17. januari 2017

Potatisbladmögel slår hårt

Det är inte så att jag fått nog, men jag har tröttnat på att inte få se de där riktigt fina skördarna av tomater. Nu behöver jag bolla saken och hoppas på råd från Farbror Grön.

Varje år drabbas både potatis och tomater i min trädgård av potatisbladmögel. Det är en liten spor som flyger omkring i luften och angriper både potatis- och tomatblast. Bladen krullar ihop sig i kanterna, varefter blasten blir brun och vissnar ner. Vill det sig illa kan potatisen drabbas av röta, men jag lyckas förhindra det genom att kvickt ta bort blasten när den angripits.

 

Värst för tomaterna
Värre är det med tomaterna. Istället för att mogna blir angripna tomater bruna och ruttnar. Det går fort och en stor del av skörden förstörs i ett huj. Det är omöjligt att ta in dem för att eftermogna eftersom de helt enkelt ruttnar.

Jag har lyckats få nog med skörd av både potatis och tomater under åren ändå och hittat sätt att frysa tomater istället för att lagra inomhus under vintern. Men nu har jag tröttnat lite och skulle vilja se en superskörd av friska tomater. Jag längtar efter det!

I veckans avsnitt av podden "Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck" rådfrågar jag Johannes om ett drastiskt val: Ska jag skippa potatis eller tomater i årets odling? Gör det nån skillnad? Hör nya avsnittet här:

 

Veckans avsnitt sponsras av Gjordnära Tunnelväxthus och Impecta Fröhandel.

Av förklarliga skäl är det svårt att se bilder i en podcast. Om du vill se fler bilder på hur potatisbladmögel ser ut kan du kika på klippet nedan, där visar jag hur potatisblasten ser ut när den drabbats. Och om du scrollar ner i inlägget finns bilder på tomatblast och drabbade tomater med.

Läs inlägget Tomat och potatis i samma trädgård om du vill ha en sammanställning av alla tips som kom till oss efter att podden publicerades.

Det finns mängder att läsa om potatisbladmögel på nätet, det är bara att googla. Min tanke har varit att skippa potatisen eftersom den drabbas först på säsongen. Jag ville helt enkelt se om tomaterna klarar sig då. Men eftersom en del av angreppen kan komma via jorden är jag osäker på vad som blir nyttan med det.

 

Gröna blad med bruna fläckar.

Bladen får bruna fläckar som snabbt sprider sig till resten av plantan. Inte mycket finns att göra.

 

Vad skulle passa mig?
Jag blir inte klok riktigt på alla metoder och vad som skulle passa bäst här. Jag vet att många odlar tomater i kruka just för att kunna odla i fräsch och ny jord som garanterat är utan smitta. Och det är ju ett alternativ. Men jag tycker det är jättejobbigt att odla i kruka. Allt i min trädgård går ju ut på att få så bra resultat som möjligt - med så enkla medel som möjligt. Krukodling kräver noga passning med både vatten och gödning och jag kan inte riktigt hantera det som livet ser ut nu med små barn och jobb. Och var skulle jag ha typ fyrtio stora krukor med tomatplantor?

Sedan poddavsnittet spelades in har jag förstås hunnit fundera en del på alternativen. Och jag har fortfarande inte kommit fram till något bra, annat än att jag trots allt vill ha både potatis och tomat. Kan du komma på något sätt som skulle funka? Tipsa gärna!

 

Tomater som ruttnar efter att ha drabbats av potatisbladmögel.

Det är så trist att se en stor plantering drabbas. Det går fort och sedan är tomaterna utom räddning.

 

Fler avsnitt att lyssna till
Vår podcast hade premiär i mellandagarna och blev snabbt en av de mest avlyssnade i landet - plats 30 för första avsnittet på iTunes lista över populäraste poddarna! Förra veckans avsnitt, om skörd i januari, kan du höra nedan. På tvaodlareemellan.se finns alla tidigare avsnitt!

 


 

Välkommen att höra av dig till oss om du vill vara med som sponsor i Två odlare emellan. Både företag med trädgårdsrelaterade produkter och tjänster samt övriga är välkomna att sponsra. Information och kontaktuppgifter hittar du här.
/Sara Bäckmo

15 svar till “Potatisbladmögel slår hårt”

 1. Lina skriver:

  På Mikrojord står det om att de har gått bättre med hjälp av bokashi och EM. Har själv tänkt att prova i år.

 2. Helena skriver:

  Mitt tips är också EM-aktiv och Terrafert Blad från Mikrojord! Hört många som hejdat spridningen i sin trädgård med hjälp av detta!! Dessutom ett enkelt och ekologiskt sätt så win-win!! 🙂

 3. Elina skriver:

  Skulle det funka att odla i sand istället? Fast förstår att det också blir mycket jobb att byta till om man vill ha en stor skörd.

 4. Lina skriver:

  Står om mögel på tomater i små växthus också.

 5. Monika skriver:

  Hahahaa, bara älskar det här samtalet och hur besluten bollas fram, riktas in och riktas om!! Ungefär sådär går mina egna tankar om än det ena, än det andra och så tänker jag: "Mäh, är jag den enda som velar såhär?" Tydligen inte.. 🙂
  Tror dock att det blir så här, jag som står i begrepp att odla grönsaker, inte bara blommor, potatis i koloniträdgården här intill och tomater på balkongen, för säkerhets skull. Tack för nyttigt samtal!
  Och jag gjorde Johannes potatisklyftor förra vecka, de var jättegoda!Får prova mackorna också Sara...
  Tack för en superbra pod!

 6. Madeleine skriver:

  Har du provat potatis sorten Sarpo Mira? Den är motståndskraftig mot potatisbladmögel. Min tanke är att det blir mindre sporer i luften med den.

 7. Cecilia Lejon skriver:

  hej, har alltid odlat tomater i jordsäckar, brukar gödsla med hästskit eller vad som finns tillhands. Däremot gödselvattnar jag var annan dag med kissvatten/nässelvatten, blir det en regnig sommar ställer jag hemmasnickrade skärmar m byggplast framför, odlar mot husväggen i söder o österläge, zon 1-2, sv Östergötland, har inte ännu haft problem med potisbladmögel

 8. Benni fra Norge skriver:

  Et umulig valg å velge mellom nypotet og tomat.
  Kanskje du kunne finne ut hvorfor du får 'potetbladmøgel'? Det må være det vi kaller tørråte.
  Kanskje du ikke bør bruke settepoteter fra fjorårets avling neste år. Det er lett å dra med seg smitte dersom du hadde
  poteter med smitte i fjor. Det er anbefalt å skifte ut settepotetene med friske sertifiserte poteter fra tid til annen.
  Ofte bruker man små og grønne poteter som såpoteter neste år og disse er kanskje de med dårligst egenskap også.
  De grønne er ofte de som ligger lengst oppe i jorden og som kan ha fått smitte fra potetblasten.
  I tillegg er lysgroing og vekstskifte tiltak for å unngå bladmøgel.
  Jeg dyrker både potet og tomat, men har tomat i drivhus i potter. Har solcelledrevet bevatningsystem fra Impecta
  som fungerer godt, så jeg fyller bare 2 stk 200 l tønner med vann innimellom.

 9. Ninnie skriver:

  ....och jag som testat Bokashi sedan förra våren, funderar på hur det fungerar med "fuljorden" från mina potatishinkar ...och tomathinkarna...i mina små jordfabriker ute...och i pallkragarna?!
  Har inte haft mer än minimala problem med potatisbladmögel, men är ändå lite orolig för att jag kommer att sprida "sjukan" i min trädgård. Speciellt om jag grundar tomathinkarna i vår med Bokashi som kanske innehåller fd. potatishinksjord.

 10. Jens skriver:

  Hejsan
  Det er mycket vigtigt at inte använda tomat- och potatis blast i komposten eller putte den i jorden. Den måste brändes av,

 11. Johanna Öhman skriver:

  Nu blev jag lite orolig för kommande tomatsäsong. Trodde inte jag hade potatisbladmögel men känner igen de där skadorna från i höstas. Jag trodde det var frostskador... Jag har en liten tomattunnel i trädgårdslandet och hade inte tänkt flytta den, men det kanske jag borde? Det verkar enklare än att byta ut jorden i landet...

 12. HannaP skriver:

  Jag har under några år odlat tomater i krukor med ny jord och gräsklipp på toppen. Och potatis i pallkrage runt knuten på huset. Inte stort avstånd alls om det ska vara 300m. Det har gått bra i alla fall, men då har jag bara odlat tidig potatis för att få den där nya färskpotatisen till midsommar...

 13. Carolina H skriver:

  Detta är vad man har hittat på i England. En blandning av tomat och potatis, kallad tomtato ? http://www.thompson-morgan.com/vegetables/vegetable-plants/all-vegetable-plants/tomtato/t47176TM

 14. Cecilia Ferm skriver:

  Hej!
  Är ingen expert på detta men efter vad jag förstått ska man tänka på att tomat och gurka inte trivs tillsammans! Varför? Jo, fukten! Gurka vill ha ett fuktigt klimat!
  Varför skriver jag nu detta? Jag tror att kombinationen av en ev smittad jord och ett fuktigt klimat i tunnelväxthuset är en bidragande orsak!
  Lösningen tror jag är att odla tomater på nytt ställe: gärna i växthus eller tunnelväxthus men var noga med fukten! Vattna bara jorden, ha det luftigt mellan plantorna och helt enkelt torrt i luften i växthuset! Hoppas du lyckas med tomaterna 2017! Tack för att du är en sån inspirationskälla! Med vänlig hälsning, Cecilia

 15. Catarina Röjder skriver:

  Hej! Jag fick rejäla problem för några år sedan då jag hade lagt potatislandet nära växthuset. Potatis fick jag ändå hyggligt med men tomatskörden blev förstörd. Först då insåg jag att de inte kan vara nära varann ... Men sen dess hade jag alltid potatisen på andra sidan om huset, i det "stora" trädgårdslandet, och hade sen inga problem med tomaterna. Nu har jag flyttat och undrar hur jag ska göra här ... Glad för tipsen jag fått här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *