Pommes på färskpotatis - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Pommes på färskpotatis

Hemgjord pommes på färskpotatis är bara så gott. En skål fina ugnsbakade pommes och en god dipsås tillsammans med en blandsallad kan bli en lagom lunch.

Hemgjord pommes på färskpotatis är bara så gott. En skål fina ugnsbakade pommes och en god dipsås tillsammans med en blandsallad kan bli en lagom lunch.

Färskpotatis är inte alltid godast tillagad på enklast möjliga sätt - kokt. Vi använder färskpotatis till det mesta. En av favoriterna är hemgjorda pommes. De ugnsbakas under lång tid och är ett supergott tillbehör till mycket av sommarmaten. Med en god sås eller röra till är det behaglig mat även om det är varmt ute i sommartid.

Gör så här: 
Värm ugnen till ca 150 grader.
Borsta bort jorden från nyskördad och ganska stor potatis.
Skölj knölarna.
Skär potatisen, med skalet kvar, i stavar.
Lägg stavarna i en plåt med bakplåtspapper som vikts upp längs kanterna.
Ringla ordentlig av en olja du gillar över potatisen och rör om.
Salta.
Sätt in i ugnen och baka ungefär en timme. Rör om då och då.
Höj sedan ugnsvärmen till 250 grader och baka cirka tio minuter till, eller tills potatisen fått fin färg.

Det är gott att låta kvistar av kryddor bakas med potatisen under den första timmen. Vi brukar dock pilla bort dem under de sista minutrarna då ugnen är riktigt varm, annars bränns kryddkvistarna.

Ett tips är att göra ett större lass än du tror går åt. De är försvinnande goda!
Fler mat baserad på egenodlade grönsaker hittar du under Skillnadens mat. 
/Sara Bäckmo

07. juli 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *