Plantering av frösådd sparris avklarad - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Plantering av frösådd sparris avklarad

Plantan liknar en spindel då jorden skakats ur rotsystemet. Rötterna är kraftiga och på toppen syns de små skotten som är på väg att skjuta i höjden.

Sparris

Frösådd sparris, år två. Sorten heter 'Sweet Purple'.

Förra året sådde jag lila sparris av sorten 'Sweet Purple'. Det ska vara en lila sort med söta mjälla skott som är goda att äta råa. Fröna såddes i januari, skolades om två gånger och har sedan övervintrat i inte allt för stora krukor under ett lager vissna perenner i en rabatt.

Jag har redan en rad med 15 sparrisplantor men eftersom sparris är rasande gott och dessutom en mycket vacker flerårig grönsak vill jag gärna ha mer. Jag kommer därför att fortsätta så plantor som ska rama in ett kvarter av köksträdgården. De övervintrade tretton plantorna från förra årets sådd planterades idag, enligt samma modell som de köpta rötterna 2012.

Sparris

Förra året grävde jag ur platsen där sparrisen ska stå för att få bort sten och rotogräs. Sedan gödslade jag ordentligt med gräsklipp. Sparris gillar jord med sand i, men jag valde att inte blanda i någon extra sand den här gången eftersom min jord innehåller mycket sand som det är.

Sparris

Igår grävde jag ur ett dike, ett spadtag brett och ett spadtag djupt. Jorden runtomkring är lucker och lätt för rötterna att tränga igenom. Eftersom bädden är upphöjd och gränsar mot en gång vill jag ha diket så djupt att rötterna kan leta sig in under gången allteftersom plantorna växer.

Sparris

Plantan liknar en spindel då jorden skakats ur rotsystemet. Rötterna är kraftiga och på toppen syns de små skotten som är på väg att skjuta i höjden. I diket bygger jag upp som en liten kulle där spindelns ben läggs utefter sidorna så att inte rötterna riskerar att brytas av då jord läggs på. Avståndet mellan plantorna låter jag var cirka 30 centimeter.

Sparris

Sedan fyller jag på jord, försiktigt, över plantorna. Och efter det ett litet lager med kompost. Men jag fyller INTE jord i hela fåran. Plantorna, och särskilt då knopparna, ska vara täckt med 6-8 centimeter jord (enligt rekommendationer från Österlen Sparris, där jag köpte mina första rötter). Efterhand som skotten skjuter upp över ytan under säsongen täcks de med kvarvarande jord.

Sparris

Den här sparrisraden är cirka 50 centimeter bred så jag har inte så mycket plats för jord att ligga i väntan på att den ska ner i fåran. Jag har istället grävt ur jorden och lagt den i säckar vid sidan av planteringen.

Snart ska jag så en ny vända sparris för att kunna plantera ut nästa år. Det är tid att så sparris under februari-april, så det finns tid kvar om du blir nyfiken. Plantor som frösås hemma kan skördas i full skala från år fem. Det finns gott om info på nätet om hur skörden görs de första åren för att inte skada plantan. Även om startsträckan är ganska lång är det en härlig investering - en sparrisplantering kan ge skörd i flera decennier.
/Sara Bäckmo

 

14. mars 2015