Plasten på eller av?

Under vintern har jag stor glädje av mina tunnelväxthus. Ganska enkelt kan jag odla sånt vi kan skörda också när det är kallt.

Ja,  nu blir det lite nördigt på bloggen både den här och nästa vecka. Och förresten under delar av vintern med. För det är nu jag har som störst glädje av mina tunnelväxthus. I takt med att det blir kyligare utomhus blir det roligare och roligare att odla i tunnlarna. Lättare också för den delen. Särskilt som jag många dagar vill ha med mig barnen ut och det är verkligen enkelt att ha en liten bebis med i de skyddande tunnlarna.

 

 

Ett grönt plastväxthus i tunnelform.

Det gröna tunnelväxthuset på baksidan av huset har stått i två år. Det börjar bli slitet nu.

 

Ett trasigt överdrag till tunnelväxthus

Plasten vittrar sönder efter två vintrar. Det finns nya överdrag att köpa och genomskinlig växthusplast också.

 

Jag satte upp min första tunnel våren 2014 och är alltså inne på tredje året med vinterodling nu. Det huset är dock inte kvar men är av samma typ som på bilden ovan. Experimentlusten och entusiasmen för att odla är stor. Fortfarande. Det är skitkul att odla i tunnel!

Tunnelväxthusen utmärker sig från andra växthus genom att de är täckta av växthusplast eller olika slags armerade plaster. Många som står i begrepp att skaffa tunnel undrar över plasten, hur mycket tål den och är det inte bättre att ta av den under vintern? Se gärna hur jag resonerar om den saken i klippet nedan.

 
 

De enkla tunnlarnas konstruktion är förstås inte lika tåliga som ett växthus byggt enligt konstens alla regler. Men fördelarna för mig som hobbyodlare är så många, främst vad gäller bygget och uppstarten, att det just nu är precis vad jag behöver. Eftersom tunnlarna också är flyttbara och plasten kan tas ner, så omfattas de inte av bygglov på alla håll i landet heller. Men det gäller att höra med respektive kommun vad som gäller. I mitt fall har jag behövt ha grannfastighetens godkännande för att sätta upp nära tomtgränsen, men inget bygglov utöver det.

Och nej, jag hör inte till de som klagar över kvaliteten på det billiga gröna tunnelväxthuset från E-bay. För den blygsamma summan av 1 800 kronor inklusive frakt tycker jag det är helt ok att plasten hållit i två år, också vintertid även om "dörren", alltså dragkedjorna, gick sönder redan efter några månader. Tunneln står fortfarande. Det svenska företaget Gjordnära har växthusplast och klämmor som passar till den här tunnelns bågar och min plan är att ersätta den trasiga plasten till våren.

 

Insyn i tunnelväxthuset med många grönsaker ståendes i bäddarna.

Det här är inget fin-växthus. Men i skyddet tunneln ger kan jag odla lyxiga grönsaker som står fint under en stor del av den bistra årstiden.

 

Som du ser i klippen jag gjort om vinterodling (kolla gärna spellistan Vinterodling på YouTube och läs inlägg i kategorin Vinterodling på bloggen) så odlar jag i jordbäddar i mina tunnlar. Det är en mycket stor fördel, jämfört med att odla i kruka ståendes på ett slags golv. Nu kan jag peppra bäddarna fulla med grönt som kan skördas sen höst, vinter och tidig vår. Produktion hela året alltså.

 

Tunnelväxthuset står soligt men har skugga några timmar mitt på dagen. Det finns dörrar i bägge gavlarna och varma dagar är de öppna bägge två för att inte temperaturen ska bli för hög.

Det här är mitt andra tunnelväxthus, från Gjordnära. Det är främst det jag odlar i vintertid, medan det gröna huset används för olika experiment just nu.

 

Nästa vecka hoppas jag kunna visa hur det ser ut i mitt stora tunnelväxthus och berätta er om mina förberedelser inför vintern, vilka växter jag odlar och hur jag tänkt skydda dem från kyla. Är du det minsta nyfiken på att odla i tunnel ska du absolut gå med i facebookgruppen Odla i tunnel som jag driver. Här finns massor av inspiration till dig som vill odla i tunnel, eller för den delen i växthus med. Välkommen!

/Sara Bäckmo

19. oktober 2016

5 svar till “Plasten på eller av?”

 1. Eva skriver:

  Tack Sara, för all inspiration!
  En fråga - har du haft ditt andra växthus av plast under en vinter?
  Konstruktionen ser ut att kunna samla snö som kan bli för tung??
  Att man måste vara hemma och putta ner snön.
  (min erfarenhet av ett förvaringstält med liknande stomme, som jag funderar på att använda som växthus men då skaffa hårdplast till övre delen.)

  Tror att tunnelväxthuset är hållbarare med tanke på snön.
  Men nackdelen med det, är kanske att plasten inte är UV-beständig?

 2. Berrie skriver:

  Hej Sara! Jag bara undrar - har du aldrig funderat på en walipini? Kanske lite mycket jobb i början men oslagbar för vinterodling! Svalt och bra på sommaren också.

 3. Spännande! Jag funderar starkt på tunnel ist för växthus. Mer för pengarna, lätt att flytta om man behöver det. Ska läsa igenom dina sidor om tunnelodling!

 4. david nilsson essunga skriver:

  jag har använt stommen till ett partytält som jag svetsat på lite förstärkningar, köpt plast på trädgårdsteknik (14 kr m2), viktigt att man lägger sand eller jord i nederkant av plasten, rör sig knappt vid 23 sekm vind så det borde klara en orkan, viktigt att man böjer ut stolparna plus lägger plasten en bit från stommen i nederkant så väggen lutar en halvmeter så vinden kan vika av

 5. […] bloggen finns det mycket skrivet om mina tunnelväxthus. Du kan läsa om - hur du väljer läge - om plasten ska vara på eller av under vintern - hur du bygger ut ditt tunnelväxthus - hur du fäster tunnelväxthuset - billigt eller dyrt […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *