Plantera om jordgubbar från frö - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Plantera om jordgubbar från frö

Pyttesmå frösådda jordgubbsplantor är otroligt gulliga. Det har gått några månader sedan sådd och nu är det hög tid för mig att plantera om jordgubbar.

Närbild på en liten pluggplanta av jordgubbe.

Den lilla jordgubbsplantan har stått i den här jorden sedan 22 december. Nu är det dags att plantera om.

 

Flera av er har frågat hur det gått med min sådd av jordgubbar. I vintras sådde jag ju en sort som heter 'Tresca' som ska vara extremt tidig med att ge skörd. Läs mer om det i länken nedan. Fröerna har grott rätt okej, även om det i en liten plugg blev för torrt så att några plantor torkade ut. Nu har det gått drygt två månader sedan sådden och det är dags att skola om.

 

Läs mer: Sådd av jordgubbe 'Tresca'

 

Bild på ett tråg med 3 x 2 pluggar i svart plast och små jordgubbsplantor i.

I ett behändigt litet tråg med plats för sex "pluggar" såddes jordgubbarna 22 december.

 

En hand lyfter upp en pytteliten planta ur tråget.

Plantorna är lätta att pilla upp ur tråget utan att skada rötterna.

 

Omplantering i ny jord

Jordgubbar från frö växer långsamt i starten. De är små och inte så lätta att hantera. Jag tycker det är bäst att låta dem stå i sitt såtråg tills jag kan hantera plantorna hjälpligt utan att de skadas. Totalt har jag tolv små plantor som jag försiktigt lirkar upp ur såtråget och delar på.

För att spara lite plats sätter jag nu två små plantor i varje "kruka". Jag använder ett gammalt tråg som jag tidigare köpt några plantor i. Och likt min sexåriga dotter lappar jag ihop en spricka i ena byttan - med ett massivt lager tejp, ha ha!

Jag fyller upp med vanlig planteringsjord och pillar ner två små plantor i varje bytta. Eftersom det varit lite torrt i så-tråget (det blir lätt det inomhus tycker jag, lättare att hålla fukten när trågen står ute i tunnelväxthuset sedan) är jag noga med att vattna igenom jorden ordentligt.

 

Snabb tillväxt

De här plantorna vill jag fjäska maximalt med, för att kanske, kanske locka fram en skörd redan i år. Det är ju därför jag valt den här sorten. Jag låter jordgubbarna stå kvar under växtbelysning i rumstemperatur. Och se, det går bara några dagar så ser jag hur de små plantorna skjuter fart i den nya jorden. Efterhand vattnar jag med lite bokashi-vatten i en svag dos och det ser de ut att gilla.

 

Närbild på liten jordgubbsplanta i ny, svart jord.

I den nya jorden ser plantorna plötsligt pigga och friska ut och på kort tid har de hämtat sig från omplanteringen genom att skjuta nya blad.

 

Hela tråget med totalt tolv plantor.

Hela tråget ställdes efter omplanteringen inomhus under växtbelysning, i rumstemperatur.

 

Jag fick frågan om varför jag väljer att så jordgubbar från frö, istället för att bara dela de plantor jag redan har? Jag delar och förökar jordgubbar varje år i min trädgård, men fördelen med frö är ju att jag kan hitta sorter som inte är tillgängliga genom plantor i trädgårdsbutiken. Just den här sorten, 'Tresca', är köpt i en amerikansk fröbutik på nätet och vald för att den har väldigt specifika egenskaper. Det är helt enkelt spännande för mig och berikande för trädgården att så något jag inte kan hitta på hemmaplan.

Jordgubbar är ju annars väldigt lätta att föröka genom både delning och revor. I videon nedan kan du se hur det går till.

 


Nu är det bara att drömma om de första blommorna på de här pyttesmå plantorna. Jag läser om andra odlare som fått blomning väldigt tidigt och skörd redan första året. Hoppas att jag blir en av dem!
/Sara Bäckmo

08. mars 2019