Planterar nya bladgrönsaker - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Planterar nya bladgrönsaker

Efter vitlök kommer bladgrönsaker. I veckan satte jag nya bladgrönsaker, som sallat, persilja och pak choi. Det är så smidigt att ha ett batteri av småplantor att sätta ut på sommaren!

bild på massor av små plantor i olika nyanser av grönt

En del av mina småplantor kommer väl till användning när det är dags att fylla upp bäddarna på nytt.

 

Det är inte alltid så angenämt att odla när det är trist väder, men det känns härligt efteråt. En skön känsla av "Jag gjorde det!!!" att bära med sig resten av dagen. I torsdags var det varit ett riktigt skitväder, med blåst och regn. Min plantering av bladgrönsaker hade redan skjutits upp en tid så jag trotsade vädret och gick ut redan vid halv sju på morgonen.

Det här är min lilla köksträdgård, utanför stugan där jag har min arbetsplats. Här odlar jag både grönsaker och blommor.

 

Bild på köksträdgård med bäddar bredvid varandra.

Nu är vitlöken skördad och den trista bädden ska få nya växter. I bakgrunden syns en rad märgärter.

 

Den här bädden gjorde jag ny från grunden förra våren. Då var det bara gräsmatta här. Du kan se precis hur jag gjorde bädden i inlägget En säsong med ny odlingsbädd. Jag odlade sedan limabönor och gurkor under sommaren och ersatte med vitlök i oktober. När och hur vitlöken kom i jorden kan du se i videon nedan. Vitlöken har vuxit kanonfint och gett drygt sextio lökar från den här bädden i år. Det kommer en video senare på när jag skördar dem.

 

 

Nya bladgrönsaker

Nu är det dags att fylla upp med bladgrönsaker som växer snabbt och kan skördas på sensommaren och hösten. Om vädret håller i sig, utan att det blir mer kyligt än så här, kommer det att växa bättre än någonsin. Ett problem för många växter som planteras på sommaren är att de lätt torkar ut om vi inte fixar att vattna ordentligt. Men när det regnar var och varannan dag trivs bladgrönsakerna kanon!

Efter vitlöksskörden krafsar jag iordning ytan och vattnar med två kannor vallörtsvatten, för att boosta jorden lite. Det är viktigt att gödsla jorden så den klarar att växa fram nya grönsaker.

 

Närbild på material som ligger på en bädd.

Bädden består av uppånervända grästorvor, som täckts med gräsklipp. Efter att vitlöken skördats krafsar jag iordning ytan.

 

En hink med smutsigt vatten.

Så här ser min häxbrygd av vallörtsvatten ut.

 

Plantorna jag har är en go mix av lite allt möjligt. Persilja, olika sallat, kålrabbi, rödbetor (för skörd av blast), cikoria, pak choi och persilja. Dessutom bredsår jag vintersallat mellan plantorna, så att varje del av ytan används maximalt.

 

Var har du plantorna?

En läsare frågade på Instagram var jag har alla plantor som jag drar upp. Här i min lilla stuga har jag satsat allt krut på att göra bäddar och odla upp plantor i år, men ingenting på strukturen bakom. Min dröm är att ordna en rejäl bänk till plantor, någonstans skyddat, men där är jag inte än. Dessutom är det svårt att hitta rätt plats till det, eftersom tomten är så liten och väldigt utsatt för vind. Så. Just nu har jag plantorna på grusplanen i skydd av en buske och husvägg, som skuggar lite på eftermiddagen. Väldigt begärliga plantor sätts på betong-pallar på platser där sniglarna inte är så flitiga. Hemma har jag plantor på ett bord av bockar på skuggsidan.

 

Plantor som lagts ut på odlingsbädden.

Innan jag planterar lägger jag ut alla mina plantor och försöker placera dem jämnt i bädden. Här planterar jag mixade grönsaker huller om buller.

 

Närbild på en hand som håller en fin sallatsplanta.

Sallatsmixen är från min frökollektion Så året runt. Den har såtts i pluggbrätte, som ger perfekta plantor att sätta ut.

 

Planterad bädd med små gröna tussar.

Nu är bädden färdig! Eftersom jag åkte bort dagen efter har jag strött ut en rejäl sträng snigelgift runt bädden så den inte ska vara helt kvaddad när jag kommer hem.

 

För den som inte odlar ser det kanske trist ut med en trädgård som är super-frodig i vissa delar och ser helt tom ut i andra. Men för en grönsaksodlare är det här det bästa; att grönsaker avlöser varandra och står i olika stadier. Då finns mat att skörda under lång tid. Bäddarna närmast huset här på lilla berget såddes och planterades förra året, respektive under vintern. Nu när de skördats färdigt är det dags att fylla på mer.

Det är inte för sent att så grönsaker i pluggbrätten och tråg för att senare sätta ut. Sallat och olika asiatiska kålväxter är perfekta att börja med!
/Sara Bäckmo

01. augusti 2020

4 svar till “Planterar nya bladgrönsaker”

 1. Helene Rygert skriver:

  Hej!
  Tack för all inspiration och information som du delar med dig av!
  Jag har en fråga om förodling. När jag sår frön i pluggbrätte eller liknande, så använder jag såjord. Ibland behöver man ju plantera om till en större kruka, ska jag använda såjord då också? Ska jag ge extra näring när plantan står i såjord, i så fall, när ska jag börja göra det?
  Jag tycker dina förodlade plantor ser så rustika och fina ut, mina är lite mer tunna å mesiga... ?
  Hoppas du kan ge mig ett tips här!
  Med vänliga hälsningar
  Helene

  • Anna skriver:

   Allt som du kan direktså kan du förodla i vanlig planteringsjord eller om du knycker lite jord du från odlingsbäddarna. Då behövs ingen såjord. Att man förodlar t ex bladgrönsaker är mer en praktisk fråga för att, som Sara skriver, ha ett batteri med plantor att sätta ut på lediga ytor.

   Om du ändå sår i såjord så använder du planteringsjord när du skolar om till större krukor. Då behöver bara tillsätta annan näring efter några veckor om plantorna får stå många veckor i sina krukor innan utplantering.

 2. Carina Wängdahl skriver:

  Får försöka komma igång med längre odlingssäsong. Har du tips på goda sallat sorter? Tack för alla tips du ger.

 3. Susslan skriver:

  Jättebra med tips om att så vintersallat mellan plantorna, tack! Tänkte fråga lite om hur man ska tänka med plantavstånd, dvs kan man plantera tätare om man blandar sorter (sallat, kål mm) än om man tex skulle sätta bara kål i en rad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *