Plantera kronärtskocka i kruka

Den torra sommaren höll på att ta kål på mina plantor. För knappt en månad sedan grävde jag upp de dödsdömda små kronärtskockorna och satte i krukor. Hoppas att det ska ge dem en chans att friskna till och ha möjlighet att övervintra. Så här ska jag övervintra kronärtskocka i kruka.

En liten medtagen kronärtskocka bredvid en gul solrosliknande blomma

Så här såg min pampiga kronärtskocksplantering ut sista dagarna i juli. Då bestämde jag mig för att rädda det som räddas kunde och grävde upp varenda kronärtskocka.

 

Det blev inte mycket av min önskade kronärtskocksfrossa i år. Så synd. Jag hade glatt mig åt en frodig plantering med kronärtskockor, rudbeckior, heliotrop, dahlia och rosenskäror. Men växtplatsen jag valt var världens sämsta den här sommaren.

Jag kallar den här bädden för bananen (se hur jag anlagt den i videon Nya täckodlade bäddar utan att gräva). I år var första året jag skulle odla den på riktigt, nu när det mesta av täckmaterialet som jag byggt bädden av förmultnat och lämnat jättefin jord. Valet föll på kronärtskockor eftersom jag tycker de är så otroligt vackra och vi dessutom älskar att äta dem.

 

Ett svart litet plasttråg med små gröna bulliga plantor i.

Kronärtskockorna sås tidigt och måste växa inomhus en lång tid innan de kan planteras ut. Här är en av mina sådder; nio plantor i ett litet tråg.

 

En vårlig bild med grön gräsmatta och en lång böjd upphöjd bädd med bara jord.

I maj sattes plantorna ut i den långa bananformade bädden, tillsammans med sommarrudbeckia, dahlia, heliotrop, rosenskäror och brytbönor i ytterkanterna.

 

En bild på en planta i svart kruka, ståendes på jorden med ett stort rött trähus i bakgrunden.

Plantorna var fina i år och hade fått en bra start. Den varma våren hade de vuxit fint i sina krukor, ståendes i tunnelväxthuset.

 

Tidig start

Sådden gjordes redan under vintern och jag hade många fina plantor att pyssla om. Sorterna var Green Globe, Violet Globe och Violet de Provence. Allt som allt tror jag att jag hade ett trettiotal plantor.

I våras sattes tre plantor ut i stora tunnelväxthuset för att växa där permanent, fem fick bo i stora köksträdgården och övriga planterades i bananbädden tillsammans med sommarblommorna. Det var det. Sen blev det inget mer.

En så rysligt torr sommar som nu har det inte gått att vattnat tillräckligt. Min plan var annars att invänta ett av vårens regn, gödsla järnet med kissvatten eller nässelvatten och sedan täcka hela bädden med gräsklipp. Kronärtskocka är ju en växt som älskar både vatten och näring och allt var liksom förberett för att bli perfekt. Men så kom det inget regn och inget regn och inget regn. Jag gjorde ett försök att lägga ut en droppslang och vattnade försiktigt i korta pass i två dagar eller så, men insåg snabbt det lönlösa. Det skulle aldrig gå att vattna upp allt med den knappa tillgången på vatten.

 

Läs mer om kronärtskocka: Övervintra kronärtskocka på friland

En trots allt ganska frodig bild med gröna plantor och en svart slang som ligger över jorden.

Ett försök gjordes att lägga en droppslang mellan plantorna under sommaren. Men allteftersom veckorna gick torkade bädden ut mer och mer och jag hade inget täckmaterial att använda till det här projektet.

Sattes i kruka

Istället grävde jag upp alla stackars plantor som överlevt, några hade redan strukit med. Herregud, så ynkliga de var! Medan jag förberedde omplantering fick de ligga i vattenbad och hämta sig lite. Och sedan ner i krukor. Jag hade runda djupa krukor liggandes hemma och eftersom kronärtskockorna får väldigt kraftiga rotsystem blev det ett bra val. Jorden är vanlig planteringsjord på påse.

Min tanke är helt enkelt att plantorna får växa till sig under några månader i kruka och att jag sedan ska gräva ner dem i en ränna i en bädd i ett av tunnelväxthusen. Där får de övervintra - i sina krukor, nergrävda i jorden. Och så gör jag ett nytt försök med maffig kronärtskocksfest nästa år, kanske till och med på samma plats.

Övervintrade kronärtskockor blir dubbelt så stora som de är år ett, så det är en bra investering att pyssla lite med dem. Om plantan har en stängel i år, med kanske tre-fem kronärtskockor på nu, så blir det vanligen tre stänglar nästa år med lika många skockor. Lyxigt!

 

En bild på en sorgsen planta som ser ut att dö inom kort i torkan.

Trots mina försök såg plantorna ut så här i slutet av juli och då fick jag nog. Varenda en grävdes upp.

 

Snabb återhämtning

Även om jag är besviken över att inte fått se den fina bädden i en härlig kronärtskocksfanfar så är jag nöjd över att ha bra plantor. Några veckor i kruka, plus lite kissvatten, så har de återhämtat sig fint.

 

Många plantor av kronärtskocka står i svarta krukor bredvid varandra.

Plantorna sattes i djupa krukor med vanlig planteringsjord, som alltså är gödslad. Kronärtskockor gillar näring och jag hoppades att de snabbt skulle återhämta sig för att ha ett bra utgångsläge inför övervintringen.

 

Välmående gröna plantor med lite matta blad ståendes bredvid varandra i krukor.

Titta så fina! Bara några veckor senare har plantorna återhämtat sig kanonbra. De står utomhus längs ena tunnelväxthuset. Jag har vattnat och gödslat regelbundet med svagt gödselvatten några gånger. Nu frodas plantorna.

 

Nu ska de få stå här i princip tills de vissnar ner. Då gräver jag ett dike eller en grop i någon av tunnlarna och sätter ner plantorna, med krukor och allt, ganska djupt. Öser tillbaka jorden över plantorna och lägger lite löv och en fiberduk på.

När plantor övervintrar på det här sättet i tunnelväxthuset är det superviktigt att komma ihåg att vattna lite då och då så att jorden hålls fuktig. På vintern är det bra att lägga snö över platsen, som sakta kan smälta och fukta jorden.

Vill du ha snabba tips om att övervintra jordärtskocka på friland får du en liten lathund här:

 

Övervintra kronärtskocka

  • Låt plantorna vissna ner till hösten och lämna bladverket över jorden - det isoloerar.
  • Klipp stängeln 20-30 cm över marken.
  • Lägg på löv, halm eller annan isolering över och runt plantan i en stor hög. Den avklippta stängeln kan titta upp ur högen som ett luftrör.
  • Blir vintern sträng kan t.ex två pallkragar sättas över högen och en presenning eller ett lock läggas över som extra skydd.
  • På våren lyfts täckmaterialet varsamt av i takt med att det blir varmare. Gräv för sjutton inte för att se om plantan har överlevt, då skadas växten jättelätt!!!

Det sägs ofta att det endast är kronärtskocka av sorten Herrgård som övervintrar i Sverige. Det stämmer inte. Jag har provat odla Herrgård i min trädgård för övervintring och misslyckats. Däremot har jag med bra resultat övervintrat Green Globe och Viloet de Provence.

Vad jag förstår kräver alla kronärtskockor någon form av marktäckning över vintern i störsa delen av landet, annars riskerar rotsystemet att skadas och ruttna. Fast de kan ruttna under täcke med, om det blir för tätt. Jag har varit med om bägge.

Håll nu tummarna för mina plantor!
/Sara Bäckmo

 

20. augusti 2018

9 svar till “Plantera kronärtskocka i kruka”

  1. Maria skriver:

    Min övervintrade plantor från 2017 har dött i torkan i sommar. Tragiskt!

  2. […] Läs mer: Plantera kronärtskocka i kruka […]

  3. Tina skriver:

    När på våren brukar man se om de har överlevt?? Har sex st övervintrade från förra säsongen men inget livstecken ännu!

  4. Emma skriver:

    Hejsan mitt första år med kockorna och de är enorma men hur skördar jag några utan att skada alla och hur många ska jag ta. Jag satte 5 skockor en dog de andra fyra är som en hel rabatt mvh

  5. Lena Jefin skriver:

    Vi har 4 kronärtskockor i tunnelväxthus men de har fått någon slags ohyra på bladen. Tätt tätt med svarta kryp. Provat vattna bor o spruta med såpvatten men inget hjälper. Blommar inte. Ska jag slänga dem?

  6. Siv Svensdon skriver:

    Jag töckte mina plantor med fårull och det funkade fint. Nu är jag inne på andra året.

  7. Ethel skriver:

    Hur övervintrar jag kronärtskockorna har inget tunnelväxthus bor i lägenhet har en odlingslotmvh Ethel

  8. Qlara skriver:

    Hej! I år när det har varit så varmt har mina kronärtskockor satt igång igen och det kommer nu nya skott bredvid de som har blommat under sensommaren. Jag har tidigare övervintrat i pallkrage med framgång men funderar lite på hur jag ska hantera de här nya plantorna (sidoskotten?). De är väldigt kraftiga och fina så det vore ju tråkigt om de bara ska gå vintern till mötes och dö. Har du någon tanke på hur man kan göra? Har växthus som inte värms upp under vintern, garage som är lika kallt som ute och källare som är något svalare än inomhustemperatur. Tacksam för input hur jag ska hantera dessa små juveler.
    /Qlara

  9. Maj Öhrstrand skriver:

    Hej
    Mina övervintrar under en lutande takpanna så att fukten inte kommer in. Jag har pallkragar runt och massor av halm. Tyvärr så dör någon varje år så det blir att så några nya var vår. Min äldsta är 8 år. Fast jag köpt samma frö av Green Globe och Viloet de Provence så blir de inte lika de som jag sådde för flera år sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *