Praktisk samplantering med sallat och tomat - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Praktisk samplantering med sallat och tomat

Det här är en samplantering som jag tycker jättemycket om. Tomater på höjden och sallat som marktäckare. Två favoriter på samma plats.

Vissa grönsaker är verkligen suveräna att odla tillsammans. Särskilt bra tycker jag om kombinationer där höga växter kombineras med låga, då blir det skörd i olika nivåer.

Sallat tycker jag om att odla på platser där jag kommer ihåg att vattna. Tunnelväxthuset är perfekt, här måste jag ju vattna eftersom ingen nederbörd når in. Men sallat som växer i växthus måste vara tåliga sorter som är okej med varma temperaturer utan att gå i blom. Det brukar stå bra på fröpåsen vilka sorter som tål värme. Prova att så sallat nu under sommaren - det är en bra grönsak för sommarsådd.

Självklart går det fint att göra samplantering av sallat och tomat också på friland. I skuggan under tomatbladen trivs sallaten extra bra, där torkar inte jorden ut lika fort som i full sol.

 

Sallat och tomat i samma jord.

Den näringsrika jorden runt tomaterna räcker bra till sallat med.

 

Tomatplantering sedd ovanifrån.

I den här bädden växer tomater och bataviasallat och en värmetålig sallat som heter 'Buttercrunch'.

 

En pallkrage med tomat och stora sallatsplantor.

Efterhand sallat skördas blir det plats över till ny sallat att planteras. Här växer 'Little Gem' och isbergssallat under tomaterna.

 

Jag sår sallat hela sommaren, den sista omgången i september för att övervintra till nästa vår. Sallat behöver inte växa upp till fullstora huvuden för att vara fin mat. Halvstora huvuden eller till och med späda småblad är superläckra.
/Sara Bäckmo

 

 

01. juli 2017

Ett svar till “Praktisk samplantering med sallat och tomat”

 1. Anna Tjäder skriver:

  Jag har varit jättedålig på att odla sallat/gröna blad, men i år vet jag inte vad som hände! Massor med ruccola, nz-spenat som vanligt förstås. mizuna och mangold har växt och växer fortfarande som sjutton. Dessutom råkade jag hitta ett tråg med Roman-sallat i trädgårdshandeln och de planterade jag ner som undervegetation till tomaterna. Blev jättebra! Ett tag hann vi knappt äta upp allt! Nu har jag ryckt upp de sista och satt ut pluggar med vintersallat i stället. Har aldrig gjort det tidigare så det ska bli intressant att se hur det funkar.
  Little gem är en favorit sedan vi bodde i England och ska försöka hitta frön nu till både den och Batavia (läste inlägget från idag och blev väldigt inspirerad).
  Har också satt upp tre pallkragar ute på en söderplätt vi inte använder och där växer nu mer nz-spenat, mangold, portulak (som jag skördade för första gången i dag.), morot, pak choi och lite annat. Planen är att sätta två med vitlök och att tills dess ha frigjort en av dem.
  Jag måste säga att det är kul att ha återuppväckt odlandet, som jag höll på med jättemycket när barnen var små och vi bodde i England. När vi kom tillbaka till Sverige blev jag så nedslagen av att odlingsäsongen var så kort att jag alldeles kom av mig de första åren. Sen höll jag på ett tag på halvfart, men då tog hästarna den mesta tiden. Nu är de lite äldre och tar inte samma rid-tid och det känns roligt att odla igen. Ska försöka pallra mig iväg till föredraget i början av september du ska ha här i Linköping:)
  Vänliga hälsningar Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *