Potatisbladmögel förstör potatisblasten - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Potatisbladmögel förstör potatisblasten

Håll utkik efter förändringar på potatisblasten om några veckor. Får bladen mörka fläckar och ser allt dassigare ut kan potatisbladmögel ha drabbat plantorna.

Bladmögel på potatis kommer som ett brev på posten varje år. Helt väntat och inte alls någon överraskning. Vår och försommar har varit mycket fuktig och det gör att risken ökar.

Första gången jag odlade potatis blev jag förbryllad när blasten plötsligt blev alldeles fläckig och sedan vissnade ner rad efter rad. Det tog ett tag innan jag förstod vad som hände. Och då blev jag alldeles förskräckt och trodde hela skörden var förstörd. Nu vet jag lite mer och är inte alls lika skrajsen.

 

Små bruna fläckar på annars gröna blad.

 

Ett tydligt tecken på att något är på gång är att bladen får runda bruna fläckar. Det ser nästan ut som en brännskada. Allt eftersom sprider sig fläckarna över bladet, ut i kanterna. Blasten ser ut att vissna och när det gått riktigt långt är potatislandet täckt av långa rader skelett av stjälkar som krampaktigt försöker hålla sig upprätta innan de kapsejsar ner över markytan.

Bladmögel sprids i luften och potatisen jag odlar får det alltid. Först den tidiga potatisen, sedan den sena. Jag fick tipset att inte odla tidig och sen potatis bredvid varandra. Smittan kan visst fördröjas om inte tidiga potatisen för över möglet till den sena.

När jag ser att möglet är här kapar jag blasten på en gång. Eftersom blasten är smittad lägger jag den inte på komposten eller använder den i täckodlingen. Det gör jag bara om jag kapat blast som är helt frisk. Istället lägger jag den i säckar och åker med den till tippen.

 

Mer och mer av bladen blir brunt.

 

Om blasten mot förmodan sitter kvar då den fått bladmögel kan potatisen drabbas av brunröta. Då kan skörden vara förstörd. Men om blasten klipps ner minskar risken för det. Eftersom jag räknar med att all min potatis någon gång under säsongen drabbas av bladmögel är det viktigt för mig att förrota så mycket potatis som möjligt. Då har jag gett plantorna många veckors försprång, vilket gör att de haft längre tid att växa innan blasten kapas och tillväxten hämmas. Det gör att skörden blir lite större.

 
 

Men vad händer med all potatis när blasten kapas? Då låter jag potatisen ligga kvar i backen. Ingenstans har den det så härligt som i den fuktiga och lagom tempererade jorden. Här kan den ligga till dess jag skördar under sommaren, eller sent på säsongen om det är en höst- eller vinterpotatis. Jag har också varit med om att potatis satt ny blast och börjat växa igen senare under sommaren.

 

Än så länge är det ganska lite av blasten som är skadad.

 

Det känns bra att ha odlat ett gäng säsonger så jag känner igen hur bladmögel ser ut. Då kan jag göra nåt åt det och förhoppningsvis hindra att smittan sprids så snabbt till övrig potatis. Också tomater kan ju drabbas av bladmögel, så det finns anledning att reagera på stört när det noteras.
/Sara Bäckmo

26. juni 2015

17 svar till “Potatisbladmögel förstör potatisblasten”

 1. ingerharjerud skriver:

  Tänk att du fått in det i en odlingstunnel till och med! Jag trodde att dina potatisar skulle vara fredade där eftersom jag har fått för mig att smittan sprids via luften från potatis till potatis och från tomat till tomat. Hur tror du att smittan har kommit in i din tunnel?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Sporerna sprids ju via luften, så varken tunnlar eller växthus är frizoner. Luften cirkulerar ju mellan ute och inne så det är egentligen inte så konstigt. Jag fick bladmögel på tomaterna i tunneln förra året. I år har jag varit noga med att ordna längsta möjliga avstånd mellan potatis och tomater och håller tummarna för att det ska göra att tomaterna klarar sig bättre. Hälsningar Sara

 2. stig ekström skriver:

  har läst artikeln om bladmögel skulle fiberduk fungera kanske dyrt men teoretiskt

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej,
   Jag tror inte att fiberduk håller bladmöglet borta dessvärre. Har sett odlare som försökt kapsla in det som ska skyddas på olika sätt men inte lyckats något vidare. Att välja resistenta sorter och förgro potatisen tror jag är en bättre metod. Hälsningar Sara

 3. Maria skriver:

  Hej! Vi har nu fått bladmögel (Enköping) och jag får väl ut och kapa blasten imorgon då :(. Har satt några överblivna sättpotatisar på förgroning, är det kört att plantera ut dom där det finns plats efter upptagen potatis då?

  Tack för en jättefin blogg och fb-sida, mycket inspirerande och lärorik! 🙂

 4. Tack för informationen! Jag har själv aldrig drabbats av bladmögel. Funderar på om det har med att göra att vi bort mitt ute på en åker där det ständigt blåser.

 5. Britt Werthén skriver:

  Om det är tomaterna som får bladmögel - måste man göra sig av med hela plantan då?
  Britt

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej, då brukar rådet vara att snabbt som ögat plocka bort angripna blad. Tomaterna drabbas ofta av röta, men går att äta innan de drabbas. Dock går de inte att lagra eftersom de blir kassa så snabbt. /Sara

 6. Kjell Ove Andersson skriver:

  Ett sätt för att slippa bladmögel var ju att förgro potatisen i ett lager jord i växthuset redan i april och på så sätt "plantera" ut potatisen ,och hinna få potatisen klar innan bladmögelangreppen kommer under hösten. Tipset kom ju från Sara och var påhittigt. Potatiblsten var 20 cm hög för två veckor sen, men så kom en bieffekt.......minusgrader så nu är den blasten nedfrusen....... Nytt experiment nästa år, då med fiberväv redan vid plantering

  • Sara Bäckmo skriver:

   En del av min utplanterade potatis fick köldskador i helgen, konstigt nog. Annan potatis, som står närmre huset, har blast som är drygt 40 cm hög och den skadades inte alls. Tror det har att göra med vilken sorts potatis som odlas. Och lite tur och otur förstås. Håller tummarna! /Sara

 7. Inge Evaldsson skriver:

  Ett knep som fördröjer bladmögel är att spruta med såpvatten. Ibland tror jag det har fördröjt angreppet flera veckor, men osvuret är bäst.

 8. […] täckodling. Det sägs att potatis lätt drabbas av potatisbladmögel, men detta har vi sluppit. Här kan du läsa om hur man ser de första tecknen och hur det ska hanteras om du har mindre tur. Potatisbladmögel […]

 9. Karin Billenius skriver:

  Jag har fått potatisbladmögel och undrar hur jag ska tänka om min växtplats till nästa säsong? Är jorden också "smittad" eller är det okej att odla vad som helst i fortsättningen? //Karin

 10. Birger Lindström skriver:

  Hej, när jag läser här om bladmögel, förstår jag vad jag råkat ut för! Jag odlar grönkål intill potatisen och den har alltid blivit väldigt fin, om man plockar bort kålmasken, som inte visat sig ännu i år. I år gulnar dock grönkålsbladen nerifrån, vilket jag inte råkat ut för tidigare. Verkar som om även grönkålen angripits av bladmögel, dock inte kålroten ännu. Däremot har mina tomatplantor börjat gulna och slutat växa, det har inte hänt mig tidigare på över 30 år!
  En annan sak som inte har med potatismögel att göra, jag fick gallkvalster på mina svarta vinbär.
  Jag tog stora gasolbrännaren och brände alla grenar och marken runt ikring i våras samt klippte bort alla grenar intill markytan. Det har kommit upp fantastiska buskar, återstår att se hur det går näst år.
  MVH. Birger

 11. Ewa Axelsson skriver:

  Hej!
  Jag har fått bladmögel på potatisen och undrar om jag klipper bort all blast, kan potatisen vara kvar och växa till sig?

  Med vänlig hälsning,
  Ewa Axelsson

 12. Anna-Lisa Gunnarsson skriver:

  Vi har fårr en massa svarta prickar på blasten och allt eftersom gulnar bladen, så av din beskrivning ovan tror jag att det är bladmögel.
  Du skriver att man kan kapa blasten, men jag undrar hur det blir med potatisen då (utöver det du skrev) jag inte sett att de blommat än. Utvecklas de ändå??

 13. Nina skriver:

  Hej Sara,

  En dum fråga kanske men om jag förgror och rotar potatisen inomhus där jag också har tomatplantor som jag driver upp, finns det en risk att både potatisen och tomaterna får bladmögel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *