grön! Dessutom berättade min pappa att den gamla handelsträdgården som han jobbade på för ca 60 år sedan också hade varmbänkar så jag räknar med tips även från honom! Tack Sara för allt du delar och all inspiration du ger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *