Praktisk vintersådd i stor kruka - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Praktisk vintersådd i stor kruka

I krukorna ska jag senare plantera tomat och andra värmeälskande grönsaker, men innan dess kan jag odla upp småplantor. Jag gör sådden på frusen jord.

Krukor som står staplade på varandra.

Några av alla krukor jag fyllt upp med trädgårdsskräp, bokashi och jord under hösten och vintern.

 

Tidigare år har jag vintersått grönsaker i kruka i lite mindre skala, helt enkelt för att jag inte odlat i så många krukor. Det har varit bra, jag har hunnit testa mig fram. I år startar jag säsongen med stor yta i tunnelväxthus och fler krukor än jag kan överblicka. Nu är det dags att vinterså. Och jag gör det på frusen jord, i krukor i tunnelväxthuset.

Alla krukor är fyllda med bokashi-kompost och toppade med jord, så som jag visar i videon nedan.

 
Eftersom krukorna senare ska användas till både tomater, paprika, gurka och chili, sånt där som kräver lite utrymme, har jag valt stora krukor som rymmer mycket kompost och jord. Det känns slösaktigt och dumt att inte nyttja de här ytorna under den fina vårsäsongen, så nu använder jag helt enkelt krukorna för att driva upp plantor.

Jag gör ju många vintersådder i plasttråg, som till exempel bor i plastbacker i väntan på sådd, eller som förvaras i tunnelväxthuset innan de gror. När jag sår i mindre tråg kräver plantorna omskolning när de kommit upp en bit i till exempel slutet av mars, början av april. Men om jag sår vissa grönsaker, som senare ska planteras ut på friland eller i tunnelväxthus, i en större bytta där det finns mycket näringsrik jord - ja, då behöver jag inte skola om. Då kan växterna stå här tills de blivit stora nog. Jag gräver upp och flyttar dem efterhand.

Det här är ett suveränt sätt att använda vintersådd tycker jag! Istället för att krukorna står helt tomma med oanvänd jord, odlar jag i dem. Komposten vattnas, bryts ner och blir näringsrik mylla till grönsakerna som kommer efter.

 

Krukan sedd ovanifrån.

Krukan har delats upp i tårtbitar, en för var sort. Jorden är helt frusen.

 

 

En hand med fin jord.

Jorden jag toppar sådden med är underbar! Gjord av bokashi-kompost i kruka, på samma sätt som jag fyllt upp krukorna jag odlar i nu. Förvaras i säckar under filtar i tunnelväxthuset som skydd för frost.

 

I just den här krukan har jag sått fyra slags broccoli-grönsaker. Eftersom krukan är stor har jag delat upp den i fyrat tårtbitar med små pinnar. Varje del innehåller kanske 6-8 frön.

Just nu har vi en köldknäpp och all jord är stenhård. Jag har bara lagt fröerna på den frusna jorden och täcker sedan med kompostjord som jag skyddat från frost. Eftersom grönsakerna är snarlika när de växer upp har jag satt etiketter, förstås. Det gör jag i början av varje år med intention att förbättra min märkning. Om ettåringen får bestämma har de flyttat på sig sedan. Men då vet jag förhoppningsvis i alla fall att det är olika slags broccoli som växer här, om inte annat blir blogginlägget mitt kom-i-håg.

 

Kruka med jord, uppdelad i tortbitar.

Jord på tårtbitarna och nu är sådden klar. Snabbt avklarad men ger stor nytta i odlingen.

 

En plantetikett nerstucken i en kruka.

Glöm inte att märka sådden, om du har intention att hålla ordning på plantorna. Det brukar gå lika bra utan...

 

Nu är det bara att vänta. Jag kommer att lägga lite is eller snö på jorden snart och räknar med att sådden gror i månadsskiftet februari-mars. Vintersådden ger härdiga kompakta plantor som kan skördas tidigt. Jag har fått mycket fint resultat av att odla just broccoli för tidig skörd i tunnelväxthus. Förra året skördade jag urläckra toppskott av sorten 'Matsuri'. Övriga sorter är brokali 'Apollo', lila sprouting broccoli 'Summer Purple' och broccolo 'Veronica'.

Bra tips till dig som ändå har krukor ståendes. Odla i dem - året runt!
/Sara Bäckmo

10. januari 2018

15 svar till “Praktisk vintersådd i stor kruka”

 1. bessan skriver:

  Hittar inte ditt gamla inlägg om att göra fröpåsar av barnens teckningar. Sökt på " fröpåsar"

 2. Marina skriver:

  Förvara du krukorna i tunnelväxthuset när du gjort klart allting som du beskriver här.. Låter så enkelt och helt fantastiskt.

 3. ingalisaadler skriver:

  Härligt! Jag brukar skriva på en bit frystejp och klistra på tråg och krukor för att slippa vandrande etiketter ☺

 4. Hej Sara. Jag undrar om du måste tillföra mer näring när du använder krukorna till tomat, chili mm? De krukor som du dels använder till ärtskott och till broccoli exempelvis.
  Mvh Malin

 5. ulla.anesater skriver:

  Hej Sara,
  Jag använder köpejord i krukorna och blandar med Bokashi. Jag har tidigare blandat halvmultnad hästdynga i halm i mina krukor, vilket har resulterat i mängder av mask i mina krukor vilket jag fått för mig stör växten och rotsystemet. Vad tror du om detta och tror du att Bokashin bryts ned långsammare,då det inte finns mask med i krukorna?

  Mvh Ulla

 6. Aila Thorsander skriver:

  Hej Sara
  Toppentips. Hur skyddar du de små plantorna närde tittar fram? Eller har du dem i det tunnelväxthuset som du ska varmbänken i? Jag har inte plats för varmbänk, så det är endast ett kallväxthus.

 7. Kitty skriver:

  Vilken mäktig jord du får i krukorna! Härligt!
  Vintersådd är nog fantastiskt! Själv har jag inte riktigt samma förutsättningar när jag inte äger något växthus, men snart sår jag i mina plastbackar och på friland! 🙂
  Har inte hunnit kolla in din nya sajt tidigare. Fin blev den. Gillar att det kommer upp läsalternativ till de senaste publicerade inläggen när man kommer in på sidan.
  Håller på att sammanställa en kurs om kallsådd. Nu fick jag ett till tips för de som har växthus, som jag inte tänkte på när jag började sammanställa materialet igår, även om jag varit medveten om sättet. tack.
  /Kitty

 8. Anne-Marie skriver:

  Tack Sara för att jag fick lära mig ytterligare ett sätt att göra finfin jord av min bokashi.
  Så härligt att få läsa och se dina bilder nu när snön ligger metervis ute.
  // Anne-Marie

 9. karin.blomdin skriver:

  Superbra sätt att enkelt få ut bokashin när det är fryst i backen samtidigt som odlingsytor förbereds! Jag fyller på vartefter i alla krukor jag har trots att jag saknar växthus, tänker försöka skydda mot för mycket väta genom att ställa in krukorna under tak utomhus när jag sår spenat mm snart. Än så länge står dom på jord för att låta maskarna jobba när det är töväder, om dom nu hittar dit 🙂

 10. karin.benjegard skriver:

  Verkligen superfin o lättöverskådlig sida, och dina inlägg är så välskrivna o informativa. Tack för allt du delar med dig. Jag har även valt att bli medlem för att kunna ta del av det materialet! Är mycket nöjd ned det beslutet, för kostnaden av en tidning eller en utelunch per månaden får jag så mycket tillbaka. Hoppas din satsning slagit väl ut så att du kan leva gott på detta o kunna fortsätta att inspirera oss andra odlingsintresserade!
  karin

 11. hannalindblom skriver:

  Vart har du köpt dina stora krukor?

 12. […] ytor, till exempel genom att markera med enkla pinnar eller liknande (se inspiration i inlägget Praktisk vintersådd i stor kruka). Då kan flera bredsådder göras på samma […]

 13. […] Sex tips för att sköta vinterodlingen Så på snö – vintersådd av smörgåsgrönsaker Praktisk vintersådd i stor kruka Vintersådd av grönsaker i pallkrage Vintersådd i kallbänk Att förbereda växthus för […]

 14. Helena Norman skriver:

  Det här var en bra sida. Har inte sett den tidigare. Kul att läsa om hur andra gjort. Undrar också en del då svar och frågor gäller olika områden och zoner. Jag har 3 eller 4.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *