Plantera blåbär i trädgården: Så gör du för att lyckas - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Plantera blåbär i trädgården

Här visar jag hur jag planterar blåbär och ger ett gäng tips om odling. Blåbär är egensinniga och önskar lite särskild behandling för att trivas bra.

Så gör du för att plantera blåbär i trädgården

 

Blåbärsbuskar är kul att odla i trädgården. De blir overkligt stora, både bären och buskarna, jämfört med vanliga skogsblåbär. En del kommenterar och tycker det är onödigt att plantera blåbär i trädgården men jag tycker inte att det lönt att jämföra de bägge bären. De är som två helt olika bär. Skogsblåbär och trädgårdsblåbär. Och jag älskar bägge!

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, detaljerade guider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Stor valmöjlighet

Det finns väldigt många olika sorters trädgårdsblåbär att välja mellan. Störst utbud finns i nätbutikerna som säljer plantor, men det går också att hitta kul sorter i vanliga trädgårdsbutiker. Läs på ordentligt om de olika sorterna så du får ett bär som passar dig och din trädgård. Buskarna kan bli alltifrån några decimeter höga till flera meter, variationen är stor.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

Plantera blåbär så här:

Tillvägagångssättet vid planteringen är detsamma oavsett sort. Så här gör jag.

 

En blåbärsplanta i en hink vatten.

 

1. Steg ett är att sätta blåbärsplantan i en hink med vatten där den får en ordentlig rotblöta. Då är risken mindre att plantan torkar ut på nya växtplatsen, den etablerar sig bättre. Låt plantan dra i cirka en timme.

 

 

Markväv över jord där jag vill plantera blåbär.

 

2. Just den här busken (högväxta sorten 'Duke' som planteras i tunnelväxthuset) planteras där marken är täckt med fiberduk och träflis. Flisen skuffas undan och ett kryss skärs i duken som sedan viks åt sidan.

Läs gärna mer om planerna för blåbär i tunnelväxthuset i inlägget 'Duke' har flyttat in.

 

Plantera blåbär i torv.

 

3. Ett stort hål grävs i jorden och jorden läggs i skottkärra och fraktas bort. Sedan grundas hålet med ogödslad torv eller rhododendronjord som vattnas ordentligt. Krukan runt plantan tas bort och blåbärsbusken sätts i torven. Mer torv fylls på efterhand.

 

En planterad blåbärsbuske

 

3. Torven packas i hålet och runt plantan, jag vattnar ytterligare, viker tillbaka duken och öser tillbaka flisen. 'Duke' är som sagt en högväxt blåbär som ska växa på stammar högt upp i växthuset. Därför sätter jag en pinne som stöd och binder stammarna runt den. Jag har beskurit plantan något genom att ta bort sidoskott en bit upp på stammarna.

 

En hårt beskuren blåbärsbuske

 

4. Blåbärsbuskar som INTE ska stammas klipper jag ner vid planteringen. Trots att det bär emot att kapa en fullt frisk planta är det det bästa för att den ska bo in sig på nya växtplatsen riktigt bra. Cirka 10 centimeter ovan marken klipper jag den. Blåbär är mycket livskraftiga och skadas inte av att klippas ner. Den kommer att skjuta nya skott och växa till sig fint.

 

Kom ihåg om blåbärsbuskar

 1. De vill växa i torv. Gör inte misstaget att slarva och sätta i jord "för de kommer säkert att klara sig bra ändå". Det gör de inte.
 2. Buskarna ger bäst skörd om det finns flera sorter i planteringen. En del blåbärsbuskar är självfertila och ska klara befruktningen själv, men ger ändå bättre om de har sällskap av annan sort.
 3. Blåbär har ytliga rötter som lätt kan skadas om man är oförsiktig. Jag tycker det är jättebra att täcka runt blåbärsbuskarna med tidningar eller väv för att skydda rötterna.
 4. Bäst trivs buskarna i soligt läge.
 5. Blåbär producerar mer bär om den beskärs lite varje år när busken etablerat sig. Ta bort en eller ett par gamla grenar varje år.
 6. Varje år fyller jag på med cirka 1/3 50-literssäck torv runt varje planta. Torven läggs bara runt plantan, den behöver inte grävas ner.

 

Hemodlade blåbär är fantastiska bär. Nästan exotiska. Den enda smolken i bägaren är att de vill ha torv för att trivas, de är surjordsväxter. En del använder sågspån och bark ersättning, det kan vara något att experimentera med. De senaste blåbärsbuskarna jag planterade satte jag i en liten mängd torv rakt ner i en rejäl uppfyllnad av träflis (vår 2019). De ser ut att ha klarat sig fint.

Jag har ett femtontal blåbärsbuskar i trädgården, bland annat en hel häck som avgränsar köksträdgården mot inhägnad betesmark. Det är mycket vackra buskar, särskilt när de är fyllda av blåbär, men också bladverket är fint på hösten. Hoppas du provar att plantera blåbär i din egen trädgård!
/Sara Bäckmo

30. juni 2017

32 svar till “Plantera blåbär i trädgården”

 1. Lisa skriver:

  Bra artikel! Finns det någon växt(helst ätbar) som passar att samplantera med blåbär? Någon låg växt som kan växa runt fötterna på blåbären istället för ogräs☺️ Det måste ju vara en växt som gillar torv? Vad har du under dina blåbär?

 2. jeanette skriver:

  Intressant men sågspån och bark då torv är ett fosilt bränsle.

 3. Benni skriver:

  I stedet for torv går det fint å bruke litt materiale/jord fra en skogsbunn for å få et surt miljø. Supplere med å legge sundklipte barnålsgreiner (gran skal være bedre enn furu) rundt buskene årlig. Kan man finne erstatning for torv er det bra.

 4. Signe skriver:

  Ja torv bör man undvika. Många fina våtmarker förstörs på grund av torvbrytning. Går att skapa sur miljö på annat sätt.

 5. Madeleine skriver:

  Gödslar man dem något?

 6. Linda skriver:

  Hej Sara!
  vill först säga TACK för att du bloggar och inspirerar. Vi behöver odla mer i våra trädgårdar nu. Tänk vilken kunskap våra släktingar hade när de odlade för årsbehov som nu går förlorad eftersom många inte vet varifrån maten kommer!
  Du får det att se lätt ut så många vågar börja odla.

  Sen vill jag bara tipsa Lisa här ovanför i kommentarerna att man kan sätta allåkerbär under. De gillar torv och fungerar som marktäckare. Men man behöver plantera olika sorter.
  Och till Madeleine, jag brukar gödsla mina blåbär med kaffesump jag tigger åt mig! har läst någonstans att blåbär gillar det! 😀

 7. Mikael skriver:

  Allåkerbär är en bra marktäckare som trivs ihop med blåbär, sprider sig snabbt, har vackra rosa blommor och goda bär.

 8. Lena skriver:

  Jag hade tänkt skriva det där om allåkerbär (som är jättegoda att bara äta rakt av när man är ute en runda trädgården :-)) och sen var det det där med kaffesump. Jag har 4 blåbärsbuskar av olika sort som står intill varandra. I våras öste jag på kaffesump (ekologisk) istället för lite koskit/hästskit och torv/barkmull som jag brukar. I år har det varit jättetorrt, så jag har vattnat buskarna lite mer än vad jag brukar (inte mycket). I år har jag JÄTTEMYCKET bär men det har inte kommit så många skott och buskarna har inte växt på höjden. De är också lite gulare i bladen än vanligt.
  Här är det ju många faktorer som spelar in så jag kan inte säga vad som ger vad, men jag berättar det för er så kanske någon har nytta av informationen. Trevlig sommar och höst alla!

 9. Josefine skriver:

  Tack för att vi får del av all din kunskap! Är blåbärsbuskar lika stora på att försöka ta över världen, som hallon, eller går de att odla i närheten av grönsaksland?

 10. Tack Sara! Precis vad jag sökte, ska plantera amerikanska blåbär och blåbärstry. Har varit osäker på hur jag ska göra. Det enda som återstår nu det är att gräva.

  Soliga hälsningar

  Madeleine från Roslagen

 11. Maria skriver:

  En fundering ang torv/spån istället för jord: Har någon testat hur det blir att blanda i mossa?
  Jag tänker att torv består av mossa, och alla med en gräsmatta brukar ha mossa i överflöd, så... Annars återkommer jag när jag har data från mitt eget experiment.

 12. Vanja skriver:

  Kan man ta barkmull i stället för torv?

 13. Vanja skriver:

  Kan man ta barkmull i stället för torv?

 14. Annika Goffhé skriver:

  Hej vill bara tipsa lite...jag slänger i kottar, multna stubbar uppblandat med rhododendronjord när jag planterar blåbär. Lite krafs från jord som finns runt blåbären i skogen åker ock6med. En del påstår att det finns något i jorden där som även trädgårdsblåbären tycker om. Jag brukar få rikli6med bär i alla fall. ☺

 15. Sofia skriver:

  Jag har precis köpt blåbärsbuskar som jag tänkt plantera i en sluttning med ek och ska blanda jorden med eklöv. Blir det tillräckligt surt eller måste man använda torv?

 16. Emelie skriver:

  Hej! Jag har planterat mina blåbär i växtorv och rhododendronjord. Jag har även gödslat med rhododendrongödsel. Jag såg sen att man ska ha ogödslad torv. Kommer inte buskarna trivas i detta? Behöver jag gräva upp dem och hälla på ny jord och torv? Tacksam för svar! ☺

 17. Åsa skriver:

  Jag har ett par blåbärsbuskar i en pallkrage. Tung lerjord under och ko-på-påse i pallkragen som jag fyller på varje år. Ingen torv så långt ögat når. Får fantastiska skördar!

  • Jenny Bengtsson skriver:

   Tack Och håller med Bor med lera Och tänker inte köpa torv Lite flis kan det bli Och surt lakvatten från bokashi ska jag testa denna vår. Rhododendron går också bra i lerjord Men skapar sur miljö där med.

  • Sofia skriver:

   Kogödsel på påse innehåller mest torv, läs på innehållsförteckningen 😉

 18. Katarina Hammarberg skriver:

  Jag satte mina blåbärsplantor i jord för 2 år sedan....Inte så smart inser jag nu. Buskarna växer fint men bär är det ont om...Går det att fixa till?

 19. Åsa skriver:

  Hej! Jag har precis satt två blåbärsbuskar i en pallkrage och två plantor med allåkerbär. Har du något tips på vad jag kan isolera med runtomkring pallkragen så att den överlever? I pallkragen tänkte jag sätta granris. Mvh Åsa

 20. Isabel skriver:

  Funkar det att plantera blåbär i jämtland växtzon 6--7? Inte i växthus?

 21. Lau skriver:

  Emelie: jag satte mina blåbär i en bädd som jag byggt upp med lövkompost av övervägande ekblad och lite hästskit, och de älskar det.

 22. Mikael Signell skriver:

  Hej, hur sent på hösten kan man plantera?

 23. Katarina Kaveryd skriver:

  Plötsligt kom idén om en liten häck av blåbär framför tänkta odlingslandet. Bara att börja söka på nätet och lyckan när jag hittade detta hos dig, Sara ? Min fråga nu är kan man hitta en bild på din blåbärshäck framför odlingen? Tack för all din odlarkundskap man kan se, läsa och lyssna på på nätets alla hörn. Hälsningar Katarina

 24. Jenny skriver:

  Tack för en bra artikel, skall försöka mig på att odla blåbär de är ju så goda ??

 25. Patricia Lennermark skriver:

  Vilken härlig och informativ sida du har Sara! Jag tänkte i år att jag skulle ge mig på att odla blåbär och jag har förstått nu att jag då behöver byta ut den befintliga jorden jag har i rabatten där jag ska plantera mina blåbärsbuskar. Jag har köpt rododendronjord och så får jag fylla på med torv. Men jag undrar om det är så att man behöver näta in blåbärsbuskarna för fåglarna? Ser att du odlar i tunnel men jag tänkte ha buskarna direkt i trädgårdsrabatten, behöver jag då ha skydd runtikring? Med vänlig hälsning, Patricia

 26. Yvonne Sjögren skriver:

  Hej, tack för intressant läsning. Mina blåbär står i kartong ,nyss fått hem dem från Granngården.Funderar på om de trivs att stå emot en vägg.
  Jag har en bra rabatt men grannens Kirskål har smugit sig dit och jag har täckt rabatten i ett år nu så jag undrar om jag kan gräva ur och anlägga en surjorddrabatt där för fyra Blåbärsbuskar.
  Ska man lägga något skydd i botten av rabatten ?
  Kan man plantera nu i zon fem eller ska jag vänta.
  Trivs blåbärstry tillsammans med Amerikanska blåbär?
  Tacksam för svar.

 27. Lava skriver:

  Hej Sara, tack för dina tips! som förstagångs trädgårdsägare så har jag behövt dina kunskaper väldigt ofta senaste tiden. Jag har tre blåbärsbuskar, två stycken som var redan planterade när vi flyttade in i huset och en buske fick vi som present förra sommaren i samband med att vi flyttade in. Dom är tät planterade bredvid varandra i trädgårdsjorden, har gödslat med blåbärsgödsel sedan glömt bort dom. Får nästan ingen blåbär och de växer inte. Nu tänker jag plantera om dom i rhododendronjord. Är det något jag behöver tänka på?

 28. Lise-Lotte Malmsten skriver:

  Mina bär äts alltid upp av någon innan de är klara.... Kan det vara duvor? Eller vilka fåglar som helst. Mycket trist.

 29. Eva Svärdh skriver:

  Jag fyller och täcker min pallkrage med granris på senvintern och våren när jag tar bort från rosor mm
  Riset får barra av sig kring blåbärsplantorna. Ger bra surjord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *