Plantera pluggplantor av vintersallat tätt - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Plantera pluggplantor av vintersallat tätt

Så här får du till en riktigt tät och fin plantering av små plantor som odlats i pluggbrätte. Ett smart tips för att klämma in mycket på liten yta.

Gröna tussar av blad från små plantor, mot kolsvart jord.

Det är smart att sätta mycket små grönsaker tätt tillsammans, då får jag plats med mycket på liten yta.

 

Det här blir ett nördigt inlägg på ett tema som nog inte är något som särskilt många vet att de har nytta av. Men det här sättet att plantera har gjort stor skillnad för mig och jag hoppas att fler kan upptäcka hur smart det är.

 

Många plantor med pluggbrätte

Jag odlar gärna hundratals små pluggplantor av olika växter. Pluggbrättet från QuickPot med 150 celler är min favorit, där kan jag odla massor av plantor på en väldigt liten yta. Det passar suveränt till sallat, kål, lök, sommarblommor, vinterportulak och vintersallat. Jag använder det gärna på sommaren för att odla mängder av plantor som jag sätter ut i tunnelväxthuset på hösten, för skörd samma år eller kommande vår.

 

Närbild på gröna blad i ett svart pluggbrätte av plast.

I ett pluggbrätte kan många plantor drivas upp tätt tillsammans.

 

En hand håller några små pluggplantor med gröna blad.

De små cellerna formar perfekta plantor i miniformat, med utmärkta rotsystem. De är mycket lätta att både hantera och plantera. Jag använder det som kallas för uttryckare för att trycka ut plantorna underifrån.

 

Att plantera tätt

Vintersallat är en av mina viktigaste vintergrönsaker. Jag odlar dem tätt, tätt i landen. De står tätt i raden. Och raderna ligger tätt mot varandra. Det är svårt att plantera pluggplantor tätt en och en, så jag har hittat på en annan metod.

 

Läs mer: Vintersallat - vinterns bästa blad

 

A och o för höstplantering är att först vattna ordentligt i jorden så den är ordentligt fuktig en bit ner. Dessutom gödslar jag, helst genom att gräva ner bokashikompost eller annan gödsel, eller vattnar ut gödselvatten. Detta brukar jag göra några dagar innan planteringen.

När det är dags att plantera drar jag upp en fåra med en spade, ungefär lika djup som pluggarna jag ska plantera. Därefter lägger jag pluggarna tätt intill varandra i raden och föser sedan tillbaka jorden. Det är bra att trycka till i efterhand på bägge sidor om raden så att plantorna står stadigt. Om det inte är för kallt och fuktigt vattnar jag också efter planteringen så att jorden sjunker in ordentligt runt plantorna.

 

Närbild på en rad med små plantor av vintersallat som står på rad i jorden.

Nästan som i givakt står mina plantor och väntar på att jorden ska fösas ner i fåran. Det är en fröjd att se så fina plantor vid den här tiden på året. De kommer att ge skörd senare i år (om det är fortsatt varmt och ljust) eller i början av nästa år.

 

Närbild på uppradade pluggplantor i jorden.

I pluggbrättet utvecklas varje planta fint för sig och får ett bra rotsystem. Med en bra start brukar plantorna etablera sig fint i landet sedan.

 

3 frågor och svar

När jag delade en video på Instagram om vintersallat i tunnelväxthuset kom några frågor om den sena odlingen. Här svarar jag på dem.

 

Har du sått dem inomhus?

Nej, de är sådda under sommaren, juli gissningsvis, och har stått både utomhus och i tunnelväxthuset sedan dess. Jag sår i pluggbrätten under sommaren för att ha gott om plantor att sätta ut i tunnelväxthuset efter att tomater och annat har skördats.

 

Läs mer: Odla smart i pluggbrätte

 

Hur gör du när kylan kommer?

Vintersallat är en väldigt härdigt bladgrönsak, som tål många, många minusgrader. Jag är noga med att välja vilka grönsaker jag odlar utomhus eller i tunnelväxthuset sent på året. En vanlig sallat, trädgårdsportulak, rucola och en del asiatiska bladgrönsaker tål inte så mycket kyla, medan vinterportulak, vintersallat, spenat och grönkål är mycket tåligare.

 

Hur ofta vattnar du?

Det beror helt på hur  kallt och fuktigt det är. Just nu har vi väldigt milt på dagarna och jag kan ha växthusdörren öppen för att vädra. Det är viktigt. Om det är för fuktigt i växthuset drabbas grönsakerna lättare av gråmögel. Vid den här planteringen vattnade jag ordentligt efter att grönsakerna kommit i jorden och dörren står ordentligt på glänt i en dag eller två. Därefter behöver jag inte vattna särskilt, kondensen i tunneln håller jorden fuktig och om det fryser och tinar ökar det fuktigheten likaså. Någon gång då och då, blir mitt högst otydliga svar. Man lär sig att se när det är dags, till exempel om grönsakerna förlorar sitt skimmer.

 

Detta är en del av det som jag kallar för vinteroding, alltså att odla och skörda när det är kallt. Jag har skrivit en bok på temat där jag delar mina erfarenheter och ger många tips. Du hittar boken i min webbutik via länken nedan. Alla böcker i butiken är signerade.

 

Läs mer: Vinterodling - Skörda när det är kallt

 

Planteringen sedd ovanifrån med tre täta rader av gröna blad.

Mission completed - en liten bädd vintersallat är planterad. Jag älskar att se rader som dessa fyllda med mina små grönsaksbebisar!

 

Vintersallat är en av grönsakerna som funkar fint att så nu på hösten med, eller om det till och med blivit vinter där du bor. Prova att så i ditt växthus. Om fröerna gror redan nu på hösten så gör det inget eftersom vintersallat som sagt är mycket härdig och med största sannolikhet överlever vinterns kyla och mörker. Till senvintern när växthuset värms upp av solen får plantorna fart och börjar växa igen.
/Sara Bäckmo

 

31. oktober 2019

2 svar till “Plantera pluggplantor av vintersallat tätt”

 1. charlotta.hanner skriver:

  Hej!
  Kan jag gör så som du beskriver även om jag inte har växthus, alltså ute. Eller bör jag sätta i pallkrage med lock som skydd. Det regnar massor här i Skåne vid denna tiden.
  Tack för all inspiration Sara, du är som en kunskapsbank! Vi fick kolonilott i juni och är nybörjare. Jag har lärt mig allt från dej och bara läser och suger åt mig kunskap, det är så roligt att odla! Har börjat täckodla direkt och satsar så stort som det går här.
  Varma hälsningar från Lotta i Helsingborg

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vad glad jag blir över det du skriver. Tack! Och ja, du kan göra så också på friland och i pallkragar, funkar perfekt. Bra plan att täcka med något som skydd för regn. Men lämna gärna en glipa för att vädra ut fukten. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *